Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu d'Urgell se suma a la campanya de desgreuge a les dones que van ser acusades de bruixeria

La Seu d'Urgell se suma a la campanya de desgreuge a les dones que van ser acusades de bruixeria

Cinemes Guiu ha acollit aquest dimecres la projecció del documental ‘Bruixes, la gran mentida’ de Sàpiens. L'acte ha comptat amb la participació de Carmen Xam-mar, Montse Armengou, Meritxell Yanes i Oriol Cortacans

Acte a la Seu d'Urgell de la campanya de desgreuge contra les dones acusades de Bruixeria
Acte a la Seu d'Urgell de la campanya de desgreuge contra les dones acusades de Bruixeria
09/06/2022 12:05

La Seu d'Urgell ha acollit aquest dimecres un acte de desgreuge envers les dones que van ser acusades de bruixeria, en el marc de la campanya de la Diputació de Lleida "Memòria és nom de dona". L'acte ha inclòs la projecció a Cinemes Guiu del documental "Bruixes, la gran mentida" i un debat posterior, que ha comptat amb les intervencions de Carmen Xam-mar, doctora en història per la Universitat de Cantàbria; Montse Armengou, periodista i directora del programa 'Sense Ficció' de TV3; Meritxell Yanes, actriu principal del documental, i Oriol Cortacans, productor executiu de la docuficció.

La iniciativa, promoguda per l’Àrea d’Igualtat de la Diputació, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i la revista Sàpiens, ha servit per recordar que el Pirineu va ser un dels primers focus on es va registrar assenyalament de dones acusades del "crim de bruixeria". Aquesta situació s'exemplifica en el documental, on el fil argumental és el judici l'any 1616 contra Jerònima Ribota 'La Carabassera', una dona d'Andorra establerta a la Seu.

La diputada d'Igualtat, Helena Martínez, ha remarcat la importància de recordar que van haver-hi dones que van patir les represàlies d’una societat que, carregada de prejudicis, "les condemnava a una violència extrema i, en el pitjor dels casos, a la mort". Martínez creu que és "una responsabilitat institucional" fer la denúncia d'aquests feminicidis i visibilitzar "el paral·lelisme i les situacions injustes que afecten les dones que no encaixen en els cànons preestablerts".

Per la seva part, la tinent d’alcalde i regidora de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament urgellenc, Marian Lamolla, també ha subratllat "és un deure fer aquestes accions de desgreuge per a totes aquelles dones que van ser perseguides pel sol fet de ser diferents". En el mateix sentit s'ha expressat l'alcalde urgellenc, Francesc Viaplana, que en la seva intervenció ha repassat els noms de les acusades de bruixeria a l'Alt Urgell.

Violència de gènere

El documental ‘Bruixes, la gran mentida’, dirigit per Joanna Pardos amb la realització de Roman Parrados, ambdós especialistes en investigacions històriques, connecta la repressió dels segles XV al XVII amb la violència de gènere del present a través de l’exposició d’uns casos concrets, com la recreació del judici a Jerònima Hugueta "La Carabassera", a la Seu d’Urgell, i les anàlisis d’una varietat d’especialistes en diferents matèries, des de la històrica a la judicial, passant per la cultural i la sociològica. El documental és fruit del monogràfic que la revista Sàpiens va realitzar sobre aquest fenomen

Campanya "Memòria es nom de dona"

L'acte de desgreuge a la Seu d'Urgell, moderat per la directora de RàdioSeu, Marta Pujantell, se suma als que ja s'han fet a Cervera i Bossòst. Pròximament, el cicle arribarà a Bellcaire d'Urgell i Torrefarrera.

Mostrar formulari de contacte