La síndica municipal de greuges de la Seu d’Urgell duu a terme durant l’any 2020 un total de 58 actuacions
La síndica municipal de greuges de la Seu d’Urgell, Anna Martí, va dur a terme durant l’any 2020 un total de 58 actuacions, de les quals 25 van ser consultes i assessoraments, i 33 van ser queixes. L'informe anual es presenta de forma telemàtica aquest dilluns davant del ple de l'Ajuntament urgellenc.
Anna Martí ha destacat en una roda de premsa que el darrer any la irrupció de la COVID-19 ha fet variar la tipologia de les queixes i augmentar el nombre de consultes. "De la mateixa manera que el coronavirus ha afectat i afecta les administracions, també ha canviat els ritmes de la sindicatura", ha manifestat. En aquest sentit, la síndica urgellenca ha subratllat que "durant aquest darrer any, marcat per la pandèmia, he hagut d’escoltar molt, he rebut un major nombre de consultes per part de persones migrants i també se m’han adreçat molts veïns i veïnes de la comarca de l’Alt Urgell".
En la memòria de la defensora del ciutadà queda reflectit que la major part de les seves accions es concentren a l’espai públic, concretament amb 29 actuacions. Aquest àmbit engloba medi ambient, soroll, neteja viària, via pública, seguretat ciutadana i convivència entre veïns. Al respecte, Anna Martí ha assenyalat que "els problemes de veïnatge i de sorolls han augmentat respecte a l’any 2019" i ha especificat que "també hi ha hagut una gran concentració de queixes a l’àrea de serveis de les persones".
Dades de les actuacions
Les actuacions es classifiquen en dos blocs, tal com aconsella el Fòrum de Síndics i Defensors Locals de Catalunya: tipus d’actuació i iniciativa de les actuacions. Pel que fa al tipus d’actuació, durant el 2020 s’han presentat 33 queixes i s’ha rebut 25 consultes. Sobre la iniciativa de les actuacions, els homes n’han presentat 26, les dones 17 i 15 han arribat a través d'un col·lectiu de persones. Per franges d’edat, un total de 33 actuacions han estat fetes per ciutadans d’entre 18 i 55 anys i 25 per veïns de més de 55 anys. Els joves menors de 18 no n’han presentat cap.
Una altra classificació remarcable d’aquestes actuacions és la tipologia de la presentació: 43 han estat presencials, 5 s'han fet arribar per via telefònica i 10 per correu electrònic.
Tipologia de les actuacions
Amb relació a la tipologia de les actuacions, la memòria de la Síndica respecte a l’any 2020 recull que un total de 34 actuacions s’emmarquen en l’espai públic. Hi ha 2 temes vinculats al medi ambient/soroll, seguits de problemàtiques sobre la neteja i la seguretat ciutadana, amb 5 actuacions cada apartat, i 3 respecte a temes de convivència. La sindicatura també ha recollit un total de 21 actuacions relacionades amb els serveis a les persones, i 3 sobre temes de l’administració general.
La memòria elaborada per la Síndica Municipal de Greuges de la Seu d’Urgell també explica el contingut i l’estat dels diferents expedients oberts en el darrer any. Pel que fa a l’estat de les 58 actuacions, 17 han tingut una solució amistosa o de mediació; 9 es troben en tràmit; 19 han estat assessorades; 10 han estat recomanades; 2 han estat resoltes i 1 ha estat arxivada per desistiment de l’interessat.
Anàlisi del Fòrum SD sobre les conseqüències de la pandèmia
Dins l’informe que ha presentat la Síndica Municipal de Greuges de la Seu d’Urgell hi ha inclòs l’anàlisi "Les desatencions a la ciutadania en temps de pandèmia", elaborat pel Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores locals de Catalunya (FòrumSD) sobre les conseqüències de la pandèmia de la COVID-19 durant l’any 2020.
L'anàlisi remarca que "els ajuntaments són peces claus de la vida en tots els seus àmbits a les nostres ciutats i cal revisar, amb tarannà constructiu, què va succeir i com es va treballar i actuar davant una situació mai abans viscuda”. Fruit d’aquesta anàlisi s’afirma que les sindicatures de greuges "s’han transformat a causa de la pandèmia i han procurat establir aliances i sinergies de treball al costat dels seus ajuntaments".
En el treball elaborat pel FòrumSD es reconeix que "en situacions de crisi, les sindicatures són un punt d’informació per a molts ciutadans i ciutadanes que, tot i no tenir cap queixa concreta, necessiten orientació, suport i acompanyament". El document es clou amb 10 mesures per aprendre del context sanitari viscut:
1. Els ajuntaments han d’incrementar els recursos materials i humans per millorar la capacitat d’orientació a la ciutadania.
2. Cal abordar íntegrament els retards en la resposta a la ciutadania i l’acumulació de gestions.
3. S’han de crear canals de comunicació àgils i dotar-los de mitjans i personal per atendre i respondre els usuaris.
4. Els ajuntaments han de consolidar el seu rol a entitats de proximitat, a primera línia en cas d’emergència social.
5. Cal revisar l’actuació dels cossos policials i formar els agents en Drets Humans i en tècniques de mediació comunitària.
6. Els centres cívics, culturals i esportius són serveis de primera necessitat per mantenir el contacte amb l’entorn.
7. Els ajuntaments han d’eliminar urgentment les traves per a l’empadronament. Tenen el deure de facilitar el padró.
8. Els CAP i els hospitals han de subministrar informació sobre els tràmits per fer testament en cas d’emergència.
9. Cal donar continuïtat a les iniciatives de participació i construcció col·lectiva com a contrapès a les postures partidistes.
10. Cal que tots els ajuntaments tinguin el seu síndic/la seva síndica de proximitat per maduresa i salut democràtica.