Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La fiscalia de Madrid rebutja aturar la investigació a Rajoy, Fernández Díaz i Montoro per extorsió a directius de l'antiga BPA

La fiscalia de Madrid rebutja aturar la investigació a Rajoy, Fernández Díaz i Montoro per extorsió a directius de l'antiga BPA

El ministeri públic s'oposa a la suspensió cautelar de la comissió rogatòria a Andorra sol·licitada per la defensa

Mariano Rajoy (Foto d'arxiu/ACN)
Mariano Rajoy (Foto d'arxiu/ACN)
26/10/2022 18:55

La fiscalia de Madrid rebutja que s'aturi la investigació a Andorra a l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy i els exministres Jorge Fernández Díaz i Cristóbal Montoro per suposada extorsió a directius de l'antiga Banca Privada d'Andorra (BPA) perquè facilitessin informació sobre comptes de polítics catalans, com ara Jordi Pujol. El ministeri públic ha remès un escrit a la sala del contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) en el qual manifesta la seva oposició a la suspensió cautelar, demanada per les defenses, de la comissió rogatòria cursada pel Principat. Així, rebutja que el TSJM hagin estimat les mesures cautelaríssimes que havien demanat. El cas és una derivada de l''Operació Catalunya'.

La sol·licitud de suspensió cautelar està vinculada a la resolució del secretari d'Estat de Justícia, que el 30 de setembre passat va donar curs a la comissió rogatòria d'Andorra. Així, la fiscalia entén que les al·legacions que tenen a veure amb una possible vulneració dels drets fonamentals a la tutela judicial efectiva i a la igualtat encobreixen "realment" un judici sobre l'actuació del jutjat d'Instrucció 32 de Madrid i la Secció de l'Audiència Provincial, "aliens a aquesta jurisdicció i sense perjudici dels drets que a la part poguessin assistir en l'àmbit de la jurisdicció penal", segons han manifestat en un comunicat.

L'escrit subratlla que el que es "qüestiona" de l'actuació de la direcció general, que segons el recurrent és més que un acte de pur tràmit, "seria en tot cas un examen de legalitat ordinària, no susceptible d'avaluar-se pel procediment especial de drets fonamentals per no haver-se pogut acreditar la vulneració de l'article 14 que s'invoca". Al comunicat de la fiscalia s'assenyala que l'objecte de la sol·licitud de mesures cautelars se centra en la petició del recurrent de suspendre l'execució de la resolució impugnada, que és aquella que no admetia el recurs d'alçada contra l'acte de la Direcció General de Cooperació Internacional de donar curs a la comissió rogatòria.

Mostrar formulari de contacte