Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Protecció Civil alerta de la possibilitat que augmentin els cabals dels rius del Pirineu Occidental

Protecció Civil alerta de la possibilitat que augmentin els cabals dels rius del Pirineu Occidental

La Generalitat ha emès una prealerta del pla INUNCAT per acumulació de pluja a l’Alt Pirineu. Les comarques més afectades seran la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà

Predicció del SMC (Imatge: SMC)
Predicció del SMC (Imatge: SMC)
24/11/2015 19:35

Protecció Civil del departament d’Interior de la Generalitat (DGPC) ha posat en prealerta el Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya (INUNCAT) en base a les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de possible superació del llindar d’acumulació de pluja de 100 litres/m2 en 24 hores a partir de primera hora d'aquest dimecres i fins dijous al matí. Les comarques afectades per l’avís són la Val d’Aran, l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà.
 
Les prediccions també indiquen que aquest dimecres la cota de neu serà de 1.600 metres, tot i que al final del dia podria baixar fins als 1.400 metres.
 
Augment dels cabals dels rius

Segons ha informat la Confederación Hidrográfica del Ebro (CHE), es preveu que les pluges arrosseguin cap al riu la neu que ha caigut fins ara al voltant de la conca de la Garona, ajudant a augmentar el seu cabal de manera molt important. A mesura que avanci la tarda i la precipitació augmenti, el cabal podria arribar als 100m3 en alguns punts, essent la matinada de dimecres a dijous el moment en què l'augment d'aigua seria més important.
 
Pel que fa a la capçalera de la Pallaresa, no s’espera que l’afectació sigui tant important perquè es rebrà menys precipitació i hi haurà menys crescuda. Tot i així és possible que s’arribi també a nivells importants de cabal, que podrà ser regulat aigües avall amb els embassaments, tal com es pot fer també amb la Ribagorçana.

Consells de seguretat
 
El Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil ha informat als municipis de les comarques afectades de l’avís meteorològic d’acumulació de pluja. També s'ha posat en contacte amb els consells comarcals, els municipis de les conques fluvials de la Garona i del Noguera Pallaresa, així com els càmpings de l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i la Val d’Aran, per tal de que extremin la vigilància dels rius i el possible augment dels cabals.
 
Davant les previsions d’acumulació de pluja es demana evitar apropar-se a rius i rieres i no passar per guals, passos soterrats ni punts inundables. També és important netejar de fulles seques i brutícia els embornals, desguassos i desaigües de patis, terrats i soterranis abans que comenci a ploure per evitar embussos que poden provocar inundacions d’aquests espais.
 
Protecció Civil demana molta prudència també a la població que es trobi a les zones afectades, sobretot en els desplaçaments i en les activitats a l’aire lliure i en especial al medi natural. En cas que sorprengui un episodi tempestuós fort a l’exterior, cal buscar un refugi en un lloc tancat o dins el cotxe fins que passi el gruix de la tempesta.

Mostrar formulari de contacte