Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Alt Pirineu estrena un Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals

L'Alt Pirineu estrena un Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals

L'equip, amb seu a Tremp, és un dels cinc que s'han creat per controlar punts estratègics del país. Entre les seves tasques hi ha la revisió de punts d'aigua, la neteja de perímetres i el manteniment de camins i tallafocs

Membres del nou GEPIF de Tremp remullen una zona de vegetació cremada (Foto: Dep. Acció Climàtica)
Membres del nou GEPIF de Tremp remullen una zona de vegetació cremada (Foto: Dep. Acció Climàtica)
12/04/2022 18:35

L'Alt Pirineu compta des d'ara amb un Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals (GEPIF), amb seu a Tremp, per executar treballs de prevenció d'incendis. Aquest equip donarà servei tant a la regió pirinenca com a la de Lleida.

Aquest reforç està format per sis persones i compta amb vehicles específics per fer tasques de prevenció i primera intervenció en incendis agrícoles i forestals. La nova unitat ja està operativa des d'aquesta setmana mateix. Fins a l'1 de juny faran tasques de manteniment d'infraestructures. A partir de l'1 de juny i fins al 30 de setembre se centraran en la vigilància i primera intervenció directa en sinistres.

La incorporació s'emmarca en el Pla de Prevenció d'incendis 2022-2025, que es va presentar al començament d'any. La inversió que s'hi ha previst ha fet possible que les brigades del GEPIF a Catalunya passin de tres a vuit, amb un total de 52 integrants arreu del país.

Els tres equips que hi havia fins ara són els de Vilamalla (Alt Empordà), Torreferrussa-Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Oriental) i Benifallet (Baix Ebre). A banda de Tremp, amb el nou Pla s'hi incorporen les unitats permanents d'Ulldemolins (Priorat), Constantí (Tarragonès), Arnes (Terra Alta) i Calaf (Alta Anoia), organitzats en cinc àrees territorials: Girona (7 components), Barcelona (9), Terres de l'Ebre (13), Tarragona (6), Catalunya Central (11) i Alt Pirineu i Aran (6).

Tasques del GEPIF

Les tasques que tenen encomanades són principalment la revisió de punts d'aigua (això inclou la neteja del perímetre i la comprovació i reparació del subministrament) i el manteniment dels camins de la xarxa bàsica de prevenció. Aquest segon punt engloba les franges de protecció a banda i banda del camí, l'obertura d'espais per facilitar l'entrada dels vehicles d'extinció i el manteniment dels giradors per facilitar les maniobres en cas d'incendi. A més a més, es durà a terme el manteniment dels tallafocs estratègics existents i de les zones de seguretat d'espais molt visitats durant l'estiu, que en cas d'incendi poden oferir zones segures als visitants.

Campanya de borrissol per evitar incendis de ribera

Aquesta primavera també es durà a terme la campanya del borrissol. Es tracta d'actuar en aquelles zones on estadísticament es produeixen els incendis per l'acumulació del borró dels pollancres (molt inflamable). Aquests incendis comencen en els boscos de ribera i es poden estendre ràpidament a les masses forestals properes. L'actuació del GEPIF consisteix a mullar amb aigua mitjançant els camions aquestes acumulacions per canviar la seva estructura i evitar la propagació explosiva.

En cas d'activació del nivell 2 del Pla alfa en les diferents zones de treball, aquestes unitats deixarien momentàniament les feines silvícoles per fer tasques de vigilància. El Pla alfa és el procediment operatiu que té establert el Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis forestals desplegats sobre el territori, davant les situacions de perill d'incendi que es produeixin.

Vigilància i primera intervenció d'incendis

La vigilància i primera intervenció en incendis -a l'estiu- inclou la campanya de la sega, exclusivament pensada per donar suport a la pagesia en la recol·lecció del cereal. La presència del GEPIF en el territori durant les vuit hores de més risc permet, d'una banda, un efecte dissuasiu i d'una altra aquesta ràpida primera intervenció. La presència sobre el terreny és molt important per atacar els incendis al més aviat possible i evitar que esdevinguin grans i destructius.

Les rutes de vigilància vénen marcades segons els dos mapes de perill que elaboren diàriament els tècnics del Servei de Prevenció d'Incendis Forestals. Un és el mapa d'ignició del cereal durant la campanya de la sega, i el segon que es realitza cada dia de l'any és el mapa del perill d'incendi forestal que activa el Pla alfa.

Una inversió necessària enfront dels nous grans incendis

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha multiplicat per sis el pressupost destinat a la prevenció d'incendis forestals. El nou Pla de prevenció d'incendis 2022-2025 suposa una inversió total de més de 72 milions d'euros; és a dir, ha passat de 3 milions a 18 milions d'euros anuals.

Aquest increment forma part d'un pla de xoc emmarcat en l'actual situació d'emergència climàtica i enfocat a destinar molts més recursos a la prevenció per dur a terme actuacions ambientals que protegeixin i conservin els ecosistemes forestals de Catalunya. El nou pressupost servirà per reforçar els treballs de prevenció d'incendis que ja s'estan portant a terme, però també per iniciar noves mesures com aquests nous equips del Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals, la creació d'una aplicació per gestionar les activitats amb risc d'incendi, o la modernització dels materials de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), una línia d'ajuts per a propietaris privats, entre d'altres.

Mostrar formulari de contacte