Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Diputació de Lleida acorda derivar 14 MEUR als consells comarcals en tres anys

La Diputació de Lleida acorda derivar 14 MEUR als consells comarcals en tres anys

El ple aprova una rebaixa d’un milió d'euros a ajuntaments i entitats que cobren taxes i impostos mitjançant la corporació. Rebutjada una moció de Junts que demanava la gratuïtat del transport i el menjador escolar

Ple de la Diputació de Lleida
Ple de la Diputació de Lleida
24/10/2024 17:35

El ple de la Diputació de Lleida ha aprovat aquest dijous dedicar una "injecció" de més de 14 MEUR per al conjunt dels 12 consells comarcals de la demarcació i el Conselh d'Aran, al llarg dels tres anys vinents. La quantitat es concreta en el Pla de Cooperació (9,6 MEUR), el Pla de Teleassistència i prestació d’urgència social (3,6 MEUR) i un conveni específic amb el Conselh Generau d’Aran (1,2 MEUR), també fins a l’any 2027.

Per l'equip de govern, el vicepresident Agustí Jiménez ha explicat que el pla de Cooperació Comarcal està pensat per sufragar els secretaris-interventors i els serveis d’assistència tècnica dels municipis de menys de 1.000 habitants, tenint en compte que la Diputació paga 56 equips del Servei d'Assistència Tècnica (SAT). També s'hi contempla el manteniment dels programes de serveis socials ‘Hèstia’, un sistema per unificar els processos de recollida i tractament de la informació relativa als expedients de serveis comarcals per tal de veure quines parts del pla eren susceptibles de millora. Així, s’ha procedit a analitzar cadascuna de les propostes per veure’n la viabilitat, amb la voluntat de millorar el pla conjuntament amb els consells.

El pla de Teleassistència i Prestació d’Urgència Social s’allarga fins al 2026 i es destina a sufragar els serveis socials amb aparells de teleassistència i aquelles urgències de caràcter social als municipis que són competència dels consells comarcals. S’hi inclou la ciutat de Lleida, amb 300.000 euros per ambdós conceptes, que els gestiona directament la Paeria. El pla ha incorporat una esmena amb el compromís de compensar els desajustos pressupostaris que es deriven de les despeses de l’any 2023 i 2024, s’ajustaran els recursos amb una modificació pressupostària que s’aplicarà a principis de l’any 2025 amb efectes retroactius, i on es tindran en compte els beneficiaris dels aparells de teleassistència que no haguessin estat contemplats inicialment. Segons el president de la Diputació, Joan Talaran, amb aquesta esmena es podrà pagar aquest desembre una primera bestreta d’1,2 MEUR als consells.

Finalment, el conveni amb el Conselh d'Aran es destinarà al foment de l'aranès, el turisme, la promoció econòmica, la restauració del patrimoni arquitectònic i béns culturals i d'altres inversions d’interès públic, a més del Centre de Tecnificació d’Esports d’Hivern.

Alliberar 1 milió d'euros a ajuntaments i entitats

En l’àmbit de la Comissió de Finances i Gestió de Tributs, s’ha fet l’aprovació inicial de la rebaixa de la taxa de cobrança que es vol implementar a partir de 2025. La rebaixa alliberarà 1 milió anual als ajuntaments i entitats locals que cobren les seves taxes i impostos a través de l’organisme de la Diputació.

El vicepresident Marc Baró ha explicat que la rebaixa d’1 punt en les taxes més comunes de la recaptació voluntària, i 0,50 punts en les altres, comportaria un estalvi directe en les quantitats a pagar d’entre el 10 i el 20% per al 60% de les entitats. Durant l’any passat es van recaptar més de 140 MEUR de 256 entitats, ajuntaments, EMD, consells comarcals i comunitats de regants de Lleida, l'Alt Pirineu i l'Aran.

Junts vol que s'insti els governs espanyol i català a facilitar el transport i el menjador escolar

D'altra banda, el ple ha rebutjat la moció presentada per Junts-Impulsem que demanava que s'avanci cap a la gratuïtat del transport escolar, tant obligatori com no obligatori, i del menjador escolar obligatori. L'equip de govern (PSC, ERC, Unitat d'Aran i Ara Pacte Local) ha justificat el vot contrari perquè el primer grup de l'oposició ha rebutjat la petició de votar els punts per separat. Pel que fa al contingut del text, han recordat que la Diputació ja finança, a través dels consells comarcals, el 50% d’aquestes despeses i que es traslladarà a la Generalitat i l’Estat la necessitat que assumeixin la seva part de responsabilitat en aquesta competència.

Des de Junts han dit que la moció "buscava denunciar la desigualtat que pateixen algunes famílies i alumnes de la demarcació que no tenen coberts el cost del transport i el menjador escolar, a causa d’una legislació que no va preveure la singularitat de la demarcació de Lleida". Actualment, la normativa només atorga la gratuïtat d’aquests serveis per l’alumnat que es desplaci a un altre municipi per assistir al seu centre educatiu. Per això, es volia instar el Govern espanyol a modificar la legislació vigent i la Generalitat a assumir els costos pel curs 2025-2026; "i, mentre que això no succeís, que la pròpia Diputació n’assumeixi el cost, incloent més recursos al pressupost de la institució pel 2025". Ha estat en aquest darrer punt on, segons el diputat Jaume Ars, "el govern s’hi ha oposat frontalment, malgrat que tan sols suposaria un increment de 615.000 euros, d’un pressupost total de la Diputació de més de 273M€". Ars lamenta que "si esperem que la resta d’administracions actuïn, a poc a poc anirem perdent la vida a la nostra demarcació, i la Plana, el Pirineu i l’Aran s’aniran apagant".

Mostrar formulari de contacte