Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Pobla de Segur prepara un pla per potenciar el turisme esportiu i de natura

La Pobla de Segur prepara un pla per potenciar el turisme esportiu i de natura

L'Ajuntament demana a l'Estat un ajut de 3,3 milions d'euros dins dels Plans de Sostenibilitat Turística. Entre els objectius hi ha millorar l'entorn fluvial, crear una via verda i un portal web i instal·lar una caldera de biomassa

L'entorn de l'estació de tren de la Pobla de Segur (Foto: ACN)
L'entorn de l'estació de tren de la Pobla de Segur (Foto: ACN)
21/09/2021 14:00

L'Ajuntament de la Pobla de Segur vol convertir el municipi en un "centre de referència" del turisme actiu, esportiu i de natura del Pirineu. Per aconseguir-ho, pretén dotar la ciutat dels equipaments necessaris, treballar conjuntament amb els professionals dels esports de muntanya i acompanyar les empreses en la creació de nous productes turístics.

Amb aquest objectiu, el consistori ha demanat un ajut de 3.386.000 euros al Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, dins la convocatòria extraordinària de Plans de Sostenibilitat Turística en Destins. El projecte, que es preveu executar entre el 2022 i el 2024, pretén millorar tota la façana fluvial de la població, des del nucli urbà de la Pobla fins al congost de Collegats. El nom del document és 'La Pobla de Segur: natura i esport. Projecte integral d'adequació de la façana fluvial' i també engloba l'entorn de l'estació de tren, la cua del pantà de Sant Antoni i la zona del Parc dels Raiers.

L'alcalde de la Pobla de Segur, Marc Baró, ha avançat que és "un projecte ambiciós, però alhora molt coherent amb el territori, integral, que pretén compatibilitzar la conservació amb l'ús turístic responsable, en definitiva". Baró apunta que ha de ser "un instrument de desenvolupament local, de creació de llocs de treball i ajudi a posar fre a la pèrdua de població que patim les zones rurals".

Transició verda i digital, eficiència energètica i competitivitat

Estan previstes actuacions en els quatre eixos que marquen els Plans de Sostenibilitat Turística: en l'àmbit de la transició verda i sostenible, en la millora de l'eficiència energètica, en la transició digital i en la competitivitat. Per a cada un dels eixos s'han previst diverses actuacions.

Pel que fa a l'eix de la "transició verda i sostenible", s'ha plantejat una "via verda" que uneixi el camí de Salàs fins a l'àrea de descans de Morreres, al congost de Collegats, amb l'objectiu que en un futur pugui arribar fins a Gerri de la Sal i Sort. Aquesta actuació també preveu el pas per l'antiga carretera, de forma que les bicicletes no hagin de passar per dins els túnels com ara, amb la perillositat que comporta. En aquella zona s'hi contempla alhora l'enllaç entre els dos túnels i un punt de recàrrega de bicicletes elèctriques, que estaria situat a l'Estació d'Esports i Natura del Pirineu. En aquest mateix eix també s'ha previst l'adequació de la zona del Parc dels Raiers, inclòs a la Xarxa Natura 2000, i situada a la confluència dels rius Flamisell i Noguera Pallaresa. Es preveu dotar-lo d'equipaments i serveis que millorin l'ús públic, però assegurant-ne la conservació i posant en valor la biodiversitat, sobretot l'observació d'aus a la cua del pantà. L'eix es completa amb la construcció de dues passarel·les: una sobre el riu Flamisell, a la zona de l'àrea vacacional, i una altra sobre el riu Noguera Pallaresa, a la zona del barranc de l'Infern.

Per a l'eix d'"eficiència energètica", s'ha previst la instal·lació d'un district heating de caldera de biomassa, per donar servei a l'edifici de serveis de l'àrea vacacional i als bungalous turístics, que és previst que l'any vinent ja pugui gestionar l'Ajuntament. També s'hi inclou actuacions d'eficiència energètica en enllumenat, reg i climatització dels diversos equipaments i serveis inclosos.

El tercer eix, el de "transició digital", es preveu la creació d'un web de turisme actiu, una plataforma digital de gestió dels bungalous i de l'àrea de servei d'autocaravanes i una ruta interpretativa de flora, fauna i patrimoni cultural, que segueixi la via verda de Collegats. A més, es vol millorar la cobertura mòbil i de wifi i habilitar un punt de rescat a la zona de Collegats, punts d'alerta per inundacions als dos rius (Noguera Pallaresa i Flamisell), gestió de l'eficiència energètica i càlcul de la petjada de carboni amb mitjans i sistemes digitals; concretament, amb sensors i enquestes en línia per conèixer l'impacte que genera el turisme.

Finalment, l'eix de "competitivitat" preveu adequar la piscina de l'àrea vacacional, crear una pista d'atletisme, dotar de vestuaris l'edifici de serveis i col·locar una rampa d'accés, moll flotant i platgeta a la cua del pantà a la zona de l'àrea vacacional. Es preveu també crear un camp d'eslàlom i rull al riu Noguera Pallaresa i actuacions de formació i acompanyament als empresaris per la creació de nous productes turístics i per elevar la rendibilitat de productes ja existents i millorar la digitalització.

Mostrar formulari de contacte