Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Fundació Miranda trasllada els cavalls de Coll de Nargó cap al Garraf per la crisi sanitària

La Fundació Miranda trasllada els cavalls de Coll de Nargó cap al Garraf per la crisi sanitària

La pandèmia els ha impedit obtenir els ingressos previstos mitjançant activitats per pagar l'arrendament de la finca, on hi cuidaven 45 exemplars recuperats. Tot i això, l'entitat agreix la bona rebuda a l'Alt Urgell i esperen tornar-hi més endavant

Cavalls de la Fundació Miranda inicien la transhumància des de Coll de Nargó, dijous passat (Foto: ACN)
Cavalls de la Fundació Miranda inicien la transhumància des de Coll de Nargó, dijous passat (Foto: ACN)
14/12/2020 14:30

La Fundació Miranda, que treballa amb cavalls recuperats, s'ha vist obligada a deixar la finca que tenia arrendada des de fa tot just un any a Coll de Nargó per falta de recursos econòmics. La situació sanitària causada per la COVID-19 ha impedit a l'entitat organitzar les diverses activitats que els servien per obtenir finançament. Per això, han decidit traslladar els 45 animals que hi havia en aquest emplaçament fins al Pla de l’Orri (a l'Alt Berguedà), tal com feien cada hivern, però aquesta vegada seguiran baixant fins al Parc Natural del Garraf. De fet, fins a aquesta comarca litoral s'hi s'està fent una transhumància a peu amb els darrers deu exemplars que hi quedaven.

Tot i aquesta marxa, l'organització ha assegurat que espera poder tornar més endavant a l'Alt Urgell, per la bona acollida que hi han trobat i perquè consideren que es una bona porta d'entrada al projecte que tenen a la serra de Boumort. La transhumància amb els deu cavalls va sortir dijous passat de Coll de Nargó i és previst que aquest dijous, dia 17, arribin de nit a Olivella. Hi participen quatre voluntàries de la fundació, que caminen una mitjana de vuit hores al dia.

La presidenta de la Fundació Miranda, Rosa Galindo, ha explicat a l'ACN que la transhumància ha estat organitzada amb quinze dies, mentre que en condicions normals la logística es pot allargar durant mesos. Es tracta d'una nova ruta d'uns 200 quilòmetres, que la fundació està "creant i recuperant", i que en les dues últimes etapes recorrerà part del Camí Ramader de Marina, que la fundació va ajudar a recuperar "després de 70 anys de silenci".

Després de passar divendres per Ponts, aquest diumenge el grup ha recorregut el centre de Cervera, on ha despertat la curiositat dels veïns que eren al carrer. Galindo ha explicat que aquesta vegada la transhumància està sent "molt dura", a causa de la llargada de les etapes. Tot i això, assegura que "val la pena per la bona acollida" que estan tenint als pobles per on passen i perquè "també és una manera de donar a conèixer el projecte arreu del territori".

Una eina per la biodiversitat i la prevenció d'incendis

La Fundació Miranda treballa amb cavalls recuperats després que han patit maltractament i abandó. Se'ls proporciona un espai on poder pasturar. D'aquesta manera, a més de cuidar el benestar dels èquids, l'entitat fa una tasca social, perquè la pastura afavoreix la biodiversitat i contribueix a la prevenció del risc d'incendis. Amb aquest objectiu, ara fa un any la Fundació Miranda va arrendar una finca forestal a Coll de Nargó, on hi va traslladar 45 cavalls procedents de l'Alt Berguedà. La COVID-19 però, ha fet que l'entitat no hagi pogut fer les activitats amb què finança, entre d'altres, el lloguer del terreny.

A més a més, la fundació lamenta que actualment no rep cap ajut per part del Departament d'Agricultura, malgrat que ha de complir els mateixos requeriments que els ramaders, els quals sí que hi poden accedir perquè les subvencions es destinen a la producció de carn. Això fa que l'entitat tingui greus dificultats a l'hora de trobar finques, ja que no pot competir amb la resta de ramaders, els quals declaren moltes terres de pastura a la qual aquesta entitat no hi té accés.

Mostrar formulari de contacte