Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La talla romànica de la Mare de Déu de les Esplugues s'instal·la a Sant Miquel de Conques

La talla romànica de la Mare de Déu de les Esplugues s'instal·la a Sant Miquel de Conques

Un acord entre el Bisbat d'Urgell, l'Ajuntament d'Isona i Conca Dellà i els veïns de Conques -que han custodiat la imatge 60 anys- ha permès materialitzar la instal·lació al temple d'un tancament de seguretat

La talla romànica de la Mare de Déu de les Esplugues, instal.lada a Sant Miquel de Conques (Foto: Bisbat d'Urgell)
La talla romànica de la Mare de Déu de les Esplugues, instal.lada a Sant Miquel de Conques (Foto: Bisbat d'Urgell)
02/03/2016 13:11

La talla romànica de la Mare de Déu de les Esplugues ha quedat instal·lada definitivament aquest dimecres a l’església parroquial de Sant Miquel de Conques, al Pallars Jussà, a la diòcesi d'Urgell, després de les tasques efectuades en les darreres setmanes per adequar l'espai a la capella lateral esquerra de l’església i de la restauració del conjunt artístic.

A l’acte hi han assistit el vicari general del Bisbat d’Urgell, Mn. Josep Maria Mauri; l'alcalde d’Isona i Conca Dellà, Constantí Aranda, i la directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya, Àngels Solé.

L'acord entre el Bisbat d'Urgell, l'Ajuntament d'Isona i Conca Dellà i els veïns de Conques -que han custodiat la imatge 60 anys- ha permès materialitzar la instal·lació al temple d'un tancament de seguretat que fa possible la veneració de la Mare de Déu per part dels fidels. La talla també presidirà les celebracions litúrgiques. L'obra d'art és de fusta policromada, d’autor desconegut, fa uns 60 centímetres d’alçada i està datada a principis de segle XII. L’any 1999 fou restaurada retornant-li l’aspecte original.

Adequació de la capella lateral

El Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya ha coordinat l'adequació de la capella lateral de Sant Miquel de Conques, que s'ha tancat amb vidre i una estructura metàl·lica. La talla, a més, ha quedat col·locada en una vitrina, a dins de la capella. El recinte disposa d’un calaix interior amb material absorbent, per tal de minimitzar les fluctuacions ambientals d’humitat.

Prèviament, s'han restaurat les pintures murals barroques, de gran qualitat, del cambril del sant Crist i de la sagristia. A més a més, s'han iniciat els treballs de conservació i restauració de la pintura barroca del braç dret del transsepte. Les pintures del sostre de la nau central i les que resten del transsepte es tractaran en una actuació posterior.

Programa Romànic Obert

La intervenció forma part del Programa Romànic Obert, un conveni de col·laboració entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Obra Social de la Fundació “La Caixa” i el Bisbat d’Urgell.  Per la seva banda, l'Ajuntament ha realitzat una obra de sanejament de l'exterior de la capella i l'església per evitar filtracions i humitats.

El Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya també ha facilitat a la parròquia una caixa i l’embalatge per tal que el trasllat de la talla es faci en les millors condicions. La Mare de Déu es porta un cop l’any fins a l’ermita de les Esplugues, el lloc del que procedeix originàriament, en el marc de  l'Aplec del Dilluns de Pasqua.

Mostrar formulari de contacte