La Molina i Masella celebren amb una baixada de torxes el 25è aniversari del domini esquiable Alp 2500
Uns 2.500 aficionats han fet un descens simultani pels principals sectors d'ambdues estacions. La inauguració del Telecabina Cadí-Moixeró, el 30 de desembre de 1999, va possibilitar la creació de l'actual forfet conjunt, que inclou 145 quilòmetres de pistes
Les estacions de Masella i La Molina s'han omplert de llum i festa aquest dilluns al vespre per celebrar el 25è aniversari de l'actual Telecabina Cadí-Moixeró, que va permetre assolir l'objectiu de la unió física d'aquests dos complexos cerdans i la creació d'un domini esquiable i d'un forfet conjunt, que encara avui manté la denominació Alp 2500.
Precisament 2.500 esquiadors han estat els protagonistes de l'acte central de la commemoració que ha consistit en una baixada de torxes simultània per algunes de les principals pistes de les dues estacions. Diferents columnes d'aficionats i monitors han sortit des de la part alta de les pistes i han fet un espectacular recorregut amb foc per la falda de la Tosa d'Alp, visible des de bona part de la Cerdanya.
En el cas de La Molina, els participants han baixat tot resseguint la històrica pista Olímpica, que en molts trams va paral·lela al telecabina, fins a arribar a la base de l'estació. I a Masella, s'ha sortit tant des de Cap del Bosc com des del capdamunt del telecadira TGV i els participants han baixat en diferents línies fins a trobar-se al Pla de Masella, a 1.600 metres. En tots dos casos molts altres aficionats i visitants els esperaven per donar-los la benvinguda. A ambdues zones d'arribada també hi havia animació musical, que ha continuat fins a la nit.
Avenços per tenir activitat tot l'any
El president de Ferrocarrils de la Generalitat, Carles Ruiz, ha destacat que la col·laboració público-privada permet generar aquest espai "amb molta potència". Ruiz subratlla que "en l'àmbit de la muntanya, l'esquí i el turisme tots els actors estan compromesos pel desenvolupament del territori".
El màxim responsable d'FGC reivindica que la Molina, al llarg de tota la seva centenària història (ja s'hi va començar a esquiar als inicis del segle XX), sempre ha estat pionera en molts aspectes a nivell estatal i ara volen "continuar sent pioners en convertir aquestes instal·lacions en aptes per dur a terme activitats durant tots els dies de l'any", tot aprofitant que se situen a la porta del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Per mostrar aquesta voluntat, aquests darrers anys el Telecabina Alp 2500 s'ha rebatejat amb el nom de l'espai protegit que comparteixen la Cerdanya, el Berguedà i l'Alt Urgell.
Entre les cinquanta estacions més grans del món
De la seva banda, el director de Masella, Sergi Tarrés, valora molt positivament l'existència d'aquest domini perquè, tal com ha explicat a l'ACN, "situa l'extensió de les dues estacions entre les tres més importants del Pirineu i entre les 50 més grans d'arreu del món". Tarrés remarca que, a més a més, un dels valors més importants de la Molina i Masella respecte dels altres grans dominis pirinencs és la seva proximitat amb l'àrea de Barcelona -està situada a menys de dues hores de la capital catalana- i, encara més, amb d'altres ciutats importants més pròximes com Manresa, Vic i Olot.
La connexió entre ambdues estacions a través de la Tosa d'Alp ja s'havia promogut als anys 70 i 80 del segle passat, quan l'Agrupació d'Esquí de Cerdanya oferia forfets conjunts de dia i fins i tot ja hi havia abonaments de temporada. En aquell moment totes dues eren de gestió privada, fins que al 1984 La Molina va esdevenir la primera estació adquirida per Ferrocarrils de la Generalitat per evitar-ne la desaparició, tenint en compte l'impacte econòmic que tenia i que encara segueix tenint a la Cerdanya i també a les comarques veïnes del Berguedà i el Ripollès.
Des de llavors es va endegar un pla per modernitzar La Molina amb la instal·lació de nous telecadires i dels primers sistemes d'innivació de l'Estat. Un procés que va viure un moment culminant quan les converses per consolidar un forfet conjunt amb Masella, que ja havien començat anys enrere, van fructificar i van donar lloc a la construcció del telecabina entre la base de la Molina i el Puig d'Alp, que el 30 de desembre de 1999 van inaugurar el president Jordi Pujol i el llavors alcalde d'Alp, Josep Tajà. Aquesta connexió també la fan possible els telecadires Jumbo Tosa i La Pia i els telesquís de la Tosa, a la part de Masella.
Extensió del telecabina fins al Niu de l'Àliga
Actualment el forfet Alp 2500 permet accedir a un domini de 145 quilòmetres esquiables (74 a Masella i 71 a La Molina), repartits en 131 pistes. L'espai també destaca per les àmplies vistes de què es pot gaudir des de moltes de les pistes, tant de la plana cerdana com, en el cas del Niu de l'Àliga, de bona part de l'Alt Pirineu, la Catalunya Nord, les comarques de Girona i la Catalunya Central. Un punt d'observació que s'ha potenciat encara més aquests darrers anys gràcies a l'extensió del telecabina fins al cim de la Tosa d'Alp (2.537 m), que s'ha traduït en un fort increment del seu ús tant per part dels esquiadors com pels aficionats al descens en BTT i, tant a l'estiu com a l'hivern, per part de tota mena de visitants, de totes les edats, que d'aquesta manera poden accedir a un dels punts més alts del Parc Cadí-Moixeró al marge de quines siguin les seves limitacions físiques.
Actualment el domini esquiable abasta una àrea d'uns deu quilòmetres en línia recta, des del sector de Coma Oriola fins al dels Alabaus, en terrenys de sis municipis diferents: Alp, Das, Urús, Bagà, Castellar de n'Hug i Toses. Els 33 remuntadors existents disposen d'una capacitat per transportar 43.590 persones per hora en aquells dies en què ambdues estacions poden funcionar a ple rendiment.