Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La reforma laboral situa la Seu al centre de l'actualitat

La reforma laboral situa la Seu al centre de l'actualitat

Els secretaris d'UGT i CCOO i el president de Foment del Treball reflecteixen els problemes de consens de la controvertida mesura en la Trobada al Pirineu Jordi Pujol creu que Espanya està patint la "crisi del nou ric" per haver basat el creixement en l'especulació i l'increment massiu de mà d'obra
03/06/2010 19:51

Les pressions per a l’aprovació d’una reforma laboral per part del Govern espanyol han posat la Seu d’Urgell al centre de l’actualitat. I és que la primera jornada de la Trobada Empresarial al Pirineu tenia programada aquesta qüestió com a tema de la taula rodona, protagonitzada pels secretaris generals de la UGT i CCOO a Catalunya, Josep M. Álvarez i Joan Carles Gallego; i el president de la patronal catalana Foment del Treball, Joan Rosell.

Joan Carles Gallego és qui es mostra més contrari a una reforma que considera “imposada” en els termes en els quals es planteja i “inútil” perquè “generarà un conflicte en les negociacions col.lectives de les empreses”. “Tot el que sigui retalls de drets per tenir treballadors d’usar i tirar no ens porta enlloc”, sentencia Gallego, que considera més urgent una reforma del sector financer perquè torni a fluir el diner.

Josep M. Álvarez es mostra més obert a l’acord, però ha advertit que “no negociarem una reforma per contentar els mercats financers, que se la menjaran en 24 hores”. Sobre aquest punt, Álvarez es mostra totalment en contra d’abaratir l’acomiadament perquè creu que és “començar la casa per la teulada”.

En canvi, el president de Foment del Treball, Joan Rosell, considera necessari “modernitzar la legislació laboral, que creiem que és molt antiga, prové del franquisme”. Alhora critica la complexitat de la normativa actual, amb més de 40 tipus de contracte diferents. Tot i això, Rosell prefereix que la mesura s’aprovi en consens amb els sindicats i no per decret. El representant dels empresaris es mostra pessimista en aquest punt, pel distanciament de posicions manifestat en les reunions d’aquesta setmana.

Prèviament, l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, també ha incidit en les noves retallades i va definir l’actual situació espanyola com la de “la crisi del nou ric”. Pujol creu que tothom ha de fer autocrítica davant dels problemes actuals, ja que s’ha basat el creixement en bona part en l’especulació immobiliària i la incorporació massiva de mà d’obra estrangera, i no pas en la competitivitat. “Pensar que construir més que ningú era anar bé és com qui pensa que és el millor perquè condueix a 180”, va afirmar.

En aquest sentit, Pujol creu que això ha portat que ara Espanya es vegi obligada a aplicar mesures impopulars que li dicten des de la UE, els EUA i la Xina. Sobre aquest punt, el polític català va criticar l’actitud arrogant que van adoptar amb Alemanya i França els dos darrers presidents estatals, José Luis Rodríguez Zapatero i José María Aznar, en el moment àlgid de creixement econòmic. Pujol creu que ara s'està pagant aquestes actituds de nou ric.

La jornada l'ha inaugurat Cathy O’Dowd, la primera dona que va pujar al cim de l’Everest pels dos vessants. O’Dowd ha fet una extensa explicació d’aquesta experiència tot establint paral.lelismes entre la seva estratègia de treball i la de les empreses. En aquest àmbit, l’alpinista sud-africana ressalta la importància del lideratge i la planificació, saber incentivar cada membre de l’equip, resistir la pressió i els imprevistos i evitar actituds prepotents que puguin desmoralitzar el grup.

  • Trobada Empresarial 2010
  • Jordi Pujol, a la Trobada Empresarial

Mostrar formulari de contacte