Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La duana de la Farga de Moles disposa d'un gos detector de tabac

La duana de la Farga de Moles disposa d'un gos detector de tabac

El ca s'ha incorporat de forma permanent a la Companyia de la Guàrdia Civil de la Seu També s'utilitza de forma puntual un altre gos ensinistrat per localitzar bitllets

15/03/2012 13:54

La Secció d’Especialistes Fiscals de la Guàrdia Civil destinada al recinte duaner de la Farga de Moles compta des de fa un mes amb un gos ensinistrat per detectar el tabac amagat a l’interior dels vehicles que intenten creuar la frontera entre Andorra i Espanya sense declarar la mercaderia.

La subdelegada del Govern a Lleida, Inma Manso, ha assistit aquest dijous a La Farga a la presentació d'un pastor alemany, 'Roger', que ha estat ensinistrat a l’Escola d’Ensinistrament de Gossos Policia de la Guàrdia Civil, situada a El Pardo (Madrid). El ca, tal com ja va fer al juliol passat el gos 'Six', ensinistrat per detectar bitllets, ha fet una demostració de les seves aptituds a l’interior d’un vehicle on s’havia amagat prèviament tabac. En el moment que l'ha olorat i detectat, l'animal ha marcat amb una pota l’amagatall i el guàrdia civil ha fet la resta del servei de control.

La demostració ha estat seguida de prop per la subdelegada Inma Manso; l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Albert Moreno; el coronel de la Comandància de la Guàrdia Civil, Pedro Rodríguez; i l’administrador de la duana, Andrés González Nandín.

Manso ha destacat “la bona tasca i professionalitat” de la Secció Fiscal de la Guàrdia Civil de La Seu en las tasques de control fiscal que duen a terme i ha valorat com a “molt positiu” que el cos policial disposi de gossos detectors de tabac i bitllets “com a eines de treball eficaces que complementen i ajuden els guàrdies civils en la seva feina diària”.

De moment, el gos s’ha incorporat a la Companyia de la Guàrdia Civil de La Seu amb caràcter fix. En gairebé un mes d’activitat ha detectat 210 paquets de tabac de contraban. Per la seva banda, el gos detector de bitllets es trasllada un cop al mes al recinte duaner. Des del passat mes d’octubre, el seu olfacte ha posat al descobert 150.000 euros. 

La Guàrdia Civil va decomissar l’any 2011 a les instal.lacions duaneres un total de 242.024 paquets de tabac de contraban, un 7% menys que l’any anterior, valorats en 893.752 euros. Tanmateix, la xifra total dels comissos va duplicar l'any passat les dades del 2010. Enguany, en tres mesos, i amb dues operacions de rellevància, el tabac intervingut suma la meitat de la quantitat total del 2011.

Pel que fa a capital intervingut en el recinte duaner, la Guàrdia Civil va decomissar 1.352.645 euros l’any 2011.

  • Guàrdia Civil - Gos detector de tabac
    Guàrdia Civil - Gos detector de tabac
  • Guàrdia Civil - Gos detector de tabac 2
    Guàrdia Civil - Gos detector de tabac 2

Mostrar formulari de contacte