Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La síndica d'Aran defensa al Parlament els Jocs d'Hivern i insta a "no demonitzar" el turisme

La síndica d'Aran defensa al Parlament els Jocs d'Hivern i insta a "no demonitzar" el turisme

Maria Vergés recorda que aquest sector ja està molt consolidat a la vall i creu que l'esdeveniment és "una oportunitat" per reconvertir-lo alhora que se segueix diversificant l'economia. El govern aranès rebutja que es facin "obres faraòniques" però reivindica que s'avanci en les que necessita el Pirineu, com ara millores a les carreteres

Compareixença de Maria Vergés al Parlament, aquest dijous (Foto: ACN)
Compareixença de Maria Vergés al Parlament, aquest dijous (Foto: ACN)
17/02/2022 18:15

La síndica d'Aran, Maria Vergés, ha defensat aquest dijous al Parlament de Catalunya la candidatura Pirineus-Barcelona 2030 als Jocs Olímpics d'Hivern i, alhora, ha instat a "no demonitzar" el turisme, tot reivindicant les polítiques que impulsen institucions com el Conselh Generau per fer-lo sostenible. Vergés ha comparegut a la Comissió d'Afers Institucionals de la cambra catalana per explicar la situació de la vall i respondre a preguntes dels grups parlamentaris, per donar compliment a l'article de la Llei de Règim especial que preveu almenys una intervenció anual de la direcció del govern aranès.

La síndica ha defensat que la candidatura als Jocs "no és una finalitat, sinó un instrument i una oportunitat" per "posar al dia" el Pirineu perquè, assegura, "ningú no ens ha dit quin és el pla B". Vergés entén que acollir uns JJOO és una manera de donar a conèixer el territori, però ha recordat que actualment "l'Aran ja viu dels visitants" i que, per tant, "no podem oblidar que el turisme ja hi és, i no el podem esborrar del mapa". Per això, la dirigent aranesa veu l'esdeveniment com una oportunitat per reconvertir el sector en futur. Paral·lelament, ha subratllat que des de fa temps ja es treballa en la diversificació de l'economia de l'Aran i per això, creu que cal separar el vessant turístic del que és estrictament uns Jocs Olímpics. A més a més, ha volgut deixar clar que rebutgen la construcció d'infraestructures "faraòniques" al Pirineu i que el que volen és "millores en les existents", moltes de les quals ja fa temps que es reclamen, com ara la modernització de trams de les carreteres C-28 i N-230, entre d'altres.

Pel que fa a la consulta sobre el suport als Jocs d'Hivern, prevista per aquesta primavera i en la qual podran votar tots els habitants majors de 16 anys de l'Alt Pirineu i Aran, Vergés ha demanat que es respecti l'autonomia en aquesta competència i que, per tant, el Conselh Generau pugui organitzar la votació al seu territori, tal com es fa amb les eleccions a aquesta institució. Alhora, ha defensat també que es faci un procés participatiu en què s'analitzi el paper dels Jocs d'Hivern, en comptes de "plantejar una pregunta de Jocs Olímpics sí o no". En aquest sentit, s'ha preguntat "per què no es consulta l'opinió dels aranesos sobre el fet que 600 camions travessin la zona cada dia", i acaba concloent que el que cal és "buscar l'equilibri entre la sostenibilitat ambiental i l'econòmica i social", per garantir que la gent que viu en aquestes valls s'hi pugui seguir guanyant la vida.

La síndica aranesa també ha demanat que el projecte de Jocs d'hivern es desvinculi no només del turisme sinó també del "debat polític i ideològic", per "evitar que aquest pugui acabar fracassant per qüestions partidistes". 

Valoració dels grups

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha recordat que el compromís de fer la consulta es va adquirir en seu parlamentària i ha defensat aquest mecanisme per saber el suport real té la candidatura a les comarques més directament implicades. De la seva banda, el secretari d'organització de JxCat, David Saldoni, ha coincidit amb Vergés que cal veure els JJOO com un "instrument" i que cal desvincular la possibilitat d'acollir l'esdeveniment "d'idees partidistes".

Des del PSC, el primer secretari de la Federació de Lleida, Pirineu i Aran, Òscar Ordeig, també ha defensat que "el que cal debatre és el model territorial" i en aquest sentit, en la línia del seu partit, ha qüestionat el fet que es faci una consulta a la població de l'Alt Pirineu i Aran per conèixer el suport als Jocs. De la seva banda, el portaveu de Cs, Nacho Martín Blanco, ha posat l'accent en que la síndica d'Aran pot actuar com a "posició facilitadora per a l'entesa entre Catalunya i l'Aragó". Des d'ECP, Marc Parés ha insistit en la necessitat que hi hagi un pla de desenvolupament del Pirineu "que no estigui vinculat a la candidatura olímpica". La presidenta de la CUP al Parlament, Dolors Sabater, ha dit que des de la seva formació no accepten "l'excusa que sense els JJOO no hi haurà inversions".

L'Aran demana més finançament

En matèria de finançament, la síndica aranesa ha criticat que la millora dels comptes de la Generalitat per aquest 2022 no s'hagi vist reflectida en el pressupost per al Conselh Generau i ha destacat que en el període d'entre el 2010 i el 2022 s'ha produït un dèficit del 84%. També ha reivindicat que s'acceleri el pagament de la dotació addicional inicialment prevista per l'any 2021. També s'ha referit a la gestió de la pandèmia per defensar la importància de l'autogovern en termes d'eficiència i proximitat. Així, ha lamentat les mancances que han patit en aquest àmbit, on van a parar la meitat dels recursos econòmics del govern aranès.

Sobre aquesta qüestió, Vilalta ha explicat que l'aportació s'ha vist incrementada en 3,5 milions d'euros en el pressupost d'aquest any. Pel que fa a la dotació addicional, ha dit que l'objectiu és que al 2023 s'hagi fet efectiu el pagament de la quantitat que s'havia acordat. Tots els grups parlamentaris han volgut donar el seu suport a l'autogovern i les institucions araneses i han manifestat la voluntat de treballar per fer efectiu el traspàs de competències previst per llei. En aquest sentit, Saldoni ha demanat que aquesta mateixa "comprensió" es faci extensiva en les demandes de Catalunya a l'Estat.

Pel que fa a l'aranès, Vergés ha dit que aquesta llengua "és a la UCI" i que el seu ús social està en un 20%, "al límit de la supervivència", en bona part a causa de la seva substitució pel castellà. Per aquest motiu, ha demanat més recursos, tenint en compte que cal actuar "de forma immediata" per poder revertir la situació. També ha recordat que la legislació preveu que tingui el mateix tracte que té el català a Catalunya, fet que, ha detallat, no queda materialitzat en les partides pressupostàries. Finalment, ha assegurat que la llengua i la cultura són l'eix vertebrador del país. "Si mor la llengua, mor la institució", ha conclòs.

Nacho Martín Blanco ha preguntat a la síndica sobre el model lingüístic a les escoles de la Val, fent referència a l'aplicació d'un 25% d'hores en castellà. I Vergés li ha respost tot recordant-li que l'aranès és la llengua vehicular i d'aprenentatge a l'Aran, i ha remarcat que els alumnes acaben l'etapa d'escolarització coneixent fins a cinc llengües diferents: aranès, català, castellà, anglès i francès. Així, ha deixat clar: "No hi ha un problema lingüístic a l'escola i no volem que hi sigui". Al respecte, Saldoni ha assegurat que a Catalunya tampoc n'hi havia i que aquest s'ha creat artificialment des de partits estatals i des de la judicatura, perquè "hi ha gent que furga i que intenta presentar denúncies perquè les coses passin".

Mostrar formulari de contacte