Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Vall Fosca estrena la primera Escola d'Oficis de Muntanya del Pallars

La Vall Fosca estrena la primera Escola d'Oficis de Muntanya del Pallars

S'hi impartirà formació reglada i reconeguda pel SOC i cursos d'oficis tradicionals amb l'objectiu de recuperar-los. Els alumnes que ho necessiten disposen d'allotjament al mateix recinte

Primeres classes de la nova Escola d'Oficis de Muntanya, a la Vall Fosca (Foto: ACN)
Primeres classes de la nova Escola d'Oficis de Muntanya, a la Vall Fosca (Foto: ACN)
20/10/2022 10:25

Envall, un petit poble de només 7 habitants a la Vall Fosca, ha estrenat l'Escola d'Oficis de Muntanya. Es tracta d'un centre pioner al Pallars, que impartirà formació reglada i reconeguda pel SOC i organitzarà cursos d'oficis tradicionals. De formació professional, oferiran apicultura; construcció i rehabilitació de muntanya; guarda de refugi i albergs de muntanya, i manteniment i instal·lació d'energies renovables. Volen que els cursos que fan estiguin "molt vinculats" a les necessitats més locals a nivell econòmic.

De moment encara estan pendents de ser acreditats centre col·laborador del SOC (Servei d'Ocupació de Catalunya), a través del qual podran homologat oficialment alguns dels cursos. Mentrestant, aquesta setmana ja s'han estrenat amb algunes formacions com la de motoserra. Ho han fet amb un grup reduït d'alumnes, atès que la formació es vol que sigui molt personalitzada. Els alumnes han pogut aprendre a fer anar aquesta eina amb classes pràctiques i teòriques.

Marta Villagrassa, membre de l'Escola d'Oficis de Muntanya, ha dit a l'ACN que més enllà de formar a gent també persegueixen ajudar a trobar feina i arrelar la gent al territori. Per això, volen que les formacions ofertes estiguin molt vinculades a la realitat socioeconòmica locals i als recursos propis de la comarca. Villagrassa és la guarda del refugi Casa Bigodé que es troba a Envall. Quan es va pensar aquest espai ja contemplava la possibilitat d'allotjament i centre de formació. És un equipament de 24 places destinades al públic en general, però que facilitarà que els alumnes que ho necessitin disposin d'allotjament al mateix recinte.

Maria Grimalt, que porta la comunicació de l'Escola d'Oficis de Muntanya, ha destacat la importància de crear xarxa entre els diferents projectes que s'estan desenvolupant al Pirineu i entre els seus professionals. Grimalt és ceramista i encarregada de dinamitzar aquest espai que a més de servei de refugi rural i centre formador és un espai cooperatiu per les activitats i entitats de l'Economia Social i Solidària.

En espera de rebre l'aval del SOC, el nou centre sí que compta ja amb l'homologació del Departament d'Educació per impartir Programes de Formació i d'Inserció (PFI), com el d'Auxiliar d'Activitats Forestals.

 

Mostrar formulari de contacte