Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Guàrdia d'Ares acull la primera Jornada de Mitologia Pirinenca

La Guàrdia d'Ares acull la primera Jornada de Mitologia Pirinenca

La iniciativa pretén contribuir a recuperar l'imaginari col.lectiu com a patrimoni cultural immaterial de les comarques de muntanya
Tarter dels Manairons
20/06/2007 10:15

Amb els manairons com a protagonistes, la Guàrdia d'Ares, al municipi de les Valls d'Aguilar, celebrarà dissabte, dia 23 de juny, la primera Jornada de Mitologia Pirinenca, una iniciativa que pretén contribuir a recuperar l'imaginari col·lectiu com a patrimoni cultural immaterial de les comarques de muntanya.

El programa d'actes, a més de conferències d'especialistes, inclou també tertúlies amb la gent gran del país, transmissors encara d'aquesta cultura, i propostes de caire lúdic perquè la jornada sigui també una festa popular.

Segons expliquen des del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, la data i el lloc de celebració de la jornada no han estat triats per atzar. La nit de Sant Joan, la del solstici d'estiu, és quan, segons la llegenda, es plegaven els manairons. També era la nit que s'apareixien les encantades. La Guàrdia d'Ares és un dels pobles del Pirineu on s'han recollit més llegendes, d'una de les quals, la dels manairons, queden de testimoni els tarters que hi ha a l'obaga del terme.

La jornada s'iniciarà a les cinc de la tarda, al local social de la Guàrdia, amb una taula rodona sobre els tres tarters de manairons de l'Alt Urgell –Ars, Guils del Cantó i la Guàrdia d'Ares-, que comptarà amb la participació de persones de cadascun d'aquests tres pobles que coneixen bé les llegendes al voltant d'aquestes formacions geològiques. Després, es projectarà 'Els manairons, conte de Catalunya', un curtmetratge de dibuixos animats del qual n'és el guionista l'escriptor pallarès Pep Coll.

Les conferències de la jornada aniran a càrrec del professor i escriptor Joan Obiols, que parlarà sobre l'anecdotari de la llegenda, i del també escriptor i dinamitzador cultural Isidre Domenjó, que presentarà, amb suport d'imatges, les llegendes més divertides del Pirineu.

Després d'un berenar-sopar, els assistents a la jornada participaran en una visita guiada als tarters dels Manairons de la Guàrdia, on TAT Tallers i Accions de Teatre escenificarà la 'performance' 'Anem a plegar manairons', amb música en directe de Pep Lizandra. Les activitats es clouran amb la cremada de la falla de Sant Joan.

La jornada eatà organitzada conjuntament per l'Ajuntament de les Valls d'Aguilar, l'Entitat Municipal Descentralitzada de la Guàrdia d'Ares i el Consell Comarcal de l'Alt Urgell. Les inscripcions, que són gratuïtes, es poden formalitzar al Consell Comarcal.

Mostrar formulari de contacte