Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La línia Lleida-La Pobla triplica el nombre de viatgers el primer any de gestió d'FGC

La línia Lleida-La Pobla triplica el nombre de viatgers el primer any de gestió d'FGC

La inversió a la línia és superior als 11 milions. Les principals novetats són l’adquisició d’una tercera unitat de tren, una nova estació, la introducció de parades facultatives i la modificació del horaris per millorar les connexions amb RENFE

Reunió de balanç de la línia Lleida-La Pobla (Foto: Gencat)
Reunió de balanç de la línia Lleida-La Pobla (Foto: Gencat)
20/10/2017 13:55

Durant el primer any d’explotació del servei ferroviari de la línia Lleida-La Pobla per part de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), el nombre de viatgers s’ha incrementat un 202 per cent, amb 181.824 usuaris entre els mesos de juliol de 2016 i juliol de 2017. Això suposa triplicar els viatgers respecte del mateix període de l’any anterior, en què la línia no era gestionada per FGC (abans de juliol de 2016). A més, l’Índex de Qualitat del Servei se situa ara per sobre del 99%.

Són dades de balanç presentades aquest divendres a la Pobla de Segur, en el marc de la reunió de la Comissió de Seguiment del servei Lleida-La Pobla de Segur-Esterri d’Àneu. Hi han participat el director general de Transports i Mobilitat, Pere Padrosa; el president de Ferrocarrils de la Generalitat, Enric Ticó; la delegada territorial del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, M. Rosa Amorós; el delegat territorial del Govern a Lleida, Ramon Farré; el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constantí Aranda; la presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concep Cañadell; l’alcalde de Tremp i diputat provincial, Joan Ubach; l’alcalde de la Pobla de Segur,  Lluís Bellera; el director de FGC operadora, Oriol Juncadella; el cap de la línia, Emili Monsó, així com altres autoritats institucionals del territori. 

Èxit del Tren dels Llacs

Pel que fa a la temporada del Tren dels Llacs també s’ha valorat com a molt exitosa. Tot i que la temporada finalitzarà amb circulacions programades els dissabtes 21 i 28 d’octubre, la previsió és de 7.546 places venudes. Així, amb 30 circulacions (26 amb el tren històric i 4 amb el tren panoràmic) s’ha obtingut una alta ocupació.

Una línia en constant evolució

Entre les accions realitzades a la línia, hi destaca la campanya iniciada el mes de juliol de 2017 amb l’objectiu de promocionar els enllaços dels trens de Ferrocarrils amb els de RENFE, AVE i AVANT a l’estació de Lleida-Pirineus. Aquesta campanya segueix activa i FGC preveu, a partir del gener de 2018, l’entrada en vigor d’uns nous horaris per optimitzar encara més les connexions entre les dues companyies. A més, aquests nous horaris permetran reduir fins a vuit minuts el temps de viatge entre les estacions de La Pobla de Segur i Lleida.  

Els horaris seran possibles gràcies a la incorporació d’algunes estacions en el sistema de parades facultatives, sota demanda de l’usuari. D’aquesta manera, Alcoletge, Sant Llorenç de Montgai, Àger i Cellers s’afegiran al conjunt de set parades que actualment funcionen amb aquest sistema que permet reduir el temps de viatge i estalviar energia.

Una tercera unitat per la flota

A més, durant la reunió s’ha avançat la incorporació d’una tercera unitat a la flota de trens de la línia Lleida-La Pobla de Segur pressupostada amb 6 milions d’euros, que permetrà seguir oferint el mateix servei ferroviari quan s’hagin de fer tasques de manteniment en els trens o quan es produeixi alguna avaria.

Per tant, la inversió realitzada pel Departament de Territori i Sostenibilitat, mitjançant FGC, a la línia és superior als 11 milions, sumant els més de 5,7 milions invertits el primer any i els 6 milions destinats a la compra de la tercera unitat de tren.

Obres executades i en curs

La trobada ha servit també per fer un repàs de les obres executades o en curs que FGC ha endegat durant el 2017 per millorar les infraestructures de la línia:

Obres finalitzades - Pressupost 1.918.929 €

·       Renovació de la via al túnel tres entre Camarasa i Les Avellanes.

·       Estabilització del vessant al terme municipi d’Àger.

·       Estabilització de sis talussos situats als termes de Camarasa, Àger i Castell de Mur.

Obres en curs - Pressupost 3.840.155 €

·       Renovació de via en quatre dels túnels entre Camarasa i Les Avellanes.

·       Tractament de millora del drenatge de la plataforma de via a Gerb.

·       Reposició de les baranes de quatre ponts a Talarn, Salàs de Pallars i La Pobla de Segur.

·       Supressió del pas a nivell 10 situat al terme de Vilanova de la Barca.

·       Obres i millora dels passos a nivell de Balaguer i Vallfogona de Balaguer.

·       Nou enclavament de la línia Lleida-La Pobla de Segur.

Finalment, s’ha abordat el projecte de creació d’una nova estació impulsada per FGC en el polígon El Segre, que actualment es troba en fase de redacció de l’estudi informatiu per part de la Direcció General de Transports i Mobilitat. Es preveu tenir-lo enllestit a principis del 2018.

Mostrar formulari de contacte