Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu sol.licitarà la condonació del deute amb l'Estat

La Seu sol.licitarà la condonació del deute amb l'Estat

L’Ajuntament ha aprovat una moció de CIU en què s’especifica que no es poden retornar els 655.000 euros que se’ls exigeix El pagament suposaria un greuge econòmic difícil d’assumir per a les finances municipals
Ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell - Setembre 2011
04/10/2011 12:35

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha aprovat demanar la condonació del deute amb l’Estat espanyol corresponent als exercicis 2008 i 2009, així com el deute que es pugui generar durant els exercicis del 2010 i el 2011. Es tracta d’una moció que va presentar l’equip de govern de CIU i que va obtenir el vistiplau unànime de tots els grups (Progrés, ERC, PP i ICV).

La moció especifica que la demanda estatal de retornar 655.000 no es pot afrontar i sol.licita que es tingui en compte la difícil situació de les finances municipals per no haver de fer els pagaments (229.000 euros corresponents al 2008 i 426.000 euros en relació amb el 2009).

L’alcalde de la Seu, Albert Batalla, recorda que “els ingressos del consistori urgellenc, com els de la resta d’administracions locals catalanes, han patit una davallada molt important”. Així, assenyala que les plusvàlues i impostos relacionats amb la construcció són ínfims i que “a la crisi econòmica general cal sumar-hi resolucions judicials que s’han fet efectives aquest any”.

La proposta municipal denuncia que la reclamació es basa en un error de càlcul per part del Govern de l'Estat. El consistori també subratlla que s'està aplicant des de fa uns anys una política seriosa de contenció i rebaixa de la despesa corrent. A més, la moció aprovada exigeix al Govern espanyol una partida nova en els pressupostos generals del 2012 i els 4 anys següents per compensar les quantitats que els ajuntaments han de tornar a l'Estat.

Finalment, el text demanda al govern d'Espanya i a les Corts Generals que es tramiti i aprovi de manera urgent la Ley de Haciendas Locales. La moció serà enviada al Ministeri d'Economia i Hisenda, als grups parlamentaris del Congrés de Diputats, a l'Associació Catalana de Municipis i a la Federació de Municipis de Catalunya.

Suport de tots els grups

Tots els partits amb representació a l’Ajuntament urgellenc van votar a favor de la proposta de condonació del deute, tot i que el grup de Progrés també va demanar incloure a la moció una altra petició a la Generalitat perquè faci efectiu el pagament de les subvencions que estan pendents. El regidor de Progrés, Vicenç Ripoll, basava la sol.licitud en base a un text ja votat a la Diputació de Lleida en què també s’incloïa que es tirés endavant el desplegament de l’Estatut en matèria econòmica i es revisessin un seguit de lleis que comporten un gran esforç per als ajuntaments sense cap suport de l’administració catalana.

Pel que fa a la proposta de Progrés, el tinent d’alcalde d’Hisenda, Jesús Fierro, es va mostrar favorable a debatre aquesta qüestió a través d’una moció independent. Progrés la presentarà en el pròxim plenari.

Mostrar formulari de contacte