Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu d'Urgell espera que el nou hospital comarcal sigui una realitat el 2024

La Seu d'Urgell espera que el nou hospital comarcal sigui una realitat el 2024

El ple de la capital de l'Alt Urgell ha aprovat aquest dilluns per unanimitat la cessió definitiva dels terrenys al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. L'equipament sanitari requerirà una inversió de 20 milions d'euros, provinents dels fons Next Generation
13/09/2022 12:35

El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat per unanimitat aquest dilluns la cessió definitiva al Departament de Salut dels terrenys per a la construcció de l'Hospital Comarcal de l’Alt Urgell. La parcel·la ocupa la part sud del sector urbà SUD-1, al costat mateix del Parc de Bombers i de l’entrada est de la ciutat. El nou equipament sanitari requerirà una inversió de 20 milions d’euros, provinents dels fons europeus Next Generation, i s'espera que sigui una realitat el 2024.

L'equip de govern (Junts i ERC) ha remarcat la importància de la finalització dels tràmits de la cessió i la continuació del procés per tirar endavant l'hospital, "que ha de donar resposta a una necessitat del territori i millorar la qualitat assistencial dels veïns i veïnes de la ciutat, a més de dignificar la feina dels professionals mèdics". En aquest sentit, l'alcalde urgellenc, Francesc Viaplana (ERC), ha valorat la feina feta per a fer-lo possible i el fet que s'ha buscat les solucions més adients per a la ciutadania, "malgrat que amb el desenvolupament del sector urbanístic s'ha obert la possibilitat a la instal·lació de noves superfícies comercials, tal com preveia el planejament del 2002". Viaplana considera l'hospital "una prioritat" i insta a "mirar endavant" i buscar opcions vàlides per donar suport als establiments de proximitat i fer-los compatibles amb la nova oferta de comerç que es generarà.

El vicealcalde Jordi Fàbrega (Junts) també ha volgut subratllar que la cessió i el projecte del nou hospital "són el fruit del treball de tot l’equip de govern, tant a l’Ajuntament -amb una tasca coral coordinada pel tinent alcalde Joan Gurrera i aconseguida en un termini inferior de menys d’un any- com al Parlament de Catalunya". Fàbrega, també diputat de Junts, ha agraït especialment la predisposició de la Conselleria de Salut i el conseller Josep Maria Argimon en l'aposta sanitària. "Ha estat fonamental per què el Govern realitzi aquesta inversió amb la partida pressupostària provinent dels Fons Next Generation", ha reblat.

Per la seva banda, el portaveu de Compromís, Joan Barrera, ha donat el vistiplau al tràmit i ha celebrat la notícia, tot i que s'ha mostrat crític per la lentitud del procés. Barrera també ha incidit en la part negativa del desenvolupament urbanístic, ja que "suposarà la construcció de nous equipaments comercials que afectaran negativament les botigues locals". En aquest sentit, el regidor ha recordat que això s'hauria evitat si s'hagués aportat una altra parcel·la de l'Horta del Valira, que va ser descartada perquè s'havia de destinar al nou edifici d'INEFC. "Malgrat tot posem per davant el nou hospital, perquè millorarà el benestar i la qualitat de vida de tothom", ha puntualitzat. 

Finalment, la portaveu de la CUP, Xènia Antona, s'ha mostrat favorable a la cessió, perquè el seu grup sempre ha defensat la proposta d'un nou hospital públic. Tot i així, la regidora cupaire ha lamentat que no s'hagi blindat el comerç local i ha demanat que es trobi un acord per a posar a disposició de l'Agrupament Escolta i Guia Urgellenc unes noves dependències, ja que fins ara ocupaven un espai que ara es destinarà al futur equipament mèdic. "Cal trobar una solució", ha dit. En aquest sentit, el regidor d'Urbanisme, Joan Gurrera, ha assegurat que s'ha ofert a l'entitat la possibilitat d'utilitzar un espai de l'edifici situat a la part sud de l'Escola Albert Vives.

Cal destacar que en el ple d'aquest mes de setembre ha votat de forma individual el regidor de Compromís Àngel Rubio, que no ha explicat els motius pels quals ha fet ús d'aquesta possibilitat. En tot cas, el seu vot també ha estat favorable a la finalització del tràmit per posar a disposició els terrenys del SUD-1 al Departament de Salut de la Generalitat.

Modificació del SUD-1

El consistori ja havia aprovat prèviament, aquest febrer passat, la modificació del pla parcial de la zona del SUD-1. Amb aquesta correcció, es va aconseguir disminuir en un 20% la superfície inicialment destinada a ús comercial i, alhora, es va consolidar una peça de sòl públic amb un total de 13.859 m2 per a equipaments, a més d'un gran espai verd. Aquesta superfície se suma a una segona parcel·la contigua, ja municipal, de 695,95 m2. D'aquesta manera, l'Ajuntament pot posar a disposició del Departament de Salut un total de 14.554 m2 per a la construcció del futur Hospital Comarcal, una xifra que supera el mínim que havia demanat la conselleria, que era de 12.000 m2.

Els darrers informes favorables per a la cessió que s'han rebut són el de Carreteres i de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). Cal tenir en compte que el tràmit inclou que els promotors de les àrees comercials es faran càrrec de la urbanització de la zona, que pot tenir un cost aproximat de 4 milions d'euros.

  • Part dels terrenys on s'ha d'ubicar el nou hospital comarcal
  • Plànol del SUD-1

Mostrar formulari de contacte