Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu d’Urgell realitzarà un cribratge massiu de COVID-19

La Seu d’Urgell realitzarà un cribratge massiu de COVID-19

Les proves PCR es faran voluntàriament als empadronats a la capital de l'Alt Urgell d’edats compreses entre els 16 i els 50 anys, a part dels treballadors de la restauració. No caldrà demanar cita prèvia

25/08/2020 14:05

El Departament de Salut realitzarà aquesta setmana un cribratge massiu per detectar portadors asimptomàtics de la COVID-19 i intentar disminuir les xifres de contagis de la malaltia a la Seu d’Urgell. L'anunci l'ha fet aquest dimarts en roda de premsa l’alcalde urgellenc, Jordi Fàbrega; la directora adjunta de la SAP Lleida-Nord de l’Institut Català de la Salut (ICS), Meritxell Feixes, i el vicealcalde de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana.

Com a molts altres punts de Catalunya, a la Seu d’Urgell els darrers 10 dies s’ha incrementat de manera significativa el nombre de casos actius de COVID-19, la majoria dels quals estan lligats a l'activitat social, com trobades o àpats a locals de restauració o domicilis particulars. Actualment hi ha 69 persones contagiades aïllades al domicili i 4 pacients ingressats a la Fundació Sant Hospital.

La decisió de dur a terme el cribratge es deu al fet que durant el cap de setmana s’han realitzat 234 PCR i 36 d’elles han estat positives, una xifra que representa un 15% de les mostres recollides. Aquest percentatge es considera massa alt, fet que aconsella ampliar l’estudi per detectar possible portadors asimptomàtics que puguin estar transmetent la malaltia sense saber-ho. Actualment l’índex de brot és de 729 (la setmana passada es va arribar a un màxim de 839) i la taxa de transmissió dels darrers 7 dies és d'1’76 (el màxim ha estat 3’82).

Cribratge voluntari

El cribratge voluntari se centrarà en els treballadors de la restauració que encara no s'hagin fet la PCR i en tota la població dels 16  als 50 anys, ja que és en aquesta franja d’edat on es detecten la majoria dels positius (l’edat mitjana dels diagnosticats dels darrers 15 dies ha estat de 38 anys). A més, de totes les PCR positives fetes fins ara a l'Alt Urgell, un 97% corresponen a persones residents a la ciutat, motiu pel qual s'ha decidit, de moment, realitzar només els tests als habitants d'aquest municipi.

Al respecte, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, demana la col·laboració de la ciutadania, tant per a la realització de les proves PCR, com en el compliment de les mesures per disminuir els contagis. “És molt important detectar els portadors asimptomàtics perquè són aquests els que, sense saber-ho, poden mantenir aquests nivells de contagis elevats a la ciutat, per això demanem a tothom que es trobi dins dels col·lectius mencionats que acudeixi a realitzar-se la prova”, remarca. I afegeix: “Tanmateix, cal que no oblidem que, per controlar la situació, és imprescindible reduir els nostres contactes socials, i si ens trobem, mantenir la distància de seguretat de 2 metres, utilitzar mascareta i mantenir les mans desinfectades de manera constants amb el gel hidroalcohòlic".

Proves PCR, al Centre Cívic El Passeig

La directora adjunta de la SAP Lleida-Nord de l’ICS, Meritxell Feixes, ha agraït la col·laboració de l’Ajuntament de la Seu per la logística facilitada i al Sant Hospital pel personal sanitari que treballarà en el cribratge massiu, "que té com a objectiu per protegir la població en general". Feixes ha remarcat que “després de fer les primeres PCR en persones del sector de la restauració, d’on han sortit aquests darrers brots, ara ho farem també de manera massiva a tota la població”.

La recollida de mostres serà aquest dimecres, dijous i divendres a la sala polivalent del Centre Cívic El Passeig de la Seu d’Urgell, des les 10 a les 14 hores i de 16 a les 19 hores. No caldrà cita prèvia. Es farà amb personal del CAP de la Seu d’Urgell, reforçat per altres professionals d’altres CAPs del Pirineu, així com personal de la Fundació Sant Hospital. Les mostres es processaran a l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

Per tal que la gent pugui anar-hi s’han distribuït els horaris de la següent manera:

-          Dimecres 26 agost: treballadors de la restauració (bars, restaurants i altres locals)

-          Dijous 27 agost: població general entre els 16 i 35 anys

-          Divendres 28 agost: població general entre els 35 i els 50 anys

DNI i targeta sanitària

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell i el Departament de Salut demanen que sobretot es realitzin la prova totes aquelles persones dels col·lectius esmentats que hagin estat en contacte amb gent o grups de gent sense respectar la distància de seguretat i/o dur la mascareta, ja que són els més susceptibles de ser portadors asimptomàtics. Per facilitar els tràmits, caldrà portar el DNI i la targeta sanitària, a més d'un bolígraf per emplenar els formularis. La prova PCR és gratuïta i els resultats es podran consultar en 48 hores a través de “La Meva Salut”.

Durant aquests dies es pretén realitzar entre 300 i 500 determinacions cada dia, amb el que es podria arribar a testar al voltant d’un 10% de la població de la Seu d’Urgell en la darrera setmana. L'objectiu és fer com a mínim 1.000 PCR.

Totes aquelles persones que presenten simptomatologia o hagin estat contactes de pacients positius no han d’acudir al cribratge massiu, sinó que seran programats des de l’atenció primària i els Gestors COVID-19 en un circuit paral·lel.

D’altra banda, cal recordar que s’ha reforçat les tasques de neteja i desinfecció de la via pública de la Seu d’Urgell. A més, la Policia Municipal informarà per megafonia sobre els dies i els horaris d’aquest cribratge massiu, i destinarà agents al punt on es portaran a terme les proves PCR.

  • Roda de premsa a l'Ajuntament de la Seu
    Roda de premsa a l'Ajuntament de la Seu
  • Proves PCR a la Seu
    Proves PCR a la Seu

Mostrar formulari de contacte