Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Ajuntament de la Seu d'Urgell aprova acceptar el llegat de l'edifici del passatge de la Missió

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell aprova acceptar el llegat de l'edifici del passatge de la Missió

La mesura s'acorda amb el suport de l'equip de govern (Junts i ERC) i la CUP i amb l'abstenció de Compromís. El consistori preveu habilitar-hi pisos públics de lloguer mentre estudia quin ús social o cultural es donarà a la planta baixa

Edifici llegat a l'Ajuntament de la Seu per un veí de la ciutat, a la cantonada del carrer Sant Ot i el passatge de la Missió
Edifici llegat a l'Ajuntament de la Seu per un veí de la ciutat, a la cantonada del carrer Sant Ot i el passatge de la Missió
08/06/2021 14:20

El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat aquest dilluns dur a terme els tràmits per acceptar l'herència en usdefruit de l'edifici situat al número 2 del passatge de la Missió, llegat pel veí Joan Obiols Cordellana. La mesura s'ha acordat amb 11 vots favorables, de l'equip de govern (Junts i ERC) i la CUP, i 6 abstencions, del grup de Compromís.

En l'exposició de motius, el vicealcalde de la Seu, Francesc Viaplana, va recordar que Obiols, conegut com a Juanito de Cal Pensament, va morir aquest febrer passat als 86 anys i que el seu testament cedeix l'esmentat edifici a la ciutat per als propers 99 anys, amb algunes condicions com ara que es destini permanentment a funcions socials o culturals, que s'hi instal·li una placa en record seu i que es pagui a la vídua un import mensual equivalent a l’SMI. Viaplana va informar al ple que l'arquitecte municipal ha fet la taxació del bloc, que ascendeix a 482.000 euros, i que els serves tècnics i l'equip de govern conclouen que es donen les condicions adients per acceptar el llegat, i per això el ple autoritza l’alcalde per signar els documents, alhora que reitera l'agraïment pòstum a Joan Obiols Cordellana per aquesta cessió.

El portaveu de Compromís, Joan Barrera, es va sumar a l'agraïment per aquest llegat, però va justificar l'abstenció perquè les condicions els generen dubtes. Barrera va adduir l’edifici no està acabat, perquè falta arranjar els interiors, i que estan en desacord amb l’acord d’usdefruit. També consideren que calia fer un estudi de taxació i intentar arribar a un acord que no fos d’usdefruit sinó de "propietat sencera, sempre i quan la propietat hi estigués d’acord". D'altra banda, auguren que l’estructura del bloc s’haurà de reformar els propers anys. Finalment, Compromís va esmentar el fet que no se n’ha informat prèviament a la comissió informativa i que, tot i que en aquest cas no ho consideren greu, demanen "més rigor" de cara a propers punts semblants.

Per la CUP, Bernat Lavaquiol va mostrar-se a favor d'acceptar l'herència de cara a augmentar l'oferta d'habitatge. Tanmateix, Lavaquiol va posar l'accent en la necessitat de garantir que aquests pisos es dediquin clarament a habitatge social i públic.

Al final del debat, Francesc Viaplana va puntualitzar que "l’equip de govern té clar" que aquest bloc "es vol destinar a habitatge públic". A més a més, va subratllat que és "un lloc immillorable per fer-ho", en un dels edificis més cèntrics de la ciutat, i que aquesta fórmula té l'avantatge que l'Ajuntament no n'ha de pagar el sòl. Viaplana hi va afegir que ara queda per definir què es fa a la planta baixa, però que en tot cas des de l’equip de govern no tenen "cap dubte que cal acceptar l’herència".

Modificació urbanística per a tres carrerons del centre històric

Encara en l'àmbit urbanístic, el plenari ha aprovat per unanimitat una modificació puntual en el Pla de Millora Urbana del Centre Històric, concretament a les cantonades dels tres carrerons que uneixen els carrers Major i de Sant Josep de Calassanç. El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Joan Gurrera, va detallar que la planificació actual preveia l'obligació de fer-hi xamfrans més amples, però que això frenava la voluntat dels propietaris de restaurar els edificis. Per això, s'acorda mantenir els xamfrans actuals.

El ple ja en va fer l'aprovació provisional el febrer de 2020 i la proposta ja té el vistiplau de la Comissió d'Urbanisme de l'Alt Pirineu, de manera que ara tirarà endavant de manera definitiva. Tant Compromís com la CUP hi han donat suport, de cara a afavorir la millora i l'embelliment dels edificis del nucli antic.

Mostrar formulari de contacte