L'Ajuntament de la Seu rebutja el decret estatal que prohibeix operacions d'endeutament
Albert Batalla qualifica la llei de "nefasta" i creu que afectarà l'activitat econòmica dels municipis L'alcalde urgellenc en critica l'aprovació sense consultar els ens locals i espera una rectificació del Govern central
L'Ajuntament de la Seu d'Urgell rebutja el decret del Govern central que prohibeix als consistoris fer operacions d'endeutament fins al 2012. L'alcalde urgellenc, Albert Batalla, s'ha sumat a les crítiques de la majoria de municipis, ja que la mesura pot bloquejar molts dels projectes actuals.
El decret estatal s'ha aprovat aquest dilluns i ja entra en vigor al dia següent. Això ha provocat que l'Ajuntament de la Seu convoqués per aquest dilluns al vespre un ple extraordinari per aprovar una operació de crèdit referent a inversions d'aquest any, un punt que estava previst per al plenari del dia 7 vinent.
Albert Batalla ha qualificat la nova llei de "nefasta" i "molt negativa per als ajuntaments", perquè "afectarà la dinàmica local en general i pot provocar la paràlisi del país", en comptes d'aportar solucions per reactivar l'economia. Batalla remarca que la decisió "limita la capacitat de tirar endavant inversions de tipus social i programes necessaris perquè un municipi tingui la seva dinàmica econòmica".
A més a més, l'alcalde urgellenc creu que el decret s'ha tirat endavant "amb nocturnitat i alevosia", perquè "una proposta d'aquesta profunditat s'hauria d'haver debatut amb els agents locals de tot l'Estat i ha estat una autèntica sorpresa per a tots els municipis". El també diputat espera que el president Zapatero rectifiqui i, en cas contrari, creu que caldrà "una gran mobilització" dels municipis.
El reial decret llei, que es publica aquest dilluns al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i que per tant serà vigent a partir d'aquest dimarts, recull que s'ajorna fins a l'any 2012 "la concentració de qualsevol operació d'endeutament" per part dels ajuntaments i la resta d'entitats locals. És a dir que durant aquest termini, els consistoris no podran contraure cap nou deute amb cap banc o altres entitats creditícies.
Precisament aquest divendres, després de l'aprovació de les mesures extraordinàries i urgents per reduir el dèficit públic, el mateix govern de Madrid informava de l'obligatorietat d'aplicar la controvertida rebaixa del 5% dels sous dels funcionaris al conjunt de les administracions públiques. És a dir, que aquest estiu s'haurà d'abaixar també els sous dels funcionaris i personal laboral públics corresponents a les comunitats autònomes i als ajuntaments.