Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Ajuntament de la Seu confirma que introduirà l'anàlisi d'ADN de les defecacions de gossos al carrer

L'Ajuntament de la Seu confirma que introduirà l'anàlisi d'ADN de les defecacions de gossos al carrer

Paral·lelament s'incrementarà les sancions per no recollir els excrements, que podran ser d'entre 751 i 1.500 euros. Durant els propers tres mesos els propietaris podran accedir a una anàlisi de sang gratuïta de la mascota per entrar al registre

Senyalització de defecacions de gos en un parc de la Seu
Senyalització de defecacions de gos en un parc de la Seu
25/05/2017 12:50

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha confimat que introduirà l'anàlisi d'ADN de les defecacions de gossos al carrer, com a mesura per localitzar els propietaris i sancionar-los en cas que es demostri que incompleixen l'ordenança municipal pel que fa a l'obligació de recollir els excrements de les mascotes.

El consistori és el primer de l'Alt Pirineu que incorpora aquesta mesura, amb la qual espera resoldre una problemàtica no només d'imatge sinó també d'higiene que, tot i les diverses campanyes de conscienciació, els darrers anys no s'ha aturat i, de fet, ha liderat les queixes i consultes rebudes pel Síndic de Greuges municipal, tal com es reflecteix novament en la memòria anual que va presentrar la setmana passada Àngel Rúbio.

Abans de començar-se a fer aquests controls, l'Ajuntament donarà un termini de tres mesos als propietaris de gossos perquè accedeixin voluntàriament a fer una anàlisi de sang dels seus animals, tal com preveu la nova ordenança local sobre tinença d'animals, que han preparat els tècnics municipals. Durant aquest període l'anàlisi serà gratuïta, a càrrec del consistori. Si no ho han fet, els amos disposaran d'un segon termini de tres mesos més, si bé en aquest cas ja n'hauran d'assumir el cost. Finalment, si durant aquests sis mesos no han acceptat fer l'anàlisi del gos, seran sancionats automàticament i obligats a fer aquesta prova d'ADN.

Un cop fet aquest tràmit, l'Ajuntament començarà a fer ús de les proves d'ADN per determinar l'origen de les caques de gos localitzades en carrers, parcs o d'altres espais públics. A més a més, l'import de les sancions per deixar al carrer els excrements s'incrementarà i oscil·larà, en funció de la reincidència, entre els 751 i els 1.500 euros, en comptes dels 300 euros actuals. S'espera que aquesta mesura dissuassiva serveixi per posar fre a una acció incívica rebutjada per la majoria de la població i que, tot i ser perpetrada per una minoria, acaba perjudicant la imatge del col·lectiu de propietaris de gossos.

Al ple de presentació de la memòria del Síndic de Greuges, d'altra banda, l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, va informar que durant els anys 2015 i 2016 s'ha interposat un total de 155 expedients sancionadors per incompliments de l'ordenança de tinença d'animals, per conceptes com ara portar el gos deslligat, un fet que en molts casos va vinculat també al fet que el propietari no reculli les defecacions.

Abans de posar en marxa les anàlisis d'ADN, l'Ajuntament de la Seu va fer una visita a un municipi del Vallès Oriental on ja apliquen la mesura amb èxit. D'aquí a dues setmanes, el 7 de juny, la nova ordenança es publicarà al web del consistori perquè tothom la pugui consultar.

Mostrar formulari de contacte