Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Ajuntament de la Seu ultima la reobertura del mercat dels Encants dels Canonges

L'Ajuntament de la Seu ultima la reobertura del mercat dels Encants dels Canonges

L'equip de govern recorda que cal adaptar-lo als requisits actuals del Procicat i que en la pausa hi ha hagut condicionants com la restricció, fins fa poc, d'activitat comercial els caps de setmana. El ple ha desestimat una moció de la CUP que en demanava la reactivació imminent

Assemblea dels marxants dels Encants dels Canonges, dissabte passat, per exigir-ne la reobertura (Foto: Suport Mutu Alt Urgell)
Assemblea dels marxants dels Encants dels Canonges, dissabte passat, per exigir-ne la reobertura (Foto: Suport Mutu Alt Urgell)
05/05/2021 11:35

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell treballa actualment per reobrir el mercat dels Encants dels Canonges, que està aturat des que va començar la pandèmia de la COVID-19. L'equip de govern ha afirmat que l'equip tècnic del consistori ha de completar els treballs tècnics per adaptar-lo als requisits actuals del Procicat i que tan bon s'acabi aquesta tasca es recuperarà l'activitat.

En aquest sentit, el ple municipal d'aquest dilluns ha desestimat la moció que havia presentat la CUP, per donar-hi suport i exigir-ne la reobertura immediata, després que dissabte passat els venedors habituals van fer una assemblea per fer públiques aquestes reivindicacions. La proposta va rebre 9 vots en contra, de Junts i ERC, i 8 a favor, després que s'hi va sumar el grup de Compromís.

Per l'equip de govern, la tinent d'alcalde de Desenvolupament Local, Mireia Font, va rebutjar l'afirmació que hi ha hagut diverses parades tècniques, expressada per l'oposició, i assegura que "només s’ha fet una parada tècnica, l’octubre de 2019, i el mercat es va reiniciar al cap de dos mesos, al desembre". Font va recordar que aquella pausa es va fer perquè hi havia "queixes dels veïns, dels mateixos paradistes i de les botigues" i que el novembre d'aquell any es va convocar els marxants per redefinir l'activitat i es va crear una comissió tècnica, amb la participació del col·lectiu implicat. Alhora, va remarcat que els veïns del Casc Antic "també són un interlocutor necessari" i que per això sempre s'hi ha parlat també. Finalment, el febrer de 2020 es va establir que hi hauria una preinscripció presencial cada mes i es van aprovar unes noves condicions per regular el mercat. Font remarca que ja se n’havia parlat en reunions prèvies i que sempre s’hi convidava els paradistes.

Estat d'alarma i restriccions al comerç

Amb l'arribada de l'estat d'alarma, el 14 de març de 2020, els Encants van restar aturats i així han seguit fins ara. Sobre la situació d'aquest darrer any, Mireia Font recorda que a l’estiu no es va reprendre pels problemes d’espai al carrer dels Canonges, que impedien complir amb les normatives d'aquell moment, i subratlla que també es va tenir en compte el fet que hi ha molts marxants que són grup de risc. Posteriorment, a més a més, el Procicat va obligar tots els comerços no essencials a tancar els dissabtes i diumenges. Amb tot plegat, l'equip de govern explica que fins ara no s'ha pogut reprendre els tràmits per recuperar el mercat de segona mà i asseguren que "ja està preparat per rellançar-ho", tal com es va explicar en comissió amb la presència de Bernat Lavaquiol, regidor de la CUP. D'altra banda, Font ha recordat que actualment al carrer dels Canonges tampoc no hi ha encara parades del mercat setmanal tradicional i que el Procicat exigeix reubicar-hi els mòduls.

Per Compromís X La Seu, Carlota Valls va donar suport a la moció perquè considera el mercat de segona mà "important pels marxants i també per a la ciutat". Valls creu que les aturades fetes al llarg del darrer any i mig "han estat innecessàries i injustes". En aquest sentit, creu que el fet que alguns venedors no complien les normes "no era argument" per aturar l'activitat l'any 2019, i no entén que la pausa actual s'hagi allargat tant. La regidora creu que "per repensar el mercat no cal tancar-lo" i que dóna la sensació que la crisi sanitària hagi estat "l’excusa ideal". Finalment, Valls no entén per què no sí que s'ha trobat alternatives pel mercat setmanal i no se n'ha trobat pels encants. Compromís entén que el carrer dels Canonges té una amplada limitada, però creuen que s'hi pot trobar alguna solució. 

La portaveu de la CUP, Xènia Antona, va demanar al ple que tota la informació arribi als marxants i va justificar la presentació de la moció perquè considera que els afectats necessitaven tenir més informació sobre per què no s'ha reprès encara. Antona, d'altra banda, considera que "quan un mercat es reobre i un altre no, sí que és una aturada tècnica" i que si els marxants no han pogut anar a alguna reunió la mesura no està consensuada. La regidora cupaire va remarcar que pels paradistes és important perquè "part dels seus ingressos vénen d’aquestes vendes que hi fan" i perquè "en un moment donat funcionava". I conclou que "s’ha de millorar, però aturar-lo no té cap explicació que convenci els marxants". Per això, demana "reobertura setmanal de manera immediata i consens".

Al final del debat, Mireia Font va reiterar que l'Ajuntament pot facilitar tota la informació als afectats quan vulguin i que els atendran "com s'ha fet sempre" i va detallar que els marxants han vingut a algunes de les reunions convocades, però a d'altres no hi havia cap representant.

Mostrar formulari de contacte