Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Generalitat manté el creixement del programa 'Esport Blanc Escolar'

La Generalitat manté el creixement del programa 'Esport Blanc Escolar'

La tercera temporada comptarà amb la participació de 31 centres educatius del Pirineu i 1.273 alumnes de 3r i 4t de primària. L'objectiu és acostar la pràctica dels esports d'hivern a la població infantil del Pirineu

Esport Blanc Escolar
Esport Blanc Escolar
11/11/2016 17:28

El secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, i la directora general d’Educació Infantil i Primària, Carme Ortoll, han presentat aquest divendres la temporada 2016-2017 del programa 'Esport Blanc Escolar', que es durà a terme per tercer any consecutiu a les comarques del Pirineu amb 31 escoles -9 més que l’any passat- i 1.273 alumnes -422 més en relació amb el 2015-, la qual cosa reforça l’aposta de la Generalitat d’acostar la pràctica dels esports d’hivern a la població infantil pirinenca.

La presentació, que s’ha celebrat al Poble Espanyol de Barcelona en el marc del festival d’esquí i esports de muntanya Let’s Snow BCN, ha comptat també amb la participació d’Òscar Cruz, president de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern (FCEH); Xavier Espasa, director general de l'Agència Catalana de Turisme; Aureli Bisbe, president de l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM), i David Escudé, comissionat d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona.

Emmarcat en el Pla Estratègic d’Esports d’Hivern de Catalunya, el programa 'Esport Blanc Escolar' té l’objectiu impulsar la iniciació i el coneixement dels esports d’hivern, en les seves diferents modalitats, en la població infantil, fent una atenció especial a les comarques pirinenques. L’altra finalitat és educar mitjançant l’esport a respectar, gaudir, conviure, estimar i conèixer les nostres muntanyes amb la complicitat del professorat dels centres d’ensenyament i dels tècnics d’esport.

Programa que continua creixent

Després d’una fase experimental en 3 comarques el curs 2013-14, l’experiència pilot del curs 2014-15 i el primer curs sencer 2015-16, el Departament d’Ensenyament i la Secretaria General de l’Esport, conjuntament amb la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, les diputacions, els consells comarcals, el Consell General d’Aran, els consells esportius i les estacions d’esquí, tornen a unir esforços per executar un programa que continua creixent i arriba a 31 escoles i 1.273 alumnes, per les 22 escoles i 851 participants del curs passat.

Dels 31 centres, 9 són ZERs (Zones Educatives Rurals) i 22 són centres d’ensenyament públics de primària, mentre que l’increment en el nombre d’alumnes ve donat per l’entrada al programa de 9 escoles noves i per la incorporació del curs de 4t de primària a les escoles que van començar el programa el curs passat.

Com ha explicat Carme Ortoll, la iniciativa, "que ja s’ha consolidat", proposa una activitat de formació poliesportiva en esports d’hivern, en el marc curricular de l’assignatura d’Educació Física però amb un tractament interdisciplinari que permeti treballar el coneixement i respecte de les muntanyes del Pirineu, i el medi natural en general, amb la interacció amb els diferents tipus de neu i de persones i professions del territori que s’hi relacionen, a més de viure en primera persona tots els valors que comporten. “Amb això contribuïm a l’èxit escolar, social i personal dels nostres infants i joves”, ha afegit Ortoll.

Vuit sessions anuals

El programa inclou la realització d’un total de 8 sessions anuals durant el 2n trimestre del curs (de gener a març), distribuïdes en 3 sessions d’esquí alpí, 3 d’esquí de fons i 2 de surf de neu (snowboard). Cada sessió es porta a terme durant un matí a la setmana, per part de l’alumnat dels cursos de 3r i 4t de primària (8-10 anys), de forma progressiva, de manera que tots els alumnes puguin realitzar aquesta activitat durant dos cursos escolars.

Entre les novetats d’aquest curs, cal destacar l’entroncament de la unitat didàctica i la seva avaluació amb les competències d’Educació Física, així com l’experiència pilot en una jornada final a 4t, amb un component lúdico-competitiu, organitzada conjuntament entre consells esportius, clubs d’esquí i federació catalana, que oferirà una vivència de competició en equip, per escoles, i en diferents disciplines, en una estació catalana.

Més d’un milió d’euros per als esports d’hivern

El Govern espera que entrin al Programa tots els centres d’ensenyament de les 9 comarques pirinenques entre els anys 2019-2020. La Secretaria General de l’Esport destina enguany 282.600 euros a aquest programa, del més d’un milió total d’ajuts que dedica a donar suport al diversos àmbits dels esports d’hivern a Catalunya. Gerard Figueras ha dit que “el nostre objectiu de reduir el sedentarisme passa per fer de l’esport un hàbit, i això s’aprèn a la família i a les escoles”, i ha subratllat “el treball conjunt entre les administracions públiques, les privades i el món associatiu”, que fa possible "l’èxit del programa".

El projecte es porta a terme gràcies a l’esforç de molts agents. D’una banda, la coordinació curricular del Departament d’Ensenyament amb els centres educatius de les nou comarques del Pirineu;  l’impuls i el suport econòmic de la Secretaria General de l’Esport, en col·laboració amb els consells esportius de cada comarca, i el compromís de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern per a la formació dels tècnics d’esports d´hivern i la coordinació tècnica del programa.

D’altra banda, es destaca la cooperació de les corporacions locals (consells comarcals, ajuntaments, entre d'altres), les diputacions i el Consell General d’Aran per al transport escolar, així com l’esforç de les estacions d’esquí per a facilitar a un preu reduït els forfaits i el material. També hi ha una petita aportació de les famílies, similar a qualsevol sortida escolar, destinada a completar el cost del lloguer del material, per aquells que no en tenen.

Mostrar formulari de contacte