Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La població d'óssos als Pirineus ja supera els 60 exemplars

La població d'óssos als Pirineus ja supera els 60 exemplars

El 2020 es va constatar el naixement de 16 noves cries, de nou femelles diferents, la xifra més alta fins ara. La quantitat total segueix augmentant malgrat que l'any passat 9 exemplars es van donar per morts o desapareguts
Imatge d'un ós bru en un bosc del Pallars Sobirà (Foto: TES)
31/03/2021 17:45

La població d'ós bru als Pirineus ja ha arribat als 64 exemplars, segons reconeix el Grup de Seguiment Transfronterer d'aquesta espècie en el seu balanç del 2020. Aquest grup està format per representants dels governs de Catalunya, Andorra, França, l'Aragó i Navarra i també en formen part el Conselh Generau d'Aran i la Fundación Oso Pardo.

La xifra correspon al nombre "mínim" d'óssos detectats en un any determinat i es revisa anualment. En total, s'han comptabilitzat 25 adults, 13 subadults i 16 cadells. A més, l'any passat es va tenir constància de 16 noves cries, de nou femelles diferents. Es tracta de la xifra més alta registrada des que es va iniciar la política d'introducció de plantígrads per part dels governs estatals i autonòmics.

D'altra banda, s'han donat per morts o desapareguts 9 exemplars. Es donen per desapareguts o morts aquells dels que no es tenen indicis després de dos anys o que es té constància de la seva mort. Entre aquests, es comptabilitzen les morts causades presumptament per l'acció humana, concretament les de l'óssa Sarousse, el conflictiu mascle Cachou i un altre mascle a França. A aquests s'hi sumen quatre cries nascudes el 2019 i dos mascles subadults, dels quals no es té notícia des de fa un parell d'anys.

En canvi, s'han localitzat dos exemplars que s'havien considerat desapareguts, ja que no es van detectar ni el 2018 ni el 2019 però van reaparèixer l'any passat.

Tretze exemplars més que ara fa dos anys

El 2018 i el 2019 es van tancar amb 51 i 58 individus, respectivament. Per tant, en només dos anys la població ursina s'ha incrementat en 13 exemplars. L'àrea geogràfica de presència de l’os bru als Pirineus comprèn una superfície de 8.200 km2, que inclou el Pallars Sobirà, el Jussà, l'Alta Ribagorça i l'Aran.

625 indicis d'ós a al Pirineu català

Pel que fa al cas concret de Catalunya, l'any passat es van localitzar 625 indicis d'ós, dels quals 203 són contactes fotogràfics i de vídeo i 244 mostres de pèls. També es van produir 25 albiraments. Al conjunt dels Pirineus, es van detectar 2.331 indicis o rastres.

També s'han analitzat més de 650 mostres per a la identificació genètica, dels diferents individus provinents tant de Catalunya com de França. La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha identificat 42 exemplars de 207 mostres rebudes, mentre que el laboratori francès Antagène ha identificat 50 exemplars de 447 mostres. El Departament de Territori matisa, però, que en molts casos un mateix exemplar ha estat identificat pel laboratori de la UAB i el laboratori francès. Així, doncs el nombre total d’individus identificats per la genètica ha estat de 57.

Mostrar formulari de contacte