Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu d'Urgell rep una nova edició de la Marató de Donació de Sang

La Seu d'Urgell rep una nova edició de la Marató de Donació de Sang

La campanya es fa en un moment en què les reserves de sang estan baixes per la manca de donants durant l’estiu. La iniciativa es durà a terme dissabte de les 10 del matí a les 10 de la nit

Marató de Donació de Sang a la Seu d'Urgell
Marató de Donació de Sang a la Seu d'Urgell
08/09/2016 10:55

El Centre Cívic El Passeig de la Seu d'Urgell acollirà aquest dissabte, 10 de setembre, de 10 a 22 hores, una nova edició de la Marató de Donació de Sang. La campanya, organitzada pel Banc de Sang i Teixits (BST), compta amb la implicació de l’Ajuntament urgellenc, l’Associació de Donants de l’Alt Urgell i Creu Roja Alt Urgell.

La iniciativa, que es fa en un moment en què les reserves de sang estan baixes per la manca de donants durant l’estiu, vol convertir la donació de sang en una gran jornada festiva. Per això hi participen entitats, institucions, empreses i particulars que donen suport i s’impliquen organitzant un seguit d’activitats lúdiques durant tota la jornada. A més a més, aquest any a través de l’etiqueta #MSangLaSeu es vol estendre la presència de la Marató a les xarxes socials, i així mobilitzar la societat urgellenca present a Twitter, Facebook i Instagram.

L'objectiu final és sensibilitzar la població sobre la importància de donar sang com un hàbit i aconseguir nous donants per estendre aquesta pràctica. Cal tenir en compte que cada dia calen 1.000 donacions a Catalunya per atendre les necessitats dels malalts. Des del Banc de Sang i Teixits es recorda que donar sang és "un hàbit cívic".

Qui pot ser donant

Pot ser donant qualsevol persona que tingui bona salut i sigui més gran de 18 anys. Altres condicions és que pesi 50 quilos o més i, en cas de ser dona, no estar embarassada. Es recorda que per donar sang no cal estar en dejú. Les respostes a les preguntes més freqüents es poden obtenir al web www.donarsang.gencat.cat.

Pel que fa a les dades aportades pel Banc de Sang i Teixits, es recorda que una de cada 10 persones que entra a un hospital necessitarà una transfusió sanguínia i que la sang és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques i per curar malalties digestives, l’anèmia o determinats càncers. De cada donació se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que se n’obté concentrats d’hematies, plaquetes i plasma. Es pot donar sang més d'una vegada l'any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades l’any i els homes 4. Mèdicament es recorda que els components de la sang caduquen passats uns dies i que és per això que és necessari donar-ne de forma regular.

Des del BST es fomenta la donació com un acte de responsabilitat ciutadana i com una acció de compromís social. La sang es necessita sempre i tothom en pot donar destinant només 20 minuts del seu temps. "Donar sang ha d’esdevenir més un hàbit, que no una activitat de solidaritat puntual i extraordinària", s'assenyala des del Banc de Sang i Teixits.

El Banc de Sang i Teixits (BST)

El BST és l’empresa pública responsable de subministrar sang suficient i de qualitat per atendre totes les necessitats dels malalts de Catalunya. Per poder disposar de la sang necessària, el BST organitza campanyes de donació de sang per tot el territori. Cada setmana, organitza unes 50 campanyes de donació. A més, disposa de centres de donació als principals hospitals del país. L’any 2015 el BST va obtenir prop de 250.000 donacions de sang.

La col·laboració per la Marató continua oberta per totes aquelles persones i entitats que vulguin participar-hi, ja sigui aportant idees, ajudant a la difusió o preparant activitats. Per fer-ho, cal contactar al telèfon 93 805 00 68 o via e-mail a: .

Per què l'eslògan 'La sort de donar sang'?

El BST indica que donar sang és sinònim de salut, "per això ser donant és una sort". I s'afegeix: "Com també és una sort per als qui necessiten sang que hi hagi milers de persones que cada any en donen". A Catalunya cada any prop de 100.000 persones necessites sang per als seus tractaments i operacions.

Mostrar formulari de contacte