Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La regulació de la recollida de bolets preveu una taxa de 3 euros l'any per als aficionats

La regulació de la recollida de bolets preveu una taxa de 3 euros l'any per als aficionats

El Departament d'Agricultura apunta que els qui en vulguin vendre hauran de pagar entre 100 i 200 euros Una jornada a Sort debat com concretar la regulació micològica, que es vol enllestir els propers mesos

Bolets - Finca privada El Monegal
Bolets - Finca privada El Monegal
12/02/2015 10:59

La taxa de recollida de bolets, que es vol aplicar a curt termini als boscos de titularitat pública, pot suposar haver de pagar 3 euros anuals, per als aficionats, i entre 100 i 200 euros l'any per als qui facin l'activitat amb ànim de lucre. En canvi, per als estudiosos que en cullin amb finalitat científica seguiria sent gratuït.

Són alguns dels detalls que ha desvetllat el Departament d'Agricultura sobre la regulació de la recollida de bolets que està preparant per "posar ordre" a un sector que es calcula que mou 1,2 milions d'aficionats a Catalunya. La jornada 'Regulació micològica i micoturisme. Són compatibles?' ha volgut posar de manifest que "els bolets tenen amo i que és un recurs que cal regular". Els assistents a la jornada, celebrada aquest dimecres a Sort, han demanat una regulació flexible.

Aquesta normativa contempla tres carnets: per activitat esporàdica, per fer negoci i per estudi científic. Els diners que es recaptin, assegura el Departament, "es retornaran al territori en forma de subvencions per reparar camins i millorar l'entorn natural". Un cop aprovada la regulació, el propietari podrà decidir si vol regular o no en les seves terres. Juan Martínez de Aragón, Investigador Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, ha explicat que es preveu que el document estigui enllestit entre aquest any i el 2016.

Els inventaris micològics realitzats des del CTC des de principis de juliol fins a finals de desembre a unes 88 parcel·les de mostreig, finançats per la Generalitat de Catalunya i el projecte Micosylva+, han permès quantificar la producció i la diversitat micològica a Catalunya de la temporada 2014 en 217 kg/ha. Això equivaldria a unes 119.420 tones de bolets de tot tipus a Catalunya, i un total de 490 espècies identificades. La productivitat mitjana és de 57 kg/ha (comestibles i no comestibles) els últims 20 anys i un total de 718 espècies identificades. El 25% són espècies comercials.

Mostrar formulari de contacte