La Seu recorda mossèn Comes als 50 anys de la seva mort
L’homenatge, diumenge a les 7 de la tarda, inclou un acte a la Catedral i la descoberta d’una placa al passatge Missió Els qui el van conèixer en destaquen la bondat, la vocació d’ensenyament i la difusió de valors com la germanor
La Catedral de la Seu d’Urgell serà l’escenari aquest diumenge, des de les 7 de la tarda, d’un homenatge a Mossèn Josep Comes Faus, tot coincidint amb el 50è aniversari de la seva mort. L’acte anirà seguit del descobriment d’una placa de record, que des d’ara es podrà veure al passatge de la Missió.
El reconeixement ha sorgit d’un grup d’urgellencs i urgellenques que volen posar de relleu el bon record que va deixar mossèn Comes a tothom qui el va conèixer. Dos dels promotors, Àngel Rúbio i Miquel Planella, n’han destacat en una entrevista per a RàdioSeu el seu bon caràcter i la tasca que va fer per difondre la música i valors com la germanor, la modèstia i l’ètica.
Mossèn Josep Comes va néixer el 1901 a Castellciutat. Va oficiar la seva primera missa a Montserrat el 1926 i la seva trajectòria com a rector va passar per poblacions com ara Puigcerdà, Núria, Balaguer i Bellvís. A partir del 1945, prestà el seu servei a la Seu com a capellà de la llar de Sant Josep, ecònom, organista i director de la secció de música del Seminari.
La faceta musical va ser precisament una de les més reconegudes de Josep Comes, tant per la seva qualitat com a organista com per la seva vocació d’ensenyament, amb l’organització d’una escolania. A banda de l’orgue i el piano, també destacava com a intèrpret de violí.
Àngel Rúbio, que va ser deixeble de Mossèn Comes a la infància, considera necessari l’homenatge ja que “ens va ajudar en una etapa molt dura, a la Seu dels anys 40 i 50, quan no era fàcil fer activitats per aprendre, i va tenir la gran bondat d’ensenyar-nos solfeig i cant i portar-nos a sortides a llocs com Núria”. Unes experiències que suposaven un respir a les dificultats de l’època. De fet, Rúbio assenyala que han rebut una resposta entusiasta de totes les persones a les quals han proposat col.laborar en el reconeixement.
Miquel Planella està fent un treball exhaustiu de recollida de documents i imatges relacionades amb l’homenatjat. Per això, des de l’organització han fet una crida perquè tothom qui en tingui faciliti el material, per fer-ne una còpia i incorporar-ho a l’arxiu que se’n farà.
Josep Comes va morir el 3 de maig de 1960, presumiblement a causa d’una diabetis no detectada. Àngel Rúbio, que llavors era jove, ho recorda “amb una gran tristor, perquè tenia la sensació que una bona persona com ell no es podia morir mai i realment va ser d’aquelles primeres reaccions traumàtiques que tens a la joventut per la pèrdua d’algú apreciat”.