Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'ACA preveu estendre aquest setembre les restriccions per sequera si no es recupera el nivell dels pantans

L'ACA preveu estendre aquest setembre les restriccions per sequera si no es recupera el nivell dels pantans

L'agència limitarà el reg de jardins o els usos recreatius a l'àrea de Barcelona, on es concentra la gran majoria de la població catalana. La campanya de regadiu, la major demanda de l'estiu i la manca de pluges han deixat el pantà de Rialb per sota el 15%; i d'altres embassaments, a menys de la meitat
Estat actual del pantà d'Oliana a vista de dron (Foto: @marcverum / @lasequeradel22)
03/08/2022 19:45

L'Agència Catalana de l'Aigua preveu que aquest mes de setembre haurà de declarar l'"alerta per sequera" a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, on hi viu la gran majoria de la població de Catalunya ja que concentra uns 5 milions d'habitants. Així ho ha assegurat el director de l'ACA, Samuel Reyes, en una entrevista a Catalunya Ràdio, en què ha confirmat una possibilitat que ja havien avançat la setmana passada.

La causa principal d'aquestes restriccions és el descens dràstic de les reserves als pantans, tant per la major demanda de l'estiu com per la manca de noves pluges i, especialment en el cas de la demarcació de Lleida, per la campanya de regadiu a la plana. Tal com ja avançava aquest dimarts RàdioSeu, el cas més flagrant d'aquest buidatge indiscriminat és l'embassament de Rialb, a cavall de l'Alt Urgell i la Noguera, que aquest començament de setmana ja ha entrat en una situació extrema en situar-se les seves reserves per sota del 15%. De la seva part, la Llosa del Cavall ja està a només un 27%. D'altres pantans, com els d'Oliana, la Baells o Sau, no estan en una situació tan crítica, però igualment s'han quedat aquests dies a menys de la meitat del seu volum.

Samuel Reyes ha explicat que estan acabant d'analitzar si hauran de declarar "l'alerta" a mitjan setembre o al final del mes vinent, davant uns indicadors que segueixen marcant "una tendència a la baixa dels embassaments" i tenint en compte que a l'estiu és quan més aigua es consumeix i menys plou. Reyes ha matisat que les restriccions de la fase d'alerta no afecten l'ús domèstic d'aigua, però ha advertit que si aquestes mesures no són suficients també s'acabaria establint talls en aquest àmbit.

Més població i més demanda

A diferència de la sequera del 2007, la demanda d'aigua actual a les àrees urbanes és molt superior a la de llavors, perquè l'onada migratòria dels darrers anys n'ha fet augmentar la població. De fet, actualment Catalunya supera els 7,7 milions d'habitants, mentre que ara fa quinze anys tot just s'arribava als 7 milions; i a l'inici del segle XXI, l'any 2001, eren poc més de 6 milions. Un increment demogràfic, per tant, de més del 25% en poc més de vint anys. A més a més, de la xifra actual, quasi dues terceres parts (5 milions) viuen a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que depèn bàsicament de les conques internes.

En aquest sentit, i preguntat a l'entrevista per l'impacte que pot tenir també la recuperació del turisme en el consum d'aigua, el director de l'ACA ha volgut deixar clar que aquest impacte és menor: l'ús destinat als visitants només representa el 7% del total. Per tant, tota la resta (93%) és consum intern dels habitants i empreses del país, que aquests anys ha augmentat pel creixement tant de població com d'activitat econòmica.

L'alerta es declararà quan el nivell dels embassaments de què depèn l'àrea de Barcelona -principalment, els de la Baells, Sau i Susqueda- se situï per sota del 40%. Això implicarà principalment limitacions en el reg agrícola, de jardins, per a usos ramaders, industrials i també recreatius, a més de no poder netejar els carrers amb mànegues. En aquesta fase, per tant, les restriccions no es notarien a l'aixeta de les llars, tot i que l'ACA adverteix que depèn del consum de tothom que això no acabi passant també.

Consum "responsable" per evitar talls

Ja hi ha municipis de Catalunya que es troben en alerta per sequera. L'ACA l'ha declarada a l'àmbit de Carme-Capellades, l'Anoia-Gaià, la capçalera del Ter i el Llobregat mitjà. Reyes hi ha afegit que el subministrament està garantit a la xarxa supramunicipal però ha assenyalat que com més s'allarguin els recursos, més possibilitats hi haurà d'evitar limitacions. Per això, ha demanat als ciutadans un "consum d'aigua responsable", amb mesures com tancar l'aixeta durant la dutxa o posar rentadores i rentaplats amb programes eficients.  

Mostrar formulari de contacte