Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Generalitat busca la participació ciutadana a través d'una app per crear un mapa de la cobertura mòbil a Catalunya

La Generalitat busca la participació ciutadana a través d'una app per crear un mapa de la cobertura mòbil a Catalunya

El conseller Felip Puig afirma que el projecte és una manera de "posar en tensió" les operadores i millorar-ne el servei

04/03/2015 12:28

La Generalitat ha creat una aplicació per elaborar un mapa de la cobertura de telefonia mòbil a Catalunya a través de la participació ciutadana. Els usuaris que es descarreguin l'app generaran les dades a mesura que es desplacin, que s'enregistraran de forma automàtica i anònima.

El conseller Felip Puig ha remarcat que els ciutadans "poden col·laborar que en el futur tinguem millors nivells de cobertura", ja que el mapa serà un "aparador" del servei de les operadores. "Un país que aspira a guanyar el món però que no té determinats mecanismes de país normal ha d'exprimir la imaginació per posar en tensió els operadors de telecomunicacions", ha afirmat Puig en el marc del Mobile World Congress (MWC).

L'aplicació Cobertura Mòbil que ha desenvolupat el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat s'ha presentat aquest dimarts a la tarda a l'Estand Catalonia del MWC. Puig ha destacat que el projecte és una manera de "regulació col·laborativa" i "un instrument per posar en tensió els operadors" per acabar assolint la "qualitat, quantitat, nivell de cobertura i capacitat d'un país que vol tenir uns millors serveis en els seu territori".

Es tracta d'una app que ha de permetre elaborar un mapa "molt precís de la cobertura mòbil del país", ha assenyalat el director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Puigneró. Fins ara, aquesta informació s'aconseguia "per altres mitjans, amb simulacions a partir de l'inventari d'antenes o amb sortides al territori", però no es disposava d'un mapa amb "el detall" que es podrà obtenir ara. L'aplicació ja està disponible per a Android i ho estarà en el proper mes per a iOS. Puigneró ha apuntat que el CTTI ha calculat que amb l'aportació d'uns 10.000 usuaris ja es podrà obtenir "un nivell de finesa bastant elevat".

Un mapa en temps real

L'aplicació Cobertura Mòbil envia les dades necessàries per enregistrar les mesures de cobertura: la ubicació del punt de mesura; el nivell de senyal; la tecnologia de connexió de la cel·la en servei i antena; el nom de la companyia telefònica de l'usuari i altres dades relacionades amb les condicions de la mesura, com ara si s'està a cobert o descobert, en moviment o aturat.

L'agregació de totes les dades provinents dels diferents terminals, tractades de manera totalment anònima, confecciona un mapa de cobertura en temps real que es pot consultar des de la mateixa aplicació en els dispositius mòbils i en web (coberturamobil.gencat.cat). El mapa permetrà fer dos tipus de consultes: les mesures pròpies de l'usuari i el mapa complet amb totes les mesures generades pels participants en la iniciativa.

Els responsables de la iniciativa destaquen que, com més usuaris, més detallat serà el mapa que es crearà i més fiable serà la detecció de zones al territori que necessiten millorar la seva cobertura i millorar l'eficiència dels serveis bàsics per a la ciutadania, com ara l'accés als serveis d'emergències (112) des de tots els indrets del país.

Mostrar formulari de contacte