Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'activitat empresarial als Pallars durant l'estat d'alarma per la COVID-19 s'ha reduït a un 81%

L'activitat empresarial als Pallars durant l'estat d'alarma per la COVID-19 s'ha reduït a un 81%

Una enquesta elaborada per Pallarsactiu determina que el sector més colpejat ha estat el de la restauració i el turisme
Dos alumnes fent pràctiques de com portar les copes amb les mans a l'Hotel Pessets de Sort (Foto d'arxiu/ACN)
03/05/2020 17:33

L'activitat empresarial al Pallars Jussà i al Pallars Sobirà durant l'estat d'alarma per la COVID-19 s'ha reduït a un 81%. Segons una enquesta elaborada per l'entitat Pallarsactiu, que ha analitzat la situació entre l'empresariat pallarès, el sector econòmic que s'ha vist més colpejat per aquesta crisi ha estat el de la restauració i el turisme, ja que van ser els primers en tancar els seus negocis i es preveu que siguin els darrers a poder realitzar la seva activitat al 100%. Es tracta d'un sector "clau" en l'economia d'aquestes dues comarques. L'enquesta es va fer la primera quinzena d'abril, en ple confinament, i la va respondre un 27% del teixit productiu pallarès.

Més del 50% de respostes van ser d'autònoms, i un 33% de societats limitades. El 20% restant van ser respostes de cooperatives, SCP o CB, per tant, segons Pallarsactiu, es tracta d'una "representació realista" de l'economia pallaresa on el petit empresari n'és el protagonista. El sector econòmic que més ha respost és el de la restauració i el turisme, en un 36%.

La majoria de l'empresariat s'ha acollit o té pensat acollir-se a una o més mesures que l'Estat i la Generalitat han posat a la seva disposició. Els ajuts més demanats són en un 35% la prestació per cessament d'activitat i la tramitació d'ERTOs en un 25%. Això determina que, segons les respostes aportades, un 17% d'empreses ja se'ls ha fet un expedient de regulació d'ocupació temporal. En nombre de treballadors, el percentatge augmenta quasi doblant-se en un 31%. Davant la tendència actual respecte als ERTO's i ERTE's, l'entitat calcula que en els darrers dies és possible que s'hagi anat en augment.

La preocupació serà, segons Pallarsactiu, veure com revertir la situació un cop se superi la crisi sanitària perquè aquest gruix de gent pugui tornar a treballar amb certa rapidesa. Si no és així, alerten d'una possible acceleració exponencial del despoblament dels Pallars, ja que la gent que no trobarà oportunitats i marxarà.

Una altra de des dades que ha donat l'enquesta és que pel que fa a les pèrdues econòmiques, un 26% de l'empresariat calcula que són per un valor superior als 20.000 euros, per tant, s'estima que hi haurà una economia que entrarà en regressió si l'administració pública no ho reverteix amb pactes globals des d'Europa.

Peticions dels empresaris

Alguns dels suggeriments que més s'han fet a través del qüestionari han estat la condonació d'impostos de societats, la seguretat social, la quota d'autònoms i també la condonació o demora de l'IBI de locals comercials, entre d'altres. Així mateix, s'ha sol·licitat la petició d'ajuts directes a les empreses per compensar la seva inactivitat segons les pèrdues calculades, i s'ha instat les administracions a pagar en un termini de 30 dies i a abonar tot el que deuen a les PIMES. Finalment, s'ha demanat que es faci una bona campanya de turisme interior per captar el màxim de clients del territori català.

Pallarsactiu assegura que continua treballant cada dia amb els projectes iniciats, amb voluntat de promoure totes les iniciatives pallareses mitjançant la xarxa, informant de tots els cursos en línia que Globalleida, Cambra de Comerç i Pimec ofereixen als empresaris, i informant de totes les mesures extraordinàries i especials que des de les institucions es van aprovant per fer front a la crisi econòmica que ha comportat la pandèmia. Està previst que durant el maig es facin trobades virtuals de Pallarsactiu amb administracions públiques pallareses i també amb el sector privat de les comarques per poder combatre amb més força la situació.