Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu d'Urgell acollirà el 28è Congrés de Fires de Catalunya

La Seu d'Urgell acollirà el 28è Congrés de Fires de Catalunya

L'esdeveniment, que tindrà lloc el 25 i 26 de novembre, serà presencial i tindrà un nou format. La trobada servirà per compartir experiències de l'àmbit firal, després de l'impacte econòmic de la pandèmia de la COVID-19
18/11/2021 13:55

La Seu d'Urgell acollirà de forma presencial el 25 i 26 de novembre el 28è Congrés de Fires de Catalunya, sota el lema 'Fem pinya. Innovació i creativitat. Repensem les fires!'. La trobada de formació, que l'any passat es va fer virtual, vol ajudar a compartir experiències entre les persones que organitzen aquest tipus d'esdeveniments.

El programa d'enguany tindrà un nou format. Fins ara, els congressos es basaven en conferències d'una hora i les intervencions finals dels participants. Aquesta vegada les ponències no superaran la mitja hora i es potenciarà el debat dels congressistes entorn del tema exposat. L'objectiu és que sigui una trobada més proactiva on tothom pugui aportar la seva experiència. La proposta de congrés gammificada s'aconseguirà amb l'aplicació de tècniques d'aprenentatge, que traslladaran la mecànica dels jocs a l'àmbit professional.

L'organització indica que hi haurà dos enfocaments a l'hora de treballar: un de sectorial, sobre reptes propis de cada sector, i un altre, el transversal, amb reptes generals que han d'afrontar les fires. En el primer cas, s'abordaran el sector industrial, multisectorial, gastronòmic i d'artesania. En el cas dels reptes generals es farà referència a la digitalització, la sostenibilitat i l'experiència en l'àmbit firal. Paral·lelament, en diferents moments del congrés, i com si es tractés d'un joc, es crearà una fira des de zero. Els grups de treball seran reduïts, de 8 persones.

Inauguració i cloenda

L'acte inaugural del Congrés de Fires de Catalunya, que se celebrarà al Centre Cultural Les Monges, el presidirà l'alcalde de la Seu d'Urgell, Francesc Viaplana, juntament amb el director general de Comerç del Departament d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, Jordi Torrades; la diputada delegada de Comerç de la Diputació de Barcelona, Anna Maria Martínez Martínez, i Coralí Cunyat, directora general de Fira de Girona i presidenta de la Federació de Fires de Catalunya (FEFIC). En l'acte de cloenda, hi prendran part l'alcalde urgellenc, la presidenta de la FEFIC i Albert Castellanos, secretari de Comerç del Departament d'Empresa i Competitivitat.

Ponents del congrés

Entre els ponents del congrés destaca el gastrònom Pep Palau; Marina Calls, responsable de Projectes Promoció Àrea d'Artesania Consorci de Comerç, Artesania i Moda; Xavier Valls, director Artesania de Catalunya; Jordi Palmiola, responsable de 14, coordinació i promoció de les activitats d'Eurecat en l'àmbit de la Indústria 4.0; David Torrelles, delegat de l'Alt Pirineu i Aran d'Acció; Alba Cabañas, assessora estratègica en Sostenibilitat/Sustainthinking; Eduard Dalmau, estratega digital i consultor especialista en processos de transformació d'empreses, a més de director general a RocaSalvatella; i Xavier Escales, autor del llibre "Les persones primer".

El 28è Congrés de Fires de Catalunya està organitzat per l'Ajuntament de La Seu d'Urgell, la Direcció General de Comerç de la Generalitat de Catalunya i la Federació de Fires de Catalunya (FEFIC) i compta amb el suport de les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. La coordinació serà responsabilitat de Carme Sáez i Elisenda Currius, de la consultora Thinquery. Els assistents hauran de dur mascareta.

Cal recordar que la Seu d'Urgell acull l'esdeveniment tenint en compte que organitza anualment amb èxit la Fira de Sant Ermengol, amb la Fira de Formatges Artesans del Pirineu; el Mercat Medieval dels Canonges i el Festival del Joc del Pirineu, entre d'altres esdeveniments.

Impacte econòmic de la COVID-19

La presidenta de la Federació de Fires de Catalunya (FEFIC), Coralí Cunyat, destaca que el format presencial del congrés era "molt esperat" a causa de l'aturada de l'activitat l'any passat, que va obligar a dur a terme la trobada a través d'Internet. "De fet, el sector de les fires ha estat un sector dels que més ha patit durant la pandèmia, va ser un dels primers sectors que van veure com s'aturava la seva activitat; un any i mig pràcticament de fires prohibides amb un important impacte en l'economia del nostre país", lamenta Cunyat. I concreta: "Penseu que el 2019, any prepandèmia, l'impacte econòmic de les fires a Catalunya va ser de 7.000 milions d'euros i el 2020 (any en el qual pràcticament vam tenir l'activitat aturada tot l'any) es calcula que un 93 per cent dels esdeveniments firals no es van tirar endavant i per tant es va perdre un 93 per cent d'aquest impacte econòmic que generem en l'economia del país".

En aquest sentit, Cunyat subratlla que "és evident que el sector de les Fires després d'aquesta pandèmia està en un moment zero, en una arrencada d'una nova etapa del sector firal a Catalunya". Per a la presidenta de la FEFIC, "les fires ja no seran com abans de la pandèmia, perquè la crisi sanitària ens ha obligat a transformar-nos, a repensar-nos, tot i que continuarem essent indispensables per a l'economia del nostre país". La idea és que des de l'àmbit individual, però també en l'àmbit col·lectiu, es treballi per sortir de la pandèmia reforçats. "Ens estem preparant per ser capaços d'organitzar esdeveniments segurs però també amb un important valor afegit; ens hem preparat per assumir els nous protocols d'organització, però també per incorporar totes aquelles novetats i innovacions que han aparegut al llarg de la crisi de la COVID-19; nous formats de fires híbrides o virtuals acompanyen a les fires presencials i hem de ser capaços d'assumir el repte perquè aquests esdeveniments del futur ens permetin continuar sent un gran país de fires", indica Cunyat.

  • Congrés de Fires de Catalunya
  • Coralí Cunyat, presidenta de la FEFIC (Foto: FEFIC)

Mostrar formulari de contacte