Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu se solidaritza amb Carme Forcadell

La Seu se solidaritza amb Carme Forcadell

La concentració a la plaça dels Oms denuncia la persecució judicial de l'Estat espanyol contra electes catalans. El manifest conclou que la citació del TSJC a la presidenta del Parlament deixa en evidència l''Operació Diàleg'

Concentració a la Seu en suport a Carme Forcadell
Concentració a la Seu en suport a Carme Forcadell
16/12/2016 12:15

Un centenar de veïns de la Seu d'Urgell s'han concentrat aquest dijous al vespre a la plaça dels Oms, davant de l'Ajuntament de la Seu, per mostrar el suport a la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, que aquest divendres ha estat citada a declarar pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per haver permès la votació de conclusions del Procés Constituent impulsat per la cambra catalana.

En l'acte, amb el lema 'Això va de Democràcia' i simultàniament amb ciutats d'arreu del país, es va llegir un manifest en el qual, entre d'altres punts, es denuncia "la incapacitat i la manca de voluntat del Govern espanyol per resoldre democràticament un problema polític", com també "la judicialització de la política" mitjançant la persecució legal de càrrecs electes catalans per motius purament polítics. En aquest sentit, exposen que actualment la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat tenen oberts més de 400 expedients relacionats amb el procés sobiranista que afecten càrrecs de tot tipus d'administracions, també dels ajuntaments.

El text hi afegeix que "criminalitzar els representants del poble que, exercint el mandat de les urnes, faciliten aquest debat, és impropi d'un sistema democràtic, atempta contra el pluralisme polític i, en conseqüència, esdevé inacceptable per a qualsevol demòcrata". Finalment, el manifest també remarca que aquesta i d'altres citacions judicials deixen en evidència la denominada 'Operació Diàleg' del Govern espanyol, i conclou que davant dels qui "gesticulen amb el diàleg però mantenen la judicialització com a única concreció", els demòcrates entenen el diàleg "d'acord amb les majories que neixen de les urnes".

El manifest va ser llegit per la presidenta d'Òmnium Alt Urgell, Núria Oliva. A l'acte també hi van assistir un nombre important de regidors de l'Ajuntament, amb la presència de bona part dels representants dels grups municipals de CiU, ERC i la CUP. L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha lamentat que en ple segle XXI es persegueixi càrrecs judicialment per impulsar que la gent s'expressi democràticament. Batalla s'ha sumat aquest divendres als alcaldes d'arreu del país que han acompanyat la presidenta del Parlament fins al TSJC.

Manifest 'El Parlament som tots'

"Sortim de nou al carrer per a expressar la nostra ferma voluntat i l’insubornable compromís en la defensa de les institucions i dels principis democràtics que les sustenten. Actuem amb el convenciment de la validesa del principi recollit a la Declaració de sobirania i del dret a decidir del poble de Catalunya, aprovat pel Parlament el 23 de gener del 2013, quan proclama que “el poble de Catalunya té, per raons de legitimitat democràtica, caràcter de subjecte polític i sobirà”.

Denunciem la incapacitat i la manca de voluntat del Govern espanyol per a resoldre democràticament un problema polític. La judicialització de la política ha empobrit i malmès irremeiablement alguns dels fonaments del sistema democràtic.

Expressem el nostre suport a tots els càrrecs electes i institucionals que estan amenaçats per la Fiscalia General i l’Advocacia de l’Estat, en més de 400 expedients judicials, per haver exercit legítimament les funcions de representació del poble que les urnes els van conferir.

Utilitzar els tribunals per a impedir el debat polític al Parlament, i criminalitzar els representants del poble que, exercint el mandat rebut a les urnes, faciliten aquest debat, és impropi d’un sistema democràtic, atempta contra el pluralisme polític i, en conseqüència, esdevé inacceptable per a qualsevol demòcrata.

Els qui no han guanyat a les urnes el suport de la majoria no poden imposar el silenci a les nostres institucions amb amenaces d’inhabilitació contra els càrrecs electes i institucionals. Les pressions per a limitar l’acció dels nostres representants són també l’intent de silenciar tot un poble. Per això considerem que si la presidenta Forcadell acaba sent jutjada, amb ella s’estarà jutjant tot un poble.

Com a demòcrates exigim als governants de l’Estat espanyol que deixin de comprometre els tribunals en una tasca que, en democràcia, els és impròpia. Els instem a abandonar per sempre més la judicialització de la vida política. Els convidem a respectar i a participar en el debat que es deriva de la voluntat del poble de Catalunya, expressada en reiterades ocasions, legítimament i democràticament, als carrers i a les urnes.

Manifestem la convicció que el referèndum és la solució de més alt consens en els sistemes democràtics avançats, per a acordar les grans decisions de futur.
El diàleg ha estat sempre la nostra bandera i ara no l’abandonarem. Davant els qui avui gesticulen amb el diàleg però mantenen la judicialització com a única concreció de la seva acció política, nosaltres, els demòcrates, creiem en el diàleg d’acord amb les majories que neixen de les urnes i que configuren, donen sentit i legitimen el Parlament i els plens municipals.

Ens comprometem a defensar amb coratge la democràcia, les nostres institucions i els nostres representants. No defallirem en aquesta defensa. No a la judicialització de la política! Sí a la defensa de la democràcia, de les institucions i dels representants legítims del poble! Tots amb Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya!"

Mostrar formulari de contacte