Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Fiscalia rep l'informe dels Mossos sobre el brot mortal de COVID-19 a la Residència Fiella de Tremp

La Fiscalia rep l'informe dels Mossos sobre el brot mortal de COVID-19 a la Residència Fiella de Tremp

Són centenars de folis que el ministeri públic analitzarà per decidir si hi ha indicis de delicte o en demana l'arxiu. L'episodi va causar la mort de 61 residents

Residència Fiella de Tremp (ACN / arxiu)
Residència Fiella de Tremp (ACN / arxiu)
10/07/2021 10:54

La Fiscalia de l'Estat ja ha rebut l'informe dels Mossos d'Esquadra sobre la residència Fiella-Sant Hospital de Tremp, on van morir 61 residents pel brot de COVID-19 detectat el novembre de 2020. Al començaments de gener, el ministeri públic va ordenar a la policia investigar si la direcció del centre hauria comès delictes d'homicidi imprudent.

Durant aquest temps, els Mossos han pres declaració a residents, familiars d'usuaris que van perdre la vida i a responsables del centre, entre d'altres. Ara, tota aquesta documentació ha estat enviada a la fiscal de la Seu d'Urgell, encarregada del cas, que haurà d'analitzar els centenars de folis i decidir si cal demanar diligències noves, si considera que hi ha indicis de delicte o si sol·licita l'arxiu de cas.

La Fiscalia va obrir diligències el 22 de desembre per investigar si la direcció del centre hauria comés delictes d'homicidi imprudent per la mort de 61 residents i també un delicte contra la seguretat en el treball. Ho va fer després de rebre els informes de Salut que posaven de manifest que havien mort a causa del virus gairebé el 40% dels 150 usuaris, una xifra que Fiscalia va considerar "totalment extraordinària" en comparació amb altres residències i que podria suposar un indici de "greus disfuncions de funcionament". Amb aquesta informació la Fiscalia va ordenar als Mossos que investiguessin si es van complir els protocols i que li enviessin un informe que, segons fonts judicials, acaba d'arribar.

Arran de la magnitud de la investigació, la Fiscal general va acceptar prorrogar-la fins al 22 de desembre. Tot i això, fonts de la Fiscalia de Lleida consideren que, un cop rebut aquest informe, les conclusions no trigaran tant a arribar.

La residència la gestiona ara Sant Joan de Déu

Salut va intervenir la residència el 28 de novembre del 2020 per "estabilitzar" el brot que es va detectar al centre, després de realitzar-hi un cribratge massiu. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va decidir treure la gestió de la residència Sant Hospital de Tremp a la Fundació Fiella, un cop analitzades totes les actes de la inspecció de serveis socials i davant de les "mancances greus" que es van detectar.

Salut, al començament de gener va fer efectiu el traspàs de la gestió de la residència, fins ara en mans de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), a Sant Joan de Déu-Terres de Lleida, que es farà càrrec de la gestió de la residència els pròxims 4 anys.

Mostrar formulari de contacte