La Fira del Llibre del Pirineu ofereix la presentació d'una quarantena de novetats editorials amb els seus autors
L'esdeveniment, aquest cap de setmana a Organyà, començarà divendres amb un debat sobre la situació del català i la inauguració per part de Maria Mercè Roca. Dissabte hi haurà el lliurament dels Premis Homilies i la lectura per part de les homilietes d'enguany, Gemma Ruiz i Pilarín Bayés; i diumenge, la cloenda inclourà un concert de Lo Pau de Ponts
La Fira del Llibre del Pirineu ofereix enguany la possibilitat de conèixer, amb les explicacions dels seus autors, més d'una quarantena de novetats editorials d'autors pirinencs o de temàtica pirinenca. La 28a edició de l'esdeveniment, ja consolidat i conegut dins el panorama literari català, se celebrarà a Organyà aquest cap de setmana: els dies 30 i 31 d'agost i 1 de setembre.
Enguany la fira començarà divendres, dia 30, amb una jornada de debat per posar sobre la taula la difícil situació actual del català, sota el lema "Com veig la salut de la llengua avui". L'activitat començarà a les 10 del matí, a la Sala Xart de l'Ajuntament, amb la benvinguda per part de la presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Josefina Lladós, i l'alcalde d'Organyà, Celestí Vilà. Tot seguit (10.15 h) hi haurà les explicacions d'experts i professionals com el tragonès Jesús Bach, filòleg especialitzat en llengua catalana i anglesa, especialista en lingüística i professor interí de català i tutor a secundària a l’Institut Manuel Blancafort de la Garriga, a més de professor de C2 de català a l’Institut Palau Ausit de Ripollet. També hi intervindran Glòria Farré, filòloga catalana amb 23 anys d'experiència al món de l'educació i professora de l'Institut d'Oliana, i l'andorrana Maria Cucurull, també llicenciada en filologia catalana i actualment professora de llengua i literatura catalanes a l’Escola Andorrana i la Universitat d’Andorra. Després d'una pausa, a 2/4 de 12 hi haurà un apunt musical, amb la violinista Joana Espar; i tot seguit, a les 12, una taula rodona moderada per la periodista Noemí Rodríguez.
La jornada de divendres es reprendrà ja al vespre (19.00 h), a l'escenari de la Plaça de l'Església, amb la salutació dels gegants Quimet i Bordonera i la inauguració oficial, que serà amb una conferència de l'escriptora Maria Mercè Roca, degana de la Institució de les Lletres Catalanes. Aquest acte es podrà seguir també en llengua de signes catalana, gràcies a una intèrpret de la FESOCA. Més tard, a les 10 de la nit, el grup de lectura Terra Escrita oferirà l'espectacle literari 'Flors'. I a les 11, hi haurà una actuació del duet de violí i flauta format per Joana Espar i Ricard Prió.
Actes i presentacions de dissabte
La jornada central de la fira, dissabte 31, començarà a les 10 del matí, novament amb la salutació dels gegants d'Organyà, a més d'un esmorzar amb la presència de l'Homilieta d'enguany. Des d'aquella hora es podrà visitar les desenes d'estands d'editorials pirinenques instal·lats al centre neuràlgic de la vila. Les diverses sessions de presentacions de llibres, mitjançant converses dels autors amb Noemí Rodríguez, començaran tot seguit (10.30 h) amb una primera ronda en la qual es donarà a conèixer Invasió (David Monteagudo), Èpica i història: L’Andorra d’Isabelle Sandy (Carles Sánchez Rodríguez), La tragèdia d’en Saied Mattar (Majd Rayyal), Maleït Protocol (Roser Guix), Érem feres (Oriol Riart) i Inconfessables (Albert Ginestà).
A les 12 del migdia, serà el torn dels llibres L’ètica de Kant. Commemoració del 300 aniversari del seu naixement (Albert Villanueva), Ningú no et recordarà (Santi Sirvent), El camí dels llacs (Josep Cuello), Joc de memòria dels ocells de Catalunya (Àlex Mascarell), L’honesta mentida (Martí Lladós) i Els bàsquet prodigis (Alberto Casamayor). Per acabar la franja del migdia, a la una hi haurà el concurs “Coneixes la Fira del Llibre?”, amb el sorteig d’un lot de llibres per a la butlleta guanyadora. I tot seguit (13.45 h), un dels actes més vistosos del cap de setmana: la Carrerada de Llibres, una lectura popular i simultània al llarg i ample de la travessia de la carretera C-14.
Dissabte a la tarda (16.30 h), la nova tongada de presentacions la protagonitzaran Serra de Boumort (Juan Carlos Borrego), Botànica màgica (Joan A. Oriol Dauder i Mireia Espuñes), L’antic país antic (Quim Valera), Traces de la Segona Guerra Mundial a Andorra (Claude Benet), Cossos estranys (Eva Arasa) i Cerdanya 100% raquetes de neu (Manel Figuera). Més tard (18.00 h), pujaran a l'escenari els autors dels títols Sabó de casa (Montse Vendrell), Olor de sofre (Roser Porta), Simbologia i pensament màgic al Pirineu (Jordi Casamajor), Volves (Carme Karr), Onze annexos per a un crim (Rosa Oliveros) i Les aparences enganyen (Melània Vinyals). Tot seguit hi haurà un nou sorteig d'un lot de llibres. I també a les 7 del vespre, començarà una caminada literària per l’Organyà històric, a càrrec de Terra Escrita, inspirat en el llibre Coses d’Organyà de Josep Espar i Tressens.
El punt culminant del cap de setmana arribarà dissabte al vespre (20.30 h), amb la lectura de les Homilies d'enguany: la literària, per part de la periodista i escriptora Gemma Ruiz; i la religiosa, per part de la reconeguda dibuixant i ninotaire Pilarín Bayés. Aquest acte comptarà novament amb l'acompanyament musical de Joana Espar i amb la interpretació en llengua de signes catalana per part de FESOCA. A la mateixa vetllada es lliurarà els Premis Literaris Homilies d'Organyà 2024, dels quals el principal és novament el Pirineu de Narració Literària. També hi ha els premi Mort qui t’ha Mort de relat negre, Josep Grau i Colell de poesia, Lletres de Dones de relats curts, Alt Urgell de joves, Germans Espar i Tressens de relats viscuts, Mn. Albert Vives de periodisme i Narieda de redaccions escolars.
#FiraLlibrePirineu #Organyà
— Ajuntament Organyà (@AjOrganya) August 28, 2024
Quins llibres es presentaran a la la Plaça diumenge?📚👇🏽 pic.twitter.com/4TcBvrD6h3
Diumenge, la cloenda
L'últim dia de la Fira, diumenge 1 de setembre, començarà novament a les 10 del matí amb més presentacions: Estudi difencial de la traducció al castellà de ‘Frontera endins’ (Josep Enric Dallerès i Fabiola Sofía Masegosa), Malsons i somnis del futur (Jordi Solé Camardons), El front del Pallars i la rereguarda republicana de l’Alt Urgell (Jordi Nistal), Scherzo d'Itàlia (Joan Ganyet) i el llibre recull del Premi Guillem de Belibasta 2024. I l'últim torn (11.15 h) el protagonitzaran L’home de Praga (Jaume Albert Ollé), Les veus del camp (María José Domènech i Isabel Fabregat), A peu pels camins del cançoner (Artur Blasco), El mil·lenari Camí de Sant Jaume pel curs del Riu Segre (Núria Boltà), La llum mirada i Cent poemes (Vicenç Llorca), i Tercer origen (Albert Villaró).
Per acabar, al migdia hi haurà un nou sorteig i la presentació del nou projecte cultural comarcal “Ni un mot més”, a càrrec de Marcel·lí Pascual. La cloenda (13.15) la impartiran la presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans, Teresa Cabré, i l'alcalde d'Organyà, Celestí Vilà. I per acabar, hi haurà un concert del cantautor Lo Pau de Ponts.
Escenari infantil i juvenil
A banda de tots aquests actes, al llarg del cap de setmana l'escenari del carrer del Mig estarà dedicat a infants i joves. Dissabte al matí s'oferirà una gimcana historico-literària, amb Bernat Cussó, i els contacontes amb els llibres Conrad a les Terres de Ponent (Mario Penelletti), Tan iguals i tan diferents (Asun Iglesias), Arnau Mir de Tost, qui ets? (Toni Sender), La padrina en sap un munt de plantes remeieres (Mar Hurtado), El Tresor de la Princesa Moctezuma (Marta Contreras), El Gegantó de Sant Antoni (Rosa Marsino) i El dia absent (Pepita Clop). I diumenge al matí, El Circ Printimpram (Daniïl Harms), Rebrots (Mercè Esteban), Un metre d’històries de metre (Ramon Besora i Albert Asencio) i Contes únics com tots (La Tribu Juganera).