Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Vedella dels Pirineus Catalans vol ser la primera IGP transfronterera d'Europa

La Vedella dels Pirineus Catalans vol ser la primera IGP transfronterera d'Europa

La Generalitat dóna el vistiplau a la sol·licitud de registre comunitari Aquest pas permetrà que s'incloguin a la marca de qualitat vedells de la Catalunya Nord

Vaques brunes
Vaques brunes
09/02/2010 09:37

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat aquest dilluns, 8 de febrer, la resolució per la qual s’adopta la decisió favorable a la sol·licitud de registre de la Indicació Geogràfica protegida Vedella dels Pirineus Catalans o Ternera de los Pirineos Catalanes o Vedell des Pyrénées Catalanes, i Rosée des Pyrénées Catalanes al registre comunitari de Denominacions d’Origen Protegida (DOP) i Indicació Geogràfica Protegida (IGP).

L’any 2000, el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) va trametre a la Comissió Europea la sol·licitud de registre de l’IGP Vedella dels Pirineus Catalans o Ternera de los Pirineos Catalanes. La Comissió Europea va publicar aquesta sol·licitud l’any 2003 en el DOUE i en el període d’oposició el ministeri francès va realitzar una declaració d’oposició.

Després de diverses reunions entre representants dels ministeris d’Agricultura espanyol i francès, del DAR i d’associacions de productors de vedella dels dos costats dels Pirineus, es va acordar dur a terme una sol·licitud transfronterera conjunta espanyola i francesa de la IGP, amb alguns canvis consensuats per totes les parts implicades en el plec de condicions presentat inicialment.

En aquesta nova sol·licitud d’IGP es pretén ampliar el projecte d’inscripció de la IGP Vedella dels Pirineus Catalans en el registre comunitari, de manera que es puguin incloure vedells de la Catalunya Nord i de Catalunya, i així aconseguir la primera IGP transfronterera d’Europa.

Les característiques principals d’aquesta IGP és que la seva zona de producció se centra en part dels Pirineus Catalans (tant d’Espanya com de França). Pel que fa  a les caracterísitques del producte, es tracta de carn de boví que prové de les races rústiques Bruna dels Pirineus, Aubrac o Gasconne, o bé de l'encreuament de mares d'aquestes mateixes races amb mascles de les races Charolaise, Limousine o Blonde d'Aquitaine, adaptades a la zona geogràfica de la IGP i encebades segons el mètode de producció tradicional a la zona.

Els vedells neixen a l’aire lliure als mateixos prats on pasten les seves mares, que són criades en règim extensiu. Els vedells es crien amb la seva mare, com a mínim durant els primers quatre mesos de vida, alimentant-se a base de llet materna i de pastures fresques.

Mostrar formulari de contacte