Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La plataforma del Túnel de Tresponts n'exigeix la reobertura immediata

La plataforma del Túnel de Tresponts n'exigeix la reobertura immediata

El col·lectiu veïnal tramet una carta al nou conseller Juli Fernández per demanar que els aclareixin els motius del tancament i quan és previst que s'acabi. El Departament de Territori afirma que preveuen completar els nous treballs al final d'aquest mes
El túnel de Tresponts, tancat des del setembre per treballs de reparació relatius a la ventilació
08/11/2022 19:15

La plataforma que es va crear per reivindicar la construcció del túnel de Tresponts s'ha reactivat per exigir la reobertura immediata de la nova galeria, que ja suma 50 dies tancat des que al setembre s'hi va tornar a baixar la barrera, tot adduint motius de seguretat relatius a la ventilació interna i els corrents d'aire.

El grup ha tramès una carta al nou conseller de Territori de la Generalitat, Juli Fernández, en què li demanen personalment "que es faci el possible perquè el túnel s’obri amb la màxima urgència" i que s'expliqui clarament als veïns els motius del tancament i "la previsió de temps de tancament del túnel". Mentre "s’intenta solucionar l’anomalia o avaria del túnel", sol·liciten que "es busquin solucions més idònies que no sigui la de tornar a fer circular els vehicles pel tram perillós del congost, perquè el risc que hi ha és massa elevat". En aquest sentit, exposen que "cal buscar solucions que no repercuteixin als ciutadans i en tot cas, minimitzin el risc de la població".

La plataforma també demana "que quan es produeixi alguna anomalia o avaria al túnel que impedeixi circular-hi, s'informi amb claredat a la ciutadania, bé de manera directa o bé mitjançant els seus representants polítics al territori". Per això, s'ha enviat una còpia de la carta a les institucions polítiques de l’Alt Pirineu i Aran "per tal que col.laborin amb el que calgui per solucionar el problema del tancament del túnel i que les nostres peticions es facin efectives".

A la carta, signada per la membre de la plataforma Adela Bonet, recorda que els veïns ja van iniciar la reivindicació del túnel l’any 2009 i que estava justificada perquè "feia molts anys que hi havia constants caigudes de rocs en aquell tram de carretera, alguns de dimensions considerables, i s’hi van produir molts accidents, alguns d’ells mortals". Per això, a grans trets, subratllen que "la construcció d’aquest túnel ha estat positiva en molts aspectes, i el més important de tots ells és que els veïns de la comarca es puguin desplaçar sense tenir el risc de caiguda de rocs". També esmenten que el seu grup va formar part de la Comissió de Seguiment de les Obres del Túnel i varen assistir "a totes les reunions" a què se'ls va convocar.

Manca d'informació i risc de tornar a passar pel congost

En aquest context, lamenten que ja faci més d'un mes que el túnel torna a estar tancat, després de tants anys esperant-lo, "sense que se'ns hagi comunicat els motius i el temps de durada del tancament", i que l'única solució sigui que els vehicles tornin a circular per la carretera antiga "amb el conseqüent perill de caiguda de rocs". Un risc que esdevé "molt elevat" per als qui hi han de passar cada dia per motius de feina. Així, expressen que "és responsabilitat del Govern d'evitar l'exposició de risc als ciutadans". Una situació que entenen que ara es torna a produir amb l'obligació de "passar per un congost que fins i tot han acabat amb la vida d'algunes persones o els ha deixat seqüeles físiques o psíquiques per tota la vida". El grup hi afegeix que aquesta solució hauria de ser "per al temps mínim possible" i no allargada en el temps com ara.

A més a més, assenyalen que el que més els molesta és el desconeixement que hi ha sobre les causes reals d'aquest tancament prolongat. Una informació que consideren que tenen dret a rebre com a membres de la Comissió de Seguiment del túnel i que la Generalitat té "l'obligació" de donar-los. Per això, demanen "explicacions clares i veraces del motiu del tancament del túnel". La carta ha estat enviada també als ajuntaments d’Organyà, Fígols i Alinyà, Coll de Nargó, Ribera d’Urgellet, Oliana, Montferrer i Castellbò, la Seu, Peramola i Cabó per denunciar la falta d’informació.

Territori havia previst fins a tres mesos de tancament

Davant la publicació d'aquesta carta, des del Departament de Territori han afirmat que al setembre ja havien avançat que els nous treballs podrien allargar-se fins a tres mesos. Malgrat aquesta apreciació, quan es va iniciar el tall -el 21 de setembre- des de la conselleria afirmaven que el tancament s'acabaria "tan aviat com sigui possible", sense concretar una data exacta per a la reobertura. Ara, davant del creixent malestar tant dels veïns de la comarca com dels conductors en general, han assegurat que la intenció és acabar les reparacions al final d'aquest mes.

Precisament aquest mes es complirà un any de la inauguració del reclamat túnel, que des de Territori mateix van presentar com un gran salt endavant tant per al trànsit intern de l'Alt Urgell com per a la connexió de la comarca i d'Andorra amb la resta de Catalunya, tot subratllant que el principal objectiu de la seva construcció ha estat millorar la seguretat del trànsit al sempre complicat pas de Tresponts.

Al final de setembre, el Consell d'Alcaldes de l'Alt Urgell ja va demanar a Territori la reobertura del túnel. En aquell moment, des del Departament -que en aquell moment encara dirigia el fins fa poc vicepresident Jordi Puigneró- van justificar el tancament per la detecció de deficiències en el sistema de ventilació i d'un problema aerodinàmic intern, durant les proves dels primers mesos de funcionament. Això ha fet també que, en els poc més de nou mesos en què ha estat obert (va entrar en servei el desembre passat), els vehicles només hi hagin pogut circular a un màxim de 60 km/h, quan l'habitual en túnels com aquest és que s'hi pugui passar a 80 per hora.

Mostrar formulari de contacte