Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La revista Cadí-Pedraforca i el reportatge audiovisual 'Ella, la Vall', premiats pel Pirene

La revista Cadí-Pedraforca i el reportatge audiovisual 'Ella, la Vall', premiats pel Pirene

També han estat guardonats Pyrenées Magazine i el documental "L'allau d'Arinsal". En aquesta edició s'han presentat 39 treballs

Premiats del Pirene 2017 (Foto: Govern d'Andorra)
Premiats del Pirene 2017 (Foto: Govern d'Andorra)
05/12/2017 15:10

Les ministres de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, i de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, han lliurat aquest dimarts els reconeixements del XXII Premi Pirene de periodisme interpirinenc, convocat pel Departament de Promoció cultural i Política lingüística i el Gabinet de Comunicació. Els guardons han estat per a les revistes Cadí Pedraforca i Pyrenées Magazine, així com els reportatges audiovisuals “Ella, la Vall”, i “L’allau d’Arinsal”.

En la categoria de Premsa Escrita, el jurat ha decidit per unanimitat atorgar el premi, de 3.000 euros, al dossier “Pobles buits” coordinat per Carles Pont, i publicat a la revista Cadí-Pedraforca de la tardor-hivern 2016. El jurat ha valorat el fet que tracta el tema de l’abandonament dels territoris de muntanya amb una tria de testimonis molt acurada. Així mateix, n'ha destacat la qualitat de la redacció i el rigor periodístic.

En la categoria de Premsa Audiovisual, el jurat ha premiat dos reportatges ex aequo, també amb 3.000 euros. En primer lloc s’ha reconegut el documental “Ella, la Vall”, codirigit per Albert Cristòfol i Albert Galindo, de la productora Qucut Producció i Animació, i emès per Andorra Televisió. El reportatge reprèn la temàtica de les zones de muntanya amb pocs habitants, com les Valls d’Aguilar, i presenta la vida actual des d’un punt de vista femení, que el jurat ha considerat "molt interessant i amb un enfocament obert al futur".

El segon reportatge premiat és “L’Allau d’Arinsal”, de Ràdio i Televisió d’Andorra, dirigit per Anna Pifarré, realitzat per Ignasi Llobet amb la producció d’Eva Pesado, produït per Ràdio i Televisió d’Andorra i el Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra i emès per Andorra Televisió. El jurat ha argumentat que explica amb rigor científic l’impacte que va causar l’allau d’Arinsal gràcies a imatges i testimonis dels protagonistes que ho van viure en primera persona.

Finalment, per primera vegada el Premi Pirene inclou la categoria de millor reportatge de temàtica mediambiental, amb un premi dotat pel Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat amb 1.500 euros. El jurat ha destacat que gairebé una quinzena dels treballs presentats han tractat d’alguna forma aquesta temàtica, i ha considerat que és d’interès per a la ciutadania. Finalment, el premi ha estat atorgat a la periodista Mari Ange Lobera pel conjunt de reportatges publicats a la revista Pyrénées Magazine, en particular “Beautés éphémères des Pyrénées” i “Ceux qui content fleurette”. El jurat n’ha subratllat la qualitat que mostren a l’hora de presentar temes sovint tècnics i complexos i per això desconeguts del gran públic de forma divulgativa i acompanyats de fotografies excepcionals.

Coneixement del Pirineu

Els guardons es van crear amb la voluntat de promoure el coneixement i la difusió de la realitat de la regió dels Pirineus en els mitjans de comunicació. En aquesta edició s'ha presentat un total de 39 treballs, dels quals 35 eren de premsa escrita i 4 d'audiovisuals de ràdio i televisó. El jurat ha estat format pels periodistes Jorge Cebrian, Eva Arasa, Marcel·lí Pascual i Natàlia Rovira.

Mostrar formulari de contacte