Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern instal·larà registradors a la xarxa elèctrica per controlar els microtalls

El Govern instal·larà registradors a la xarxa elèctrica per controlar els microtalls

Jordi Baiget ha recollit les queixes de municipis de la demarcació de Lleida per les contínues aturades sobtades del subministrament. El conseller constata que hi ha "dèficits clars" en el servei prestat per Endesa

Jordi Baiget, amb alcaldes afectats per microtalls de llum (Foto: Diputació de Lleida)
Jordi Baiget, amb alcaldes afectats per microtalls de llum (Foto: Diputació de Lleida)
12/04/2017 12:45

El conseller d'Empresa de la Generalitat, Jordi Baiget, ha anunciat el Govern instal·larà enregistradors a la xarxa de distribució de la demarcació de Lleida, amb l'objectiu d'obtenir dades sobre la qualitat del servei. Aquesta mesura està orientada a documentar les queixes de diferents consells comarcals sobre els "reiterats" microtalls de subministrament, que afecten empreses i famílies. Això també perjudica "la competitivitat i el benestar" de la demarcació, segons denuncien els consistoris, perquè sovint afecten de manera greu els aparells informàtics o d'altres estris elèctrics que necessiten estar connectats de manera contínua.

Els resultats d'aquestes proves determinaran si cal emprendre actuacions urgents en la xarxa elèctrica lleidatana a curt i mig termini. Les mesures, ha dit Baiget, s'iniciaran "de seguida" i s'allargaran durant una setmana. El president de la Diputació, Joan Reñé, reclama a Endesa que prengui mesures al respecte ja que els microtalls són "continus" i als alcaldes els costa contactar amb l'empresa quan aquests succeeixen.

Pel que fa als problemes elèctrics a diversos municipis de la demarcació els dies 24, 25 i 26 de març a causa de les nevades, Reñé ha assegurat que van existir "dèficits clars" en el subministrament. En aquest sentit, Baiget ha recordat que es va obrir immediatament un expedient informatiu a Endesa i que estan en procés de rebre la informació per part de l'empresa. El termini s'acaba el 5 de maig i llavors, ha afegit, es decidirà si s'obre un expedient sancionador o no.

Baiget ha exposat als alcaldes que el fenomen climatològic dels dies 24 i 25 de març va produir 137 incidents a la xarxa de mitja tensió i 159 incidents a la xarxa de baixa tensió de Lleida, que van arribar a deixar sense subministrament elèctric un màxim d'uns 17.000 usuaris fins al dia 26. En total, van caure a terra 8 suports i fins a 5,5 km de línies.

El conseller ha explicat que el Govern ha actuat "obrint immediatament un expedient informatiu, i també buscant altres millores, com per exemple un bon funcionament dels protocols de comunicació entre l'empresa distribuidora i els alcaldes , per tal que aquests disposin de "tota la informació quan la requereixin". A més, el conseller ha advertit que "farem mesuraments per conèixer la qualitat del subministrament allà on els municipis i les comarques ens indiquin". Un cop coneguin les causes dels microtalls, actuaran "com correspongui, si cal exigint més inversions allà on es demostri que el servei de la xarxa no és suficient".

Mostrar formulari de contacte