Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La revista Cadí-Pedraforca compleix cinc anys

La revista Cadí-Pedraforca compleix cinc anys

Berga acull la presentació del número 10 de la publicació, que vol recuperar i recordar les formes de viure, de treballar, de gaudir o de relacionar-se a l'Alt Urgell, el Berguedà i la Cerdanya En el darrer exemplar es tracta el recurs de l'aigua, clau en poblacions com Oliana, Nargó o la Baells

Cadí-Pedraforca - Revista número 10
Cadí-Pedraforca - Revista número 10
11/07/2011 13:39

Berga acollirà el pròxim divendres, 15 de juliol, a dos quarts de vuit del vespre a la Biblioteca Ramon Vinyes Cluet, la presentació del número 10 de la revista Cadí-Pedraforca. En la presentació hi intervindran l’alcalde de la  ciutat, Juli Gendrau i l’historiador berguedà Josep Noguera. També prendran la paraula l’editor de la revista, Àngel Madrià, i el director Carles Pont.

En el darrer número de Cadí-Pedraforca s’ha tractat un recurs cabdal: l’aigua. El seu ús està documentat per regar, per fer  anar molins i indústries, i per a ús de boca de persones i de bestiar. Per això l’home sempre s’ha obsedit en embassar l’aigua i no sempre ha anat bé per a tothom. El reportatge central tracta sobre com la gent d’Oliana, de Nargó o de la Baells van haver de perdre terres i cases per fer els pantans que abeuren els habitants de les grans ciutats, reguen els erms de les terres més feréstegues del país i fan un xic d’electricitat, encara que aquí cada dos per tres el llum s’apagui.

El conjunt del dossier dedicat a l’aigua ocupa 48 planes que tracten de la construcció dels esmentats pantans; de les sèquies; de l’ús de les fonts i els llacs; i de la marxa de les farineres, els molins i les indústries tèxtils.

La revista Cadí-Pedraforca, que enguany fa cinc anys que es publica, també dedica una entrevista a l’artista de Berga Joan Ferrer i presenta un retrat de família als de Cal Maurell de Prullans, una família que encara viu de les vaques i els cavalls Hispano-bretons.

En aquest número hi col·labora l’artista Perico Pastor, fill de la Seu, que ens evoca la seva infantesa a la capital de l’Alt Urgell. També hi han participat historiadors, periodistes, filòlegs, mestres i escriptors com: Marcel Fité, Benigne Rafart, Josep Noguera, Jordi Pasques, Guillem Lluch, Albert Villaró, Marc Martínez, Quirze Grifell, Pilar Màrquez, Enric Quílez, Pere Pujol, Erola Simón, Joan Muntaner, Jordi Dalmau, Manel Figuera, Carles Gascón, Queralt Solé, Lluís Obiols, Dolors Tubau o Carles Pont, entre altres.

Els continguts de la revista tenen la pretensió de recuperar i, sobretot, de recordar les formes de viure, de treballar, de gaudir o de relacionar-se de la gent de l’àmbit del Cadí i del Pedraforca. La publicació, que s’edita semestralment, es pot trobar des del dia 25 de maig a les llibreries i quioscos de les comarques de l’Alt Urgell, el Berguedà, la Cerdanya i en punts seleccionats de Barcelona, Girona, Lleida, Manresa, Tarragona, Vilanova i la Geltrú o Vic. Una part dels continguts de la revista també es poden consultar a la pàgina d’Internet: www.cadipedraforca.cat

Mostrar formulari de contacte