Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La vall de la Vansa i Tuixent, referent de les teràpies naturals amb la Festa i Fira de les Trementinaires

La vall de la Vansa i Tuixent, referent de les teràpies naturals amb la Festa i Fira de les Trementinaires

Més de 1.500 persones han visitat l'esdeveniment al llarg del cap de setmana. L'escriptora Roser Guix ha estat distingida amb el Premi Trementinaire d'Honor 2018

Festa i Fira de les Trementinaires 2018 (Consell Comarcal de l'Alt Urgell)
Festa i Fira de les Trementinaires 2018 (Consell Comarcal de l'Alt Urgell)
28/05/2018 14:09

La 19a edició de la Festa i Fira de les Trementinaires ha omplert la vall de la Vansa i Tuixent d’actes de tota mena per recordar les dones del territori que havien recorregut tot Catalunya carregades d’herbes guaridores i remeis tradicionals. Des de l’organització s’ha estimat en 1.500 les persones que han visitat la vall el passat cap de setmana en un ambient festiu i caracteritzat pel bon temps, de tal manera que es va poder completar tota la programació

Totes les activitats que necessitaven de reserva prèvia -tallers i itineraris de natura- van omplir les places disponibles, amb una participació total que va superar les 130 persones. Aquestes xifres posen de manifest la consolidació i fortalesa de la festa, amb un públic fidel i plenament identificat amb la proposta que la vall de la Vansa i Tuixent ofereix cada any per aquestes dates.

Especialment concorreguda va ser la cremada de la foguera de plantes aromàtiques, dissabte a la nit, coronada per la Dansa del Foc de Tuixent, creada i dirigida per Pep Lizandra, que van ballar alhora més de 300 persones. La nit es va cloure amb cançons tradicionals, enguany versionades amb temes d’actualitat, i un concert-ball d’Orquestrina Trama.

El premi Trementinaire d’Honor 2018 s’ha atorgat a l’escriptora Roser Guix, autora, entre altres, dels llibres Una dona del terròs, inspirat en la seva padrina de la Vansa, i Oli de perdigons, novel·la que té una trementinaire de la vall com a protagonista.

La jornada de diumenge va estar centrada en la fira d’herbes remeieres i productes naturals, que va comptar amb la presència de 40 artesans, una desena dels quals provinents de la mateixa vall. Paral·lelament a la fira es van desenvolupar diverses activitats, adreçades majoritàriament al públic familiar, com ara un concurs d’identificació de plantes per l’olor, conta-contes, balls populars i visites guiades al Museu de les Trementinaires, al Jardí Botànic i al Centre de Flora del Parc Natural del Cadí-Moixeró.

La Festa i Fira de les Trementinaires és organitzada pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell, el Museu de les Trementinaires, els ajuntament de Josa i Tuixent i de la Vansa i Fórnols, el Parc Natural del Cadí-Moixeró i l’Entorn d’Aprenentatge de Tuixent, i compta amb el suport de la Diputació de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, el Departament de Cultura de la Generalitat i l’IDAPA.

Mostrar formulari de contacte