Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Germandat de Sant Sebastià obre diumenge la commemoració del seu patró

La Germandat de Sant Sebastià obre diumenge la commemoració del seu patró

La celebració inclou una dotzena d’actes festius, que s’allargaran fins al diumenge 2 de febrer. Cal recordar que dilluns 20 de gener, festivitat de Sant Sebastià, és dia festiu a la Seu d’Urgell

Festes de Sant Sebastià a la Seu
Festes de Sant Sebastià a la Seu
16/01/2020 15:10

El pròxim diumenge 19 de gener arrencarà el programa d’actes per commemorar la festivitat de Sant Sebastià de la Seu d’Urgell amb la tradicional lectura del pregó, que dóna el tret de sortida a les festes del Sant Patró. El parlament anirà enguany a càrrec d'Anna Sansa, directora del Col·legi La Salle. L’acte, que tindrà lloc a les vuit del vespre local social de la Germandat, situat a l’avinguda de Garriga i Massó, 22, és obert a tota la ciutadania.  

A les nou de la nit, es repartirà la tradicional torrada de pa amb allioli de codony i altres complements gastronòmics. L'àpat és gratuït i exclusiu per als Germans, i es realitzarà al Centre Cívic El passeig.

Dia festiu

La celebració continuarà dilluns 20 de gener, festivitat del patró i dia festiu a la Seu d’Urgell, amb un solemne ofici a la Catedral de Santa Maria, a les onze del matí, amb el cant dels Goigs en honor a Sant Sebastià i el repartiment de panets beneïts.

A les 12 del migdia, a l’Ajuntament de la Seu es realitzarà l’Assemblea General Ordinària de la Germandat. A les dues del migdia tindrà lloc un dinar de germanor, i a les sis de la tarda es farà el ball de Sant Sebastià -obert a tothom i gratuït- a la Sala de Festes Guiu.  

En la jornada de dilluns 21 de gener, s’oficiarà una missa en record dels Germans traspassats, a l’església de La Missió, a les vuit del vespre. L’ofici, que és obert a tothom, comptarà amb l’acompanyament musical del violinista Vadim Hurtado.

Programació oberta  

La Germandat de Sant Sebastià de la Seu d’Urgell organitza també diverses propostes culturals i festives gratuïtes adreçades a tots els urgellencs i urgellenques. Les activitats tindran lloc el 23, 24 i 26 de gener, i el 2 de febrer.

Concretament, per dijous 23 de gener hi ha programada la conferència-col·loqui ‘La Guerra Civil a Sant Joan de l’Erm’, que anirà a càrrec d’Oriol Riart Arnalot, mentre que divendres 24 de gener s'ha programat una altra xerrada que protagonitzarà el germà Artur Blasco, sota el títol ‘El rabequet del claustre de la Catedral’. Ambdós actes tindran lloc a l’Espai Ermengol, a les vuit del vespre.

Per diumenge 26 de gener hi ha previstes dues propostes lúdiques i culturals més. En primer lloc, el tradicional campionat de botifarra, que tindrà lloc al local social de la Penya Barcelonista de la Seu, a partir de les nou del matí. Ja a la tarda, a les sis, serà el torn de la música amb el Concert de Sant Sebastià, que oferirà l’Escola Municipal de Música de la Seu d’Urgell-Conservatori de Música dels Pirineus i l’Aula de Cant i Piano. Aquesta proposta és d’entrada lliure i gratuïta, i es farà a la Sala de Sant Domènec.

La commemoració de la festivitat de Sant Sebastià es clourà amb el concert de música que protagonitzarà l’Orquestra Cadí, el diumenge 2 de febrer, a les sis de la tarda, també a la Sala de Sant Domènec, amb entrada gratuïta.

Sant Sebastià, vot de poble

Com cada any, la Seu d’Urgell rememora el 20 de gener, festivitat de Sant Sebastià, el seu vot de poble a través de la Germandat que porta el nom del sant. La Seu, com moltes d’altres poblacions catalanes, sota els estralls de la pesta a mitjans del segle XIX va posar-se sota l’advocació de Sant Sebastià, patró que s’invocava per a salvar-se del còlera.

La Germandat de Sant Sebastià, que supera els 800 socis (la majoria d’ells caps de casa), s’anomenava històricament Associació de Socors Mutu i va crear-se el 1855. L'entitat ha ofert de manera ininterrompuda als seus associats els serveis i atencions previstos pels seus fundadors.

La Germandat impulsa actualment diverses iniciatives culturals i ciutadanes, destacant la important recuperació de les tradicionals Caramelles de Pasqua, amb prop de 100 cantaires. També participa en la processó de Divendres Sant, en l’Estudiantina del Carnaval i en d’altres manifestacions populars i folklòriques.

Mostrar formulari de contacte