La formatgeria de El Tros de Sort exporta a sis països, entre ells Estats Units i el Japó
El Tros de Sort és una formatgeria artesana, fundada al 1995 a Sort. La crisi lletera del 1993 va ser el que va motivar cinc ramaders a fundar-la. Van començar elaborant uns 4.000 litres de llet al mes i actualment en transformen uns 400.000.
Segons explica en un reportatge l'Agència Catalana de Notícies, el formatge que elaboren es caracteritza per ser artesà i fet amb llet crua de vaca. Bàsicament venen a Catalunya i exporten a sis països: Alemanya, Dinamarca, Suècia, Anglaterra, el Japó i els Estats Units. L'exportació representa un 2,5% de la producció. Un 20% el despatxen a la botiga, a tocar de la formatgeria, i la resta a restaurants, xarcuteries i botigues especialitzades. Per unificar esforços el 2004 van fer una granja comunitària amb unes 300 vaques.
L'evolució de la formatgeria El Tros de Sort ha estat marcada per diferents crisis. La primera i més greu va ser el 1993 quan la cooperativa Lleteries de la Seu, on portaven la llet la majoria de ramaders del Pallars Sobirà i l'Alt Urgell, entre altres comarques, va fer fallida. Un grup de cinc ramaders del Pallars Sobirà van optar llavors per revaloritzar el litre de llet. La sortida que van trobar va ser la d'elaborar i comercialitzar formatge de qualitat.
Actualment elaboren tres tipus de formatges de nou varietats diferents. Els més reconegut és el Tou dels Til·lers, que representa el 50% de la producció i es ven tant a Catalunya com a l'estranger. El Serrat del Triadó, el Tupí, el Costa Negra, els blaus o els frescos són altres varietats que elaboren.
Josep Font, soci d'El Tros de Sort, explica que el 2004 els socis de la formatgeria van haver de buscar una solució per no tancar les explotacions ramaderes i va passar per crear una granja comunitària de vaques en lloc de tenir cada ramader la seva. Font comenta que amb aquesta solució cap dels ramaders han hagut de deixar de munyir.
La granja té unes 150 vaques de munyir i unes 150 en extensiu al tros. Font assenyala que de la llet que produeixen una part es destina a El Tros de Sort per elaborar formatge. Les altres dos parts es distribueixen a altres cooperatives. L'objectiu de la granja comunitària és "optimitzar recursos".
Des de la creació de la granja comunitària de vaques els quatre ramaders tenen les tasques perfectament diferenciades: terres, granja, gestió i formatgeria. A part d'aquestes tasques, a la formatgeria hi treballen cinc persones; quatre destinades a la producció del formatge i una a l'agrobotiga. A més dels quatre ramaders són socis de la formatgeria un tècnic en formatges i un veterinari. La facturació anual d'El Tros de Sort és d'uns 400.000 euros anuals.
Josep Font és mostra satisfet per haver aconseguit el repte que es van marcar al començament; vendre el 20% de la producció a l'agrobotiga que tenen a tocar de la formatgeria a Sort. Font explica que treballen tots els sectors: el primari amb la granja de vaques, el secundari amb l'elaboració i comercialització del formatge i ara, volen aprofitar el turisme de la zona per fer una sala de degustació. En aquesta sala s'oferirà al client provar els diferents formatges que s'elaboren i d'aquesta manera poder comprar sabent el que més els agrada.
Josep Font explica que l'objectiu és "seguir creant productes nous i de gran qualitat que els diferencien de la resta del mercat". La idea de la formatgeria és molt senzilla: "no deixar d'existir com a ramaders i poder seguir vivint al territori i del territori".