Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu d'Urgell celebra aquest divendres la Processó del Sant Enterrament

La Seu d'Urgell celebra aquest divendres la Processó del Sant Enterrament

La manifestació popular urgellenca compta un any més amb 10 passos i forma part dels actes de Setmana Santa organitzats per la Parròquia de Sant Ot. A Oliana, a la nit s'hi durà a terme la Passió Viva; i a Peramola, al llarg del dia celebren la Fira del Griu
28/03/2024 17:40

La Seu d'Urgell duu a terme un any més la seva Processó de Divendres Sant, que amb els anys s'ha confirmat com la més concorreguda del Pirineu català i una de les més rellevants de Catalunya. Els principals carrers del centre històric de la capital de l'Alt Urgell seran novament l’escenari d'aquesta manifestació popular, datada des de l’any 1603. La parròquia de Sant Ot de la Seu prega participar-hi i acompanyar els passos amb llum, en aquest "acte de religiositat popular que commemora la passió i mort de Jesús i reviu una tradició venerable del nostre poble, que es remunta al segle XVII", assenyalen.

La Processó del Sant Enterrament, que comença a 2/4 de 9 del vespre, té el seu punt de partida a la plaça els Oms, davant de la Catedral de Santa Maria d’Urgell, seguint pel carrer Major, pel carrer Jueus, el carrer Sant Josep de Calassanç, el passeig Joan Brudieu, el carrer Lluís de Sabater, per continuar novament pel carrer Major, i finalitzant el seu recorregut a la plaça dels Oms. Presidit per l'arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, l’acte religiós també compta diversos col·lectius ciutadans, entre ells una representació d’autoritats civils encapçalada per l’alcalde Joan Barrera, que seguiran el pas del Crist de l’Agonia. 

Els passos 

La processó compta amb la desfilada de 10 passos, alguns de llarga tradició i altres incorporats més recentment a la manifestació religiosa. Per ordre de desfilada dels passos, s’han de citar els Armats i els Hebreus, que representen la cohort romana i que es van incorporar a la processó a finals del segle XIX o a principis del XX; l’Oració de Jesús a l’hort de Getsemaní, a càrrec de l’agrupació de pagesos i del qual se’n té constància des de l’any 1661; el bes de Judes, confiat al gremi dels comerciants des de l’any 1947; Flagel·lació, a càrrec del gremi de la pell i Unió de Botiguers; Jesús és condemnat a mort, un dels més recents, a càrrec de la Germandat de Sant Sebastià; Natzarè, datat de l’any 1947 i conduït per alumnes i exalumnes del col·legi de la Salle; el Crist de l’agoniael Crist de la preciosíssima Sang, a càrrec de la Congregació de la Sang, fundada l’any 1603 i que esdevé la primera dada  històrica de la processó; la Pietat, pas confiat antigament al gremi de constructors i avui als estudiants universitaris; Sant Sepulcre, del qual antigament n’eren portadors els confrares-cavallers del Sant Sepulcre, i que enguany s’ha restaurat la plataforma; i la Dolorosa, a càrrec de la Confraria dels Dolors -de la qual es té constància des de 1725- i l’Associació de Dones i Confraresses de l’Alt Urgell.

Els actes tradicionals de Setmana Santa a la Seu d'Urgell ja van començar amb el Diumenge de Rams i continuen al llarg d'aquests dies. Aquest dijous mateix hi ha la Missa de la Cena del Senyor (20.00 h) i la Vetlla d'Adoració (22.30 h). Divendres, abans de la Processó, té lloc el Via Crucis (9.00), l'Ofici de Lectura i Laudes (11.30) i l'Acció Litúrgica de Passió i Mort del Senyor (18.30). Dissabte, l'Ofici de Lectures i Laudes (11.00) i la Solemne Vetlla Pasqual (20.00); i diumenge, les misses de Pasqua i Ressurrecció (9.00, 13.00 i 20.00), a més de la Solemne Missa estacional (11.30), presidida per l'arquebisbe Joan-Enric Vives i amb benedicció papal.

També hi ha programats actes religiosos a les parròquies de Santa Magdalena i Castellciutat i a la Llar de Sant Josep.

Passió Viva

Una altra tradició de caire religiós i popular que continua enguany és la Passió Viva d'Oliana. Aquest divendres, des de les 10 de la nit, veïns i veïnes de la vila duran a terme la representació en quadres plàstics de diversos episodis de la Passió i mort de Jesús, disposats en llocs estratègics pels carrers i places de la vila.

La Passió Viva, que ja fa més de 25 anys que se celebra, mobilitza un gran nombre de persones, amb un total de nou escenes i uns 150 participants. Pels carrers del nucli antic s'hi pot veure quadres dedicats a el Sant Sopar, la Crucifixió i la Pietat, entre d'altres motius. A Oliana, d'altra banda, diumenge a les 11 del matí es durà a terme la Missa de Pasqua (11 h) i, al migdia, la cantada de Caramelles.

Fira del Griu

Fora dels actes religiosos, també aquest divendres, Peramola celebra al llarg del dia la seva Fira del Griu, amb actes lúdics, mostra d'artesania, gastronomia i presència de negocis locals. El programa començarà a les 11 del matí amb un contacontes. Al migdia es durà a terme el Ball del Griu i una actuació dels Gegants de Peramola.

Més tard, a les 4 de la tarda, es podrà presenciar el Ball de Bastons, a càrrec de la colla de Bastoners de Peramola. I des de 2/4 de 5 de la tarda s'oferirà un taller de fang, a la parada de ceràmica Logama. Per acabar, a les 6 de la tarda començarà un concert del grup Quins Notes. A més a més, al llarg de tot el dia es podrà veure una exposició de fotografia de Jordi Pozo, instal·lada a l'Ajuntament.

Activitats a Organyà

Una altra proposta per aquest divendres és la Ruta literària que tindrà lloc al nucli antic d'Organyà, a les 7 del vespre des de la plaça de l'Església. El recorregut s'inspira en les noves Homilies literàries i serà dirigit per Montse Riu.

També a Organyà, dissabte al vespre (19:30 h) a la Sala Xart, l'escriptor Vicenç Llorca presentarà el seu nou poemari, La llum mirada. L'autor conversarà amb el també poeta Joan Graell i, en el mateix acte, el grup Terra Escrita farà la lectura d'alguns dels poemes inclosos en aquesta obra. I dissabte mateix, però a la nit i al Centre Cívic de la vila, el col·lectiu Jovent Ganxo organitza la Festa de Neó, que s'allargarà tota la nit i inclourà la sessió de DJ Polesdo. El dia següent, diumenge, Organyà celebrarà la seva cantada de Caramelles. I finalment, dilluns serà el torn de l'Aplec de la Font Bordonera

  • Processó de Divendres Sant a la Seu
  • Cartell de la Processó del Sant Enterrament de la Seu d'Urgell
  • Passió Viva a Oliana
  • Fira del Griu de Peramola

Mostrar formulari de contacte