Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La sequera deixa l'estany de Basturs a un nivell baix

La sequera deixa l'estany de Basturs a un nivell baix

Els drenatges interns fan que trigui uns quatre mesos a recuperar la capacitat des del dia que plou. Els experts assenyalen que no és un episodi excepcional i que passa cada cop que hi ha manca d'aigua
Estat actual de l'estany de Basturs (Foto: ACN)
05/12/2022 18:35

L'estany de Basturs, al municipi d'Isona i Conca Dellà, es troba a un nivell d'aigua gens habitual. Abans de l'estiu va caure de manera "bastant extrema" i des d'aleshores encara no s'ha recuperat tot i les pluges d'aquesta tardor.

Xavi Mir, coordinador científic del Geoparc Orígens, ha explicat a l'ACN que Basturs triga entre tres i quatre mesos en recuperar-se quan hi ha pluges i que quan hi ha sequeres extremes el nivell de l'aigua acaba caient. Mir ha comentat que caldria estudiar si és per la gran quantitat de pous d'extracció d'aigua subterrània associats a l'aqüífer o per causes naturals. Per això, subratlla que "no és una baixada extrema", però sí "prolongada en el temps". Pel que fa a la biodiversitat de l'estany, aquesta mor quan baixa el nivell, però es recupera quan puja.

Xavier Mir ha recordat, a més a més, que aquests episodis no són una novetat. Ha esmentat per exemple la sequera de l'any 1945, quan la làmina d'aigua que va quedar es podia tapar amb un llençol, segons conta la gent gran del poble de Basturs. En aquell moment l'aigua va baixar dels 16 metres de profunditat de l'estany. Un altre episodi de sequera que recorden els veïns de la zona és dels volts de l'any 2000.

El mateix origen que els estanys de Banyoles i Montcortès

Els estanys de Basturs són un patrimoni singular del Geoparc Orígens -reconegut per la UNESCO- pel fet de tractar-se de formacions geològiques úniques a Europa i també per la seva rellevància ecològica. Juntament amb els de Banyoles (Pla de l'Estany) i Montcortès (Pallars Sobirà), són els estanys d'origen càrstic més importants de Catalunya. A Basturs, les primeres surgències de l'aqüífer són l'Estany Gran i l'Estany Xic, i diferents estanys fòssils. Els estanys estan inclosos en el Pla d'espais d'interès natural de Catalunya i la Xarxa Natura 2000 per la seva singularitat natural.

Les aigües de Basturs tenen un elevat contingut de calç, fet que condiciona l'existència d'espècies vegetals i animals molt singulars. A l'Estany Gran n'hi ha algunes rareses, com una planta carnívora adaptada a aigües molt alcalines que viu flotant a l'aigua; la madrilleta roja, un peix en perill d'extinció a Catalunya, i algues que tenen en aquest estany l'únic hàbitat conegut a Catalunya.

Mostrar formulari de contacte