Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Reserva Nacional de Caça de Boumort rep una trentena d'estudiants neerlandesos

La Reserva Nacional de Caça de Boumort rep una trentena d'estudiants neerlandesos

Joves de la Universitat Van Hall Larenstein, de Frísia, fan mostrejos de flora i fauna al Pirineu català. Fins ara feien l'estada a Polònia però la guerra a Ucraïna ha precipitat el canvi de destí de les pràctiques
Estada de recerca d'estudiants neerlandesos a la Reserva Nacional de Caça de Boumort (Foto: ACN)
28/06/2022 10:55

La Reserva Nacional de Caça (RNC) de Boumort, situada a cavall del Pallars Jussà i l'Alt Urgell, acull aquests dies 26 estudiants i 4 professors de la Universitat de Ciències Aplicades Van Hall Larenstein, al nord dels Països Baixos, que cursen estudis de gestió de fauna. Fins ara aquests joves de Leeuwarden (la capital de Frísia) feien habitualment una sortida a Bialowieza (Polònia), però amb la guerra a Ucraïna, que té lloc a molt poca distància d'aquest bosc polonès, s'han vist obligats a canviar de destí.

Jordi Palau, director tècnic de l'RNC de Boumort, ha explicat a l'ACN que els universitaris neerlandesos els ajuden a fer mostrejos sistemàtics d'estat de la vegetació, abundància d'ungulats, simultanis de rapinyaires o mostrejos de diferents grups indicadors de biodiversitat. Per tot, Palau valora positivament la col·laboració que seguirà els pròxims anys. Palau destaca que els universitaris mostregen flora i fauna poc conegudes a Boumort i que per ells tenen interès.

Tota aquesta informació serà important per la gestió de la reserva, encara més si s'aconsegueixen dades de manera sistemàtica al llarg d'un seguit d'anys. Per això, ara l'objectiu és  és que vinguin cada any i vagin repetint els mateixos treballs, de forma que es pugui tenir un seguiment a llarg termini de diversos aspectes de gran interès per a la gestió de la Reserva i dels quals no se'n té coneixement. Per Jordi Palau, estades d'universitaris com aquesta ajuden a posicionar Boumort com un espai de recerca i bona gestió.

El professor Jelmer Van Belle, de la Universitat Van Hall Larenstein, ha posat en relleu la gestió que es fa de la Reserva a l'hora d'escollir aquest destí per fer les pràctiques. Van Belle ha explicat que una de les qüestions que han vist és que, "encara que la situació és diferent dels Països Baixos, els problemes són generals".

La Naomi, una de les estudiants, ha destacat la diversitat de flora i fauna que hi ha a la zona i la diferencia d'espècies respecte als Països Baixos. Per això, creu que els estudiants poden aprendre molt al Pirineu català.

Els alumnes s'allotgen una part del temps al Refugi de Cuberes i una altra part al Càmping Collegats, a la Pobla de Segur. Des d'aquests punts tenen accés relativament fàcil a zones de mostreig de boscos de muntanya (Cuberes) i d'ecosistemes fluvials i rupícoles (Collegats).

La reserva

La Reserva de Boumort té una extensió de 13.097 Ha, entre les valls de la Noguera Pallaresa i del Segre, i abasta tot un seguit de serres disposades transversalment, que inclouen la mateixa serra de Boumort i les de Carreu, Cuberes i Batsacans. Al nord, al vessant de l'Alt Urgell, inclou els rius de Taús i de Noves; al vessant oest, la Noguera Pallaresa i les poblacions de Sossís, el Pont de Claverol, Sant Martí de Canals, Pessonada i Aramunt; al sud, els cims de Sant Corneli (1.354 m), Montagut (1.346 m) i cap de Carreu (1.745 m); i a l'est, novament a l'Alt Urgell, els Prats de Montanissell, la Vall de Cabó i Noves de Segre. La seva altitud màxima és al pic de Boumort (2.077 m).

 

 

Mostrar formulari de contacte