Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran incorpora aportacions de 140 persones al seu Pla de Salut territorial 2021-2025

La Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran incorpora aportacions de 140 persones al seu Pla de Salut territorial 2021-2025

Sanitaris, membres d'entitats associatives, col·legis professionals i món local col·laboren en el document. Es vol millorar els resultats en salut i benestar i adoptar una visió més àmplia d'aquest concepte

Nou Centre d'Atenció Primària de la Seu d'Urgell
Nou Centre d'Atenció Primària de la Seu d'Urgell
01/06/2022 12:05

Amb la voluntat d'apropar a tot arreu el Pla de Salut de Catalunya 2021-2025, aprovat el desembre passat, la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran ha organitzat tres sessions participatives per donar veu a professionals i ciutadania en les accions prioritàries que caldrà implementar aquests anys vinents. Així, s'han organitzat dues trobades amb un centenar de professionals i una tercera amb una trentena de representants de la societat civil.

Tot plegat ha servit per recollir aportacions per acabar de confeccionar el Pla de Salut de l'Alt Pirineu i Aran fins al 2025. A banda de sanitaris, s'hi ha convidat associacions de malalts, col·legis professionals, món local, entitats, ONG i d'altres departaments de la Generalitat, a banda del de Salut. El pla és "l'instrument i marc de referència per a totes les actuacions públiques en matèria de salut dins l'àmbit de la Generalitat". Pel que fa al document regional pirinenc, aprofundeix en les prioritats que s'impulsaran i "ha d'encarar el repte de millorar els resultats en salut i benestar de la població, tot adoptant una visió més àmplia del concepte de salut i avançant en la transformació del sistema".

En una primera fase anterior, per tal d'adaptar el pla a les comarques pirinenques i definint-ne les accions concretes, es va constituir un grup "nuclear" de 17 professionals del CatSalut i de l'Agència de Salut Pública de la regió. Actualment és en fase de revisió i tan bon punt s'aprovi, al juliol, es difondrà de forma àmplia.

El full de ruta s'ha elaborat partint de tres elements. El primer és l'informe 'Retrospectiva de trenta anys de planificació sanitària a Catalunya: El motor de transformació del sistema de Salut de l’OMS'. Els altres dos són el Pla de Govern de la Generalitat i la situació provocada, a tots nivells, per la pandèmia de la COVID. És per això que el nou document recupera "una visió més estratègica" i es compromet amb els objectius per al desenvolupament sostenible (ODS) de l'ONU, l'Agenda 2030 i el Programa Horitzó Europa 2021-2027.

Té com a base "un concepte de salut més ampli", que va "més enllà de l'absència de malaltia" i que és "el resultat de la relació entre les persones i l'entorn físic i social". segons el Departament de Salut. Per això, també compta amb uns "principis ètics" com ara "el respecte per les persones, la justícia social, l'equitat, la cura de les persones i l'entorn, l'eficiència i la sostenibilitat".

Per dur a terme aquest nou plantejament, el document s'articula sobre quatre grans estratègies: la igualtat d'oportunitats en salut al llarg de la vida, els entorns saludables, la integració de l'atenció a la salut i les palanques de canvi transversals i transformadors.

Mostrar formulari de contacte