Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Aeroport Andorra-La Seu es posa a prova amb un simulacre d'accident aeri

L'Aeroport Andorra-La Seu es posa a prova amb un simulacre d'accident aeri

S'ha treballat en la hipòtesi d'un incendi en un avió amb 20 passatgers, amb el resultat de dos morts i diversos ferits En l'operatiu hi han pres part prop de 200 persones, entre cossos d'emergències, policies i voluntaris

Aeroport - Simulacre d'accident
Aeroport - Simulacre d'accident
28/11/2014 16:08

L'Aeroport Andorra-La Seu ha dut a terme aquest divendres un simulacre d'emergències a la pista de vol alturgellenca, amb el supòsit d'un sinistre amb dos morts i diversos ferits. Aquest és un dels últims passos previs a la posada en marxa de vols comercials, a partir del 8 de gener de 2015.

L'operatiu ha mobilitzat unes 200 persones, entre cossos d'emergències i voluntaris, i ha comptat amb la supervisió del conseller d’Interior, Ramon Espadaler. A l’exercici hi han participat tots els cossos de seguretat i els organismes que, d’acord als plans de protecció civil vigents, han d’actuar en un cas real d’accident aeronàutic en aquest aeroport. El 2011 ja es va fer un simulacre en aquestes mateixes instal·lacions, però en aquell moment estaven catalogades com a aeròdrom. En el simulacre es posava a prova diversos plans: els de protecció propis de l'aeroport, el pla especial per a emergències Aeronàutiques de Catalunya (AEROCAT) i els Plans d’Actuació Municipal (PAM) de Montferrer i Castellbó i Ribera d’Urgellet.

L’exercici ha consistit en l’accident d’un avió que realitza el vol Palma-La Seu i en el qual viatgen una vintena de passatgers. En el moment d’aterrar, l’avió s’estavella a la pista i s’incendia provocant la mort d’almenys dos passatges i també ferits greus i lleus. Un cop la torre de control detecta l’accident, la directora de l’aeroport activa el Pla d’Autoprotecció i inicia les trucades al telèfon d’emergències 112 per la sol·licitud d’ajuda externa i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), que activa en fase d’emergència el Pla AEROCAT.

Bombers

Per atendre l’accident, a la pista hi arriben nou dotacions dels Bombers de la Generalitat (quatre camions, tres vehicles lleugers de coordinació i suport i el punt de trànsit) amb un total de 21 efectius, per extingir l’incendi que afectava l’aeronau. Posteriorment, amb el reforç dels parcs de bombers de la zona (la Seu d’Urgell, Montferrer, Organyà, Coll de Nargó i Oliana) es procedeix a recolzar les maniobres d’extinció inicials, el triatge START i el salvament de persones fins a la zona trànsfert on passen a disposició dels serveis sanitaris.

En aquesta fase hi han col·laborat onze efectius dels Bombers d’Andorra, en el marc dels acords existents des de l’any 2009 en matèria de protecció civil. Els Bombers de la Generalitat ha assumit el comandament de la intervenció i la coordinació de les tasques operatives in situ des del Centre de Comandament Avançat (CCA).

Policia i SEM

Per part dels Mossos d’Esquadra, al simulacre hi han participat una vintena d’efectius, tots ells adscrits a la Unitat de Seguretat Ciutadana de l’ABP de l’Alt Urgell, l’Àrea Regional de Trànsit i l’Àrea Regional de Recursos Operatius del Pirineu Occidental.

En l’equip d’ordre també hi ha participat la Guàrdia Civil com a responsables de la seguretat de l’aeroport, de cara al control d’accés i sortida dels equips d’emergència a la zona de les pistes, l’accés a l’àrea de l’accident, les tasques d’aixecament de cadàvers i la identificació de passatges a la sala d’il·lesos. El cos de Policial Nacional i la Policia Local de la Seu d’Urgell col·laborat dins el grup d’ordre.

Per atendre l’emergència, el Sistema d’Emergències Mèdiques SEM ha desplaçat al lloc 5 unitats: 1 ambulància de Suport Vital Avançat (SVA) amb un metge, un infermer i un tècnic en transporta sanitari TTS; 2 ambulàncies de Suport Vital Bàsic SVB amb 2 TTS a cadascuna d’elles; i dos Vehicles d’Intervenció Ràpida (VIR) amb un comandament territorial respectivament.

Al lloc de l’accident han instal·lat un Punt Mèdic Avançat (PMA), que ha estat dirigit per un comandament del SEM coordinant l’actuació mèdica. En aquest punt s’ha realitzat la recepció dels malats, s’ha dut a terme el triatge (organització dels malalts en funció de la seva gravetat) i el seu tractament mèdic específic, amb la finalitat d’estabilitzar als pacients i assolir les millors condicions per afrontar el trasllat a l’hospital de destí. Aquest desplegament ha comportat la mobilització de 9 professionals del SEM.

Anàlisi forense

L’Institut de Medicina Legal de Catalunya IMLC ha participat en el simulacre amb quatre professionals formats per tres metges forenses i un tècnic especialista en patologia forense la divisió de Lleida de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya. Conjuntament amb efectius de la Policia Científica dels Mossos, han realitzat les tasques de Grup de Medicina Legal i Forense.

S’ha avisat el Jutjat de guàrdia i la Guàrdia Civil ha recollit el metge forense de guàrdia. Concretament, els professionals de l’IMLC han practicat aspectes de la seva competència com són els aixecaments dels cadàvers de les víctimes a l’epicentre de l’accident, amb l’objectiu de constatar el diagnòstic de mort, la data de la mort, l’examen dels cossos i de les restes, l’obtenció de mostres biològiques en el lloc dels fets i els problemes medicobiològics. Per aquesta tasca, s’han encarregat de documentar in situ totes les mostres i de manera normalitzada les restes i cossos, descrivint tots i cada un dels detalls, ferides i trets identificadors de cadascun d’ells.

L’altra actuació ha consistit en la obtenció de dades antemortem amb l’ajuda dels familiars, els quals han aportat les característiques i trets diferenciadors dels seus parents i amics així com mostres per a contrastar la seva identitat. D’aquesta manera, el grup de treball, format per forenses de l’IMLC i agents de la Policia Científica de Mossos d’Esquadra, s’ha encarregat de la identificació de les víctimes mortals, així com dels objectes que hi estaven relacionats, mitjançant una sectorització de la zona, la presa de fotografies i la recollida de mostres.

Protecció Civil i Creu Roja

Per al comandament del grup logístic que encapçala, i d’enllaç amb el CECAT com a centre coordinador de l’emergència, Protecció Civil de la Generalitat ha desplaçat a la Cap del Servei Logístic i Operativa Territorial, dos tècnics d’aquest servei i el tècnic i responsable de Protecció del Servei Territorial d’Interior a Lleida.

La Creu Roja ha aportat membres de l’ERIE d’Intervenció Psicosocial, donant suport a la sala d’il·lesos i a la sala de familiars dins les funcions del grup logístic de Protecció Civil. En total han estat 5 membres de l’ERIE de les assemblees de La Creu Roja a Puigcerdà i l’Alt Urgell. Creu Roja també ha incorporat un Punt d’Assistència per donar suport a les tasques del SEM o a familiars que ho requerissin, amb quatre socorristes i dos observadors. Quant a recursos materials, Creu Roja ha mobilitzat un Punt d’Assistència, 1 vehicle de transport 4X4 i 3 vehicles de transport convencionals. També s'ha comptat amb 19 voluntaris de Lleida, Alt Urgell i Puigcerdà.

De la seva part, l'aeroport mateix ha aportat la directora, com a coordinadora del pla, a més de tècnics al CECOA que és on es rep i transmet l’alarma inicial i es fan els diversos avisos interns i externs. En total, a l’exercici hi han participat gairebé 200 persones, entre elles uns 150 efectius dels diversos cossos d’emergències, més 25 voluntaris que han fet de figurants (entre voluntaris de Creu roja i de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Puigcerdà).

Al simulacre han assistit, també, la directora de l’aeroport, Cristina Pastor; el ministre de Justícia i Interior del Govern d’Andorra, Xavier Espot; l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Manuel Montobbio; l’alcalde de Montferrer i Castellbó, Jordi Calvet; l’alcalde de Ribera d’Urgellet, Antoni Capdevila, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla; el delegat del Govern de la Generalitat a l’Alt Pirineu i Aran, Albert Alins; la sotsdelegada del Govern a Lleida, Immaculada Manso i el director general de Protecció civil, Jordi Aurich, entre d’altres.

Mostrar formulari de contacte