Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La població de voltor negre al Prepirineu català assoleix xifres rècord

La població de voltor negre al Prepirineu català assoleix xifres rècord

Actualment hi ha registrats 66 exemplars, segons el darrer informe de l’equip de seguiment del programa de reintroducció de l’espècie a Catalunya. El 2019 s’han assolit les 20 parelles i han nascut 10 polls
Voltor negre (Foto: TES)
07/10/2019 13:55

La població de voltor negre (Aegypius monachus) al Prepirineu català ha assolit xifres rècord, segons assenyala l’últim informe elaborat en el marc del seguiment dut a terme dins del programa de reintroducció d’aquesta espècie a Catalunya. Concretament, aquest 2019 s’han registrat 66 exemplars a la Reserva Nacional de Caça de Boumort, dos més que l’any passat. Així, la població es manté, tot i que la colònia s’ha vist afectada per la desaparició de 5 exemplars i la mort d’un poll nascut el 2018.

Del total dels 66 exemplars, 32 són reintroduïts, 25 han nascut a la colònia i 9 són d’origen exogen (6 ibèrics i 3 francesos). Per edats, hi ha 44 adults, 8 immadurs (de tercer i quart any) i 14 juvenils (de primer i segon any). Predominen els adults dins de la colònia, amb un 67% de la població, mentre que es manté el número de juvenils, amb un 21%, i disminueix el número d’immadurs, amb un 12%. Alguns exemplars fixats han passat a ser flotants, ja que s’han dispersat de la zona de l’àrea de reintroducció.

Per sexes, existeix encara un desequilibri, amb 33 mascles, 27 femelles i 6 de sexe desconegut. Això fa que els mascles, en no trobar parella, no es quedin a la colònia i acabin marxant a buscar-la en un altre lloc.

20 parelles

Pel que fa al nombre de parelles, també s’ha assolit el màxim històric, amb un total de 20 al final de l’època reproductora de 2019. D’aquestes, cinc s’han format de nou aquesta temporada de cria, i 15 ja existien.

Del total de parelles, s'han reproduït 14 d'elles, i han nascut 10 polls. D’aquestes cries, cinc han desaparegut del niu i cinc han volat. Tanmateix, enguany, els polls han presentat condicions de pes i desenvolupament desfavorables, amb un índex d’èxit reproductor del 0,36%, dels més baixos des de 2015.

Els voltors negres de la colònia de Boumort utilitzen principalment 2 punts d’alimentació suplementària dins de la vall de Carreu, el punt d’alimentació especifica (PAE) i suplementària (PAS) de Boumort, a més de 4 punts a la perifèria (Siall, Buseu, Alinyà, Lleras).

Un pont dins d’Europa

Des de fa 12 anys, el projecte de reintroducció del voltor negre al Pirineu el promou la Generalitat de Catalunya (a través del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i el Departament de Territori i Sostenibilitat). GREFA i TRENCA participen amb l’assessorament i execució del projecte, conjuntament amb el personal de la Reserva Nacional de Caça de Boumort. L’Obra Social 'La Caixa' (via conveni amb la Generalitat de Catalunya) i REE prenen part de manera destacada en el seu finançament.

El seguiment dels rapinyaires ha permès recollir una gran informació any rere any, convertint la colònia de Boumort en una de les poblacions de voltor negre més estudiades d’Europa. Precisament, enguany s’ha marcat amb emissors GPS/GSM els 5 polls volats i els 2 polls alliberats per hacking.

Aquest seguiment constant ha permès constatar les dispersions d’exemplars de la colònia prepirinenca cap a altres colònies de la península Ibèrica i francesa, així com les visites d’exemplars de fora. Això confirma que es reforça l’establiment a Catalunya d’un pont demogràfic per a l’espècie dins d’Europa, fet que ja es va començar a evidenciar en anys anteriors.

Mostrar formulari de contacte