Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Alt Pirineu i Aran recupera la mobilitat amb bona part de Catalunya

L'Alt Pirineu i Aran recupera la mobilitat amb bona part de Catalunya

L'entrada de les comarques centrals i gironines a la fase 3 permet reprendre l'intercanvi amb el Solsonès, el Berguedà i el Ripollès i accedir també a Tarragona i les Terres de l'Ebre. Protecció Civil confirma la petició que Lleida i l'Àrea Metropolitana també s'hi sumin al llarg d'aquesta setmana

15/06/2020 15:05

Les comarques de l'Alt Pirineu i l'Aran ja han recuperat aquest dilluns la mobilitat amb bona part de Catalunya, gràcies al fet que les regions sanitàries de la Catalunya Central i de Girona han entrat a la fase 3. Això permet des d'ara recuperar l'intercanvi amb comarques veïnes com són el Solsonès i el Berguedà i, des d'allà, desplaçar-se si cal a d'altres territoris com són el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. En el cas de la Cerdanya, ja es pot accedir novament al Ripollès i, des d'allà, a la resta de la regió gironina.

A data d'avui, a Catalunya només resta restringida la circulació per a les regions de Lleida i de l'Àrea Metropolitana (Barcelona ciutat inclosa). Tot i això, aquest dilluns mateix Protecció Civil de la Generalitat ha confirmat que demanarà a l'Estat de manera imminent que aquests dos territoris també entren a la fase 3 a mitjans d'aquesta setmana, sense esperar a dilluns vinent, perquè consideren que ja estan a punt per fer el pas endavant. En cas que això es confirmi, aquests propers dies ja s'haurà recuperat la mobilitat entre totes les regions catalanes.

Tornant a l'Alt Pirineu, la represa de la mobilitat s'ha notat especialment al túnel del Cadí (carretera C-16), que connecta la Cerdanya i el Berguedà, i a la C-14 i la C-26 a Bassella, per anar de l'Alt Urgell al Solsonès o bé a l'inrevés. Tot i això, segons informa l'ACN, aquestes primeres hores no hi ha hagut grans canvis, tenint en compte que fins ara ja podien fer aquesta ruta els qui ho necessitessin per motius de feina o de visites mèdiques. S'ha constatat un lleuger augment de desplaçaments, però amb un volum semblant al que hi solia haver un dilluns qualsevol abans de l'inici de l'estat d'alarma.

Previsió de gran afluència el cap de setmana

Sí que s'espera un fort augment de moviments per aquestes dues vies de cara al cap de setmana, quan moltes persones amb segona residència al Pirineu ja hi puguin tornar després de tres mesos sense poder-ho fer. Si més no a nivell oficial, perquè de fet al llarg d'aquest període molts habitants pirinencs han denunciat que hi havia alguns segons residents que se saltaven la prohibició tot i els controls policials i les crides a romandre al domicili habitual en el pitjor moment de la pandèmia del coronavirus.

La presidenta del Consell Comarcal de la Cerdanya, Roser Bombardó, ha destacat que la recuperació de la mobilitat amb Girona i la Catalunya Central és positiva, sobretot de cara als sectors econòmics de la zona que, a més, s'han preparat per dur a terme el seu servei amb "garanties". Bombardó ha deixat clar que cal anar tornant a la "nova normalitat" i que un dels reptes de la comarca durant aquest estiu ha de ser el de gestionar els aparcaments i accessos als diversos espais naturals, on reconeix que preveuen que en les properes setmanes hi pugui haver "molta afluència" de persones.

Desviació per Solsona i Manresa per anar a Tarragona

Pel que fa específicament a l'Alt Urgell (i de retruc, Andorra), el fet que la regió de Lleida encara sigui a la fase 2 fa que els qui vulguin anar més cap al sud no ho puguin fer encara a través de Ponts (Noguera), ni tampoc per Martorell (Baix Llobregat), que ja forma part de l'Àrea Metropolitana.

Així, per exemple, els qui ja vulguin anar per la C-14 municipis de la costa de Tarragona, o a les Terres de l'Ebre, han d'agafar la C-26 a Bassella i, des d'allà, anar cap a Solsona i Manresa (C-55). Des de la capital del Bages, han de circular per la C-37 cap a Igualada i fins a Valls, on poden tornar a entrar a la C-14 per arribar al litoral.

Això es deu al fet que de moment no es pot travessar passos com ara el tram de la C-14 entre Bassella i Ponts, la C-13 entre Àger i Tremp o bé la C-1412 pel port de Comiols. El mateix passa en les vies que uneixen la regió de Lleida amb Tarragona i amb les Terres de l'Ebre. Una situació que s'espera que es resolgui a mitja setmana si, tal com el Govern català ha demanat, Lleida i Barcelona ja entren a la fase 3. Per als qui vulguin anar a la Costa Brava, en canvi, el desplaçament és més fàcil perquè ja es pot circular per tota la Catalunya Central i les comarques de Girona.

  • Trànsit aquest dilluns a la cruïlla de les carreteres C-14 i C-26, a Bassella (Foto: ACN)
    Trànsit aquest dilluns a la cruïlla de les carreteres C-14 i C-26, a Bassella (Foto: ACN)
  • El peatge del Túnel del Cadí, aquest dilluns al matí (Foto: ACN)
    El peatge del Túnel del Cadí, aquest dilluns al matí (Foto: ACN)

Mostrar formulari de contacte